„Operetė Kauno pilyje“ – 18-oji vasara

Paskutinėmis pavasario dienomis prasidėjo jau 18 metų trunkantis tarptautinis festivalis "Operetė Kauno pilyje", net ir pasibaigus teatro sezonui populiarinantis operetės, baleto, operos ir miuziklo žanrų muziką.

Istoriniai akcentai

Pagrindiniai užmojų ir dalyvių skaičiumi įspūdingi festivalio koncertai tradiciškai vyksta Kauno pilies prieigose liepos 5–6 d. ir yra skiriami išskirtinei Lietuvos istorijos datai – Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti.

Kauniečiai ir miesto svečiai kasmet turi puikią progą pamatyti ir išgirsti ne tik aukšto meistriškumo Lietuvos bei užsienio šalių muzikinės scenos atlikėjus, bet ir tūkstantinei šios muzikos gerbėjų miniai pristatyti dar neatrastus, karjerą pradedančius, talentingus jaunuosius muzikus.

Šiųmetis festivalis kartu  su kauniečiais ir visos Lietuvos kultūrine bendruomene mini Laikinosios sostinės 100-metį ir savo renginių puokštę skiria šiai iškiliai progai. Festivalio koncertuose skambės nuotaikingos programos, primenančios ne tik neblėstantį tarpukario kauniečių pramogų pomėgį, bet ir poreikį rimtai, o kartais ir sakraliai muzikai.

Didžiųjų koncertų akcentai

Mažųjų scenų ir bažnyčių erdvėms šiais metais parengtos penkios naujos programos. Didžiuosiuose koncertuose prie Kauno pilies karaliaus festivalio svečiai – pasaulinį pripažinimą pelniusi Astanos operos ir baleto teatro "Opera Astana" baleto trupė ir pagrindiniai kolektyvo solistai. Sceną jie dalysis su kolegomis lietuviais: Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras parodys savo spektaklį Viačeslavo Ganelino miuziklą "Velnio nuotaka".

Rudeniop festivalis pakvies į "Sakralinės muzikos šedevrų" ir prancūziškųjų romansų popietes, viešės šaunus Airijos liaudies muzikos instrumentų ansamblis "The Cobblestone Folk Orchestra", kurio išskirtinį skambesį kuria airiškieji dūdmaišiai.

Operetės kibirkštys

Festivalį pradėjusi pirmoji koncertinė programa atspindi svarbiausiąjį festivalio puoselėjamą žanrą – operetę. Mažoms erdvėms pritaikyti kameriniai koncertai savo turiniu, atlikėjų meistriškumu ir žavesiu nė kiek nenusileidžia šios muzikos skambesiui didžiosiose teatrų ir koncertinių estradų scenose.

Ji pavadinta "Operetės karalių Imrės Kalmano ir Franco Leharo muzikos perlai" ir iš tiesų pateikia žaviausias ir nuotaikingiausias arijas ir duetus iš populiariųjų, puikiai žanro mylėtojams žinomų šių kompozitorių kūrinių. Išradingai, su išjausta šio žanro dvasia žiūrovams kūrinius pristato ir programą veda solistas Egidijus Bavikinas. Pirmasis koncertas nuskambėjo naujoje, iki šiol dar neišbandytoje erdvėje skambiu pavadinimu "Terasa prie Neries" (restorano "Medžiotojų užeiga" Fresh buffet Kauno Doke).

Misija neleisti išblėsti "šampano purslais žėrinčio" operetės žanro smagumui patikėta jaunajai atlikėjų kartai: Marijai Arutiunovai, Ingridai Kažemėkaitei, Andriui Apšegai, Raimondui Baranauskui, Martynui Beinariui. Jiems akompanavo Kauno valstybinio muzikinio teatro orkestro muzikantų ansamblis: Rasuolė Čiuladienė (smuikas), Žaneta Urbonavičienė (smuikas), Nomeda Jozeliūnienė (altas), Ana Čirkova (violončelė), Tadas Vilčinskas (kontrabosas), Irenėjus Urbonavičius (fleita), Klaudija Gurskytė (obojus), Andrius Bernotaitis (klarnetas), Jonas Žemonis (fagotas), Andrius Dirmauskas (valtornė), Dainius Radomskis (trimitas), Saulius Karka (trombonas), Rokas Generauskas (mušamieji), Lina Dinsmonienė (klavišiniai). Instrumentiniam ansambliui vadovavo dirigentas Virgilijus Visockis.

Pirmajame koncerte susirinkę žiūrovai kartu su atlikėjais smagiai įsisuko į operetės karalių I.Kalmano ir F.Leharo valsų, čardašų, fokstrotų sūkurį, jaunųjų atlikėjų energija rado atsaką visų susirinkusiųjų širdyse. Ši programa praėjusį savaitgalį džiugino Raudondvario pilies lankytojus, o birželio 8 d. skambės Birštono kultūros centro salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių