Miesto sodai Šilainiuose: daugiau nei pačių užauginti ridikėliai

Šilainiai – vienas tankiausiai gyvenamų Kauno rajonų, nuo kurio neatsiejamas daugiaaukščių butų vaizdinys. Menininkė Evelina Šimkutė, "Šilainiai project" iniciatorė, kauniečiams pateikia alternatyvaus gyvenimo būdo pavyzdį – ragina užsiimti miesto sodininkyste.

Įvaizdžio dalis

Pasitelkusi bendraminčius kolegas iš Estijos žinoma menininkė kviečia į renginių ciklą, kurio metu kalbama apie sodininkystę mieste ir kuriami lauko baldai. "Sodininkyste gali užsiimti, net jei nemoki. Galima pradėti nuo visiškai paprastų dalykų, pavyzdžiui, užsiauginti bazilikų ar ridikėlių, bet svarbiausia, kad užsiaugini pats sau ir savo šeimai sveiko maisto", – sako menininkė.

Miesto sodai, ypač vakaruose – Berlyne ar Niujorke, tapo šiuolaikinio miesto dalimi. "Skubančiam miestiečiui pabūti gamtoje tampa labai svarbu. Taip mes atsipalaiduojame, nebegalvojame apie darbus, judame gamtoje ir bendraujame su žmonėmis, su kuriais paprastai nepabendrautume", – tendencijas atskleidė E.Šimkutė.

Bendraujama ir Šilainių soduose. Čia sodininkauja labai daug senjorų, kurie ateina ne tik prižiūrėti pasisėtų ar pasisodintų daržovių, bet ir pabendrauti – tai leidžia jiems nesijausti vienišiems. "Pavyzdžiui, viena čia sodininkaujanti senjorė ateina kiekvieną dieną. Jai dabar devyniasdešimt metų ir ji sako, kad dvejus metus nebuvo pas gydytojus – buvimas gamtoje ir judėjimas jai suteikia ilgaamžiškumo" , – projekto reikšme džiaugėsi E.Šimkutė.

Jos pakviesti vietos gyventojai vieną šiltą popietę triūsė VIII forto slėnyje esančiuose soduose: gamino lauko baldus, rovė jau užaugusius ridikėlius.

Pavyzdys iš Talino

Dirbtuvėse dalyvavusi viešnia iš Estijos Maria Derlõš Šilainiuose įžvelgė panašumų su savuoju Talino esančiu Lasnamäe rajonu. "Lasnamäe taip pat yra daugiaaukščių rajonas, tačiau jo reputacija buvo bloga. Todėl sunkiausia buvo pradėti įgyvendinti projektą, įveikti nepasitikėjimą", – pasakojo miesto sodo aktyvistė. Ledus pavyko pralaužti, o pamačius žmonių susidomėjimą, projektas sulaukė ir pripažinimo.

Estų miesto sodininkystės projektas – vienas sėkmingiausių pavyzdžių. Po to, kai pirmasis sodas sulaukė pasisekimo, Talino miesto savivaldybė nusprendė įkurti dar septynis. Pasak M.Derlõš, į šiuos projektus intensyviai įsitraukia jaunos šeimos, kurioms tai yra laisvalaikio leidimo būdas ir galimybė pabūti gamtoje neišvažiuojant iš miesto.

"Mes norėjome suburti bendruomenę, sodininkystė buvo viena iš priemonių tai pasiekti", – sakė M.Derlõš. Naujas aktyvių taliniečių tikslas – edukacinė veikla. "Norime kalbėti apie augalus ir jų teigiamą įtaką mūsų sveikatai bei išvystyti sodo terapiją", – sakė viešnia.

Pastebėjusi, kad kauniečiai eina tinkama linkme, M.Derlõš akcentavo: svarbiausia nesustoti ir nebijoti eksperimentuoti.

Kartu su Lasnamäe rajono sodininkystės komanda Šilainiuose vykusių dirbtuvių metu buvo gaminami suoliukai. "Nes Šilainiuose beveik nėra kur lauke atsisėsti", – pasirinkimą aiškino E.Šimkutė. Suoliukai – kaip ir miesto sodai, suteikiantys galimybę atsikvėpti nuo greito miestiečių gyvenimo tempo.

Norėjome suburti bendruomenę – sodininkystė buvo viena iš priemonių tai pasiekti.

Tradicijos tąsa

Šilainių sodų istorija siekia tarpukarį. Pastačius daugiabučių rajoną, sodininkystė tapo dar intensyvesnė, nes žymi dalis naujųjų gyventojų buvo kilę iš provincijos, todėl gyvenant butuose jiems stigo gamtos.

Ilgainiui apleistą forto teritoriją imta tvarkyti. Ši erdvė leido ne tik užsiimti sodininkyste, bet ir suburdavo bendruomenę – joje būdavo švenčiamos tradicinės šventės.

Šiandien Šilainių sodų projektu siekiama išsaugoti unikalią erdvę, pritaikyti ją vietos gyventojų reikmėms: suteikti sąlygas auginti daržoves, dalyvauti edukacinėse veiklose ir kokybiškai praleisti laiką gamtoje.

Su miesto sodininkyste susiję renginiai čia vyks visą vasarą.  Kulminacija – pirmą rugpjūčio savaitgalį, kai VIII forto amfiteatre bus parodytas teatro iš Norvegijos spektaklis "Fabula silvestri".



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Gelbėkite žmonės Naujakurių gatvę, neliks jokio žalio ploto, tuoj viską užstatys.

Anonimas

Anonimas portretas
viskas butu puiku, jei ne VIENAS JEI: JEI būtų miesto erdvių tam. Dabar visas erdves, visus MUMS VISIEMS kaunieciams priklausančius žemės lopinėlius parduofa (MŪSŲ NEPAKLAUSĘ), kad kuo greiciau uzstatyti ir brangiaii parduoti.

Milikoniu gyventojai

Milikoniu gyventojai portretas
Visas 8 fortas jau daug metu Silainiu darzai, sodai ir siukslynai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių