Naujame seriale sužibo jaunųjų kauniečių žvaigždės

Jau sausio 20 d., LRT žiūrovai išvydo daugiaserijinį TV filmą "Laisvės kaina. Disidentai", tęsiantį kitose serialo dalyse – "Savanoriai" ir "Partizanai" – atskleistos Lietuvos istorijos pasakojimą. Solidžių filmo aktorių būryje žiūrovai pamatė ir jaunuolius iš Kauno – dvylikametę Gretą Dobožinskaitę ir penkiolikametį Rapolą Diržinauską.

Jauni ir veržlūs

"Laisvės kaina. Disidentai" pasakoja apie laikotarpį nuo 1956-ųjų iki 1986-ųjų, kai, numalšinus partizanų judėjimą, pasipriešinimas okupacijai įgavo kitas formas – disidentinė kova iki pat nepriklausomybės atgavimo formavo mūsų tautos stuburą. Didelė jėga kilo iš Katalikų bažnyčios, kurią sovietų valdžia visais būdais bandė užčiaupti, bažnyčias pavertė sporto salėmis, sandėliais. Tikintieji nepasidavė, tautiečiams ir pasauliui skleidė žinią ir tikėjimą, kad vieną dieną būsime laisvi.

Alvydo Šlepiko režisuojamame filme vaidina ne tik ištisas būrys žinomų ir patyrusių aktorių kaip Arūnas Sakalauskas, Saulius Bareikis, Dalia Michelevičiūtė, Aldona Janušauskaitė-Dausienė, Nijolė Lepeškaitė, tačiau ir du jaunieji aktoriai iš Kauno – Greta ir Rapolas.

Penkiolikametis Rapolas mokosi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gimnazijos 9-oje klasėje. Nuo penkerių iki dvylikos metų jis vaidino Kauno nacionaliniame dramos teatre, todėl aktorinė patirtis vaikinui – ne naujiena. "Lankiau teatro pamokėles, kurios, žinau, ir dabar vyksta. Dėl laiko trūkumo nustojau lankyti šitą būrelį, bet po kurio laiko man vis tiek iš ten paskambino ir pasakė, kad pagal serialo reikalavimus ieško į mane panašaus berniuko, kuris turėtų dar ir truputį aktorinės patirties", – apie tai, kaip atsidūrė serialo "Laisvės kaina. Disidentai" filmavimo aikštelėje, pasakoja jis.

Dvylikametė Greta, kaip ir Rapolas, mokosi toje pačioje gimnazijoje, tik šeštoje klasėje. Ji taip pat vaidina Kauno nacionalinio dramos teatro mokyklėlėje "Mano teatras". "Kai ketverių pradėjau lankyti šį būrelį, mano mokytoja buvo Inesa Paliulytė, ji mane pakvietė vaidinti spektakliuose dramos teatre. Paūgėjusi perėjau pas kitą vadovę Nijolę Lepeškaitę, ir ji mane pasiūlė serialo "Laisvės kaina. Disidentai" režisieriui, kadangi ir pati filmuojasi šiame seriale", – pasakoja mergaitė.

Rapolui, panašiai kaip ir Gretai, teko vaidinti daugelio kauniečių ir miesto svečių pamėgtuose spektakliuose "Liūdnas dievas", "Anderseno gatvė" ir "Astrida". Pastarąjį spektaklį vaikinas išskiria – čia jis pelnė jam mieliausią, Astridos Lindgren brolio, vaidmenį.

Pirmosios patirtys

Rapolą išvysime serialo "Laisvės kaina. Disidentai" pirmoje, antroje ir trečioje serijose. Šis serialas – puiki patirtis, neabejoja vaikinas. "Visa komanda – labai malonūs žmonės. Pats režisierius yra poetas, jis – labai ambicingo charakterio, visi aktoriai labai draugiški. Filmavimai vykdavo Vilniuje, o po to reikėdavo grįžti į Kauną. Visi, kas gyvena Kaune, susiorganizuodavo ir po filmavimų kartu grįždavo namo", – geros atmosferos prisiminimais dalijasi jis.

Kaunietis neslepia, kad pirmos akimirkos filmavimo aikštelėje buvo kiek nejaukios, lyg ir nedrąsu buvo. "Bet kai aplink jauti, kad visi tarsi savi ir visi yra laimingi, tai pačiam pasidarė malonu vaidinti ir visos problemos išsisklaidė", – sako jaunasis aktorius.

Gretai vaidyba šiame seriale taip pat yra pirma patirtis filmavimo aikštelėje ir mergaitę sužavėjo. "Buvo įdomu pamatyti už kameros vykstantį gyvenimą. Sunkiausia buvo susikaupti ir priversti save apsiverkti, nes filmuojantis reikėjo daug verkti. Vieną kartą pavyko gerai, bet kitus kartus teko pridėti ašarų. Gyvenime moku apsiverkti, bet prieš kamerą – daug sunkiau", – šypsosi Greta.

Ar rinksis aktorystę?

Nors Greta – puiki jaunoji aktorė, ji nėra tikra, ar užaugusi bus aktorė. Šiandien mergaitė svajoja tapti veterinare. "Myliu gyvūnus ir labai mėgstu jodinėti – kaip ir dramos būrelį lankyti, taip ir jodinėti pradėjau ketverių. Iki dabar aistra jodinėti neišblėso. Taip pat aštuonerius metus lankiau baletą. Manau, būtų labai smagu, jei teatras ir vaidyba išliktų mano hobiu", – svarsto mergaitė.

Būtų labai smagu, jei teatras ir vaidyba išliktų mano hobiu.

Ją seriale "Laisvės kaina. Disidentai" išvysime dviejose serijose. Greta vaidina mergaitę, kuri prarado močiutę, – ją nušovė. "Šioms serijoms sukurti man reikėjo filmuotis šešias dienas. Serialą tikrai žiūrėsiu, ir ne tik tas serijas, kuriose filmavausi. Jis labai įdomus, nes atskleidžia, kaip iš tikrųjų Lietuvoje viskas vyko", – sako Greta.

Rapolas – aktyvus jaunuolis. Jis žaidžia tinklinį Kauno centro sporto mokykloje "Startas" už LTUteam. Praėjusiais metais baigė Kauno 1-ąją muzikos mokyklą, smuiko klasę, bet ir dabar mėgsta namie groti savo malonumui. Daug pomėgių turintis jaunuolis dar nežino, ką norėtų veikti ateityje ir ar rinksis aktoriaus kelią.

"Pagalvoju apie aktorystę, bet manau, kad filmavimasis Lietuvoje nėra labai aukšto lygio. Pasižiūrėjus į situaciją užsienyje, Europoje, matau daug stipresnių pavyzdžių. Kol kas į aktorystę žiūriu daugiau kaip į pomėgį", – atvirauja jis.

Laisvė – neįkainojama

"Man laisvė – labai svarbi. Neseniai istorijos pamokose mokėmės apie Lietuvą. Labai sunku suvokti, kad kažkada šalis priklausė kitiems, todėl labai svarbu, kad šiandien esame laisvi. Manau, kad būdami okupuoti tikrai negalėtume taip tobulėti, o lietuvių kalba galbūt jau būtų seniai užmiršta. Esu labai dėkinga tiems, kurie kovojo už laisvę", – brandžias mintis dėsto Greta.

Rapolas taip pat neabejoja, kad Lietuvos laisvė yra neįkainojama. "Kad laisva Lietuva yra mūsų tėvynė ir mes visi turime būti pilietiški, niekam neturėtų kilti jokių abejonių. Tačiau šiais laikais žmonės išsigąsta sunkumų ir emigruoja į kitas šalis. Nesakysiu, kad reikia stiprinti Lietuvos ekonomiką, bet būtina stiprinti vienybės jausmą, kad visi būtume kaip vienas kumštis ir visi stengtųsi daryti gera Lietuvai. Dauguma žmonių išvažiuoja ir lieka užsienyje gyventi, bet turiu daug pažįstamų, kurie išvažiuoja mokytis, o ateitį kuria grįžę į namus. Tokius žmones aš labai gerbiu", – sako Rapolas.

Jis tiki, kad jei šiandien neturėtume laisvės, už kurią kovojo disidentai, labai mažai žmonių kalbėtų lietuviškai, o toks dalykas kaip tarmės jau būtų išnykę. "Mes kažkam priklausytume ir pasmerktume šalį išnykimui. Tačiau visa Lietuvos istorija rodo, kad lietuviai yra vieningi, ir jie stengsis iki pabaigos", – užtikrintai sako vaikinas.

Todėl Rapolas mano, kad serialas "Laisvės kaina. Disidentai" bus aktualus ne tik vyresniems žmonėms, kurie dar prisimena jame rodomus įvykius, bet ir jaunajai kartai. "Visi mokiniai ar visi, kurie domisi istorija, o tokių pažįstamų tikrai turiu, gali susidomėti serialu. Aš pats kartu su visais draugais būtinai jį žiūrėsiu", – tikina jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Režisierius debilas

Režisierius debilas portretas
Labai jaučiasi kritusi serialo kokybe nuo 3 sezono, katastrofa. Pirmi 2 buvo tikrai saunus ir pritraukiantys, bet disidentai KATASTROFA!!! Ziuriu tik is susidomejimo pirmais sezonais noriu matyti kaip pasibaigs.

Antanas

Antanas portretas
Įdomu kelintų metų gimimo režisierius ir scenaristai kad visiškai nesiorentuoja vaizduojamojo laikmečio aplinkoje. Pirmiausia kas krenta į akis, tai kad vaizduojant partizaninį judėjimą tik po karo dauguma personažų rūko cigaretes su filtru, veiksmas vyksta tai pašiūrėje dengtoje šiferiu, tai partalpose kurių sienos išklijuotos "Dvarčionių keramikos" plytelėmis ar iškaltos "Brandaus socializmo" laikų dailylentėmis, to pat laikmečio sofa-lova su medžio drožlių plokštės galais ir kilimu vietoj iš skudurųjuostų išausto tako. Nebuvo tais laikais ir mėlynos spalvos tokio fasono pufaikių, kokiomis aprengti artistai, elektros močiutės namo rūsyje ir dar daugelio filme naudojamų atributų vaizduojamu laikotarpiu nebuvo. Negi negalima buvo pasikonsultuoti su senesniais žmonėmis, tokių lietuvoje menančių pokarį dar nemažai išlikę.

Violai

Violai portretas
Nepavydėk, nevykėle
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių