Kelionė – kaip gyvenimo būdas ir fotografijos objektas

„Kelionės, kaip jokia kita veikla, išjudina jausmus, emocijas ir laukimą. Kuo nežinomesnis kelionės tikslas, tuo stipresni pojūčiai. Noras juos patirti skatina žmones eiti į kalnus, tam tikra prasme tapti adrenalino narkomanais. Be to, stiprios emocijos leidžia geriau pajusti gamtos grožį.“

Tokią kelionės sampratą garliaviškis fotomenininkas Raimondas Puišys išsako ne tik savo knygose – tai ir jo kūrybos filosofija. Konkursų Lietuvoje ir užsienyje laureatas yra išleidęs ne vieną meninės fotografijos albumą kalnų ir kelionių tema. Neseniai dienos šviesą išvydo nauja knyga „Asmenybė, prilygstanti kalnui“, kurią pristatydamas R.Puišys Lietuvos sporto muziejuje surengė fotografijos parodą „Kalnai simfoniją mums gros“. Albumas pristatytas ir Vilniuje, paroda bus eksponuojama ir kituose Lietuvos miestuose.

Dar vaikystėje fotografija susidomėjęs menininkas pastaruosius dešimtmečius daugiausia dėmesio skiria kalnams – R.Puišys yra kopęs į kalnus Indijoje, į Kaukazą, Tian Šanį. Dokumentinėse spalvotose fotografijose jungiasi didingi gamtos motyvai, keliautojų ir alpinistų portretai, kelionių metu sutikti žmonės.

Asmeninio archyvo nuotr.

Naujausias albumas (sudarytojas – fotomenininkas Robertas Misiukonis) ir paroda yra skirti Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentui Algimantui Jucevičiui. 80-mečio sukaktį švenčiantis A.Jucevičius, anot knygos dedikacijos, „daugiau nei 60 metų vedė žmones į kalnus“, jo dėka šimtai keliautojų pamatė kalnų didybę. Todėl šioje knygoje, kiek primenančioje Lietuvos alpinizmo istorijos tomą, – daug A.Jucevičiaus ir kitų žinomų Lietuvos alpinistų fotografijų iš kelionių.

Albume chronologiškai pateikiamos ir paties R.Puišio 2011–2021 m. vykusių ekspedicijų į kalnus fotografijos. 

Albume chronologiškai pateikiamos ir paties R.Puišio 2011–2021 m. vykusių ekspedicijų į kalnus fotografijos. Sudarydamas albumą, autorius pasirinko dvisluoksnį principą: pirmiausia pateikia kvapą gniaužiantį kalnų peizažą, jį išdidina, niuansuoja jo visumą ir detales, atskleidžia kalnų didybę, grožį ir poetiką. Šalia du albumo puslapius užimančios nuotraukos eksponuojama ir kelionių, kopimo į kalnus kasdienybė, keliautojai ir jų artimieji, sutikti žmonės. Taip sudvigubinti vaizdai tarsi sujungia dvi dimensijas: abstrakciją ir realybę, gamtos vaizdinius ir portretus, kelionės akimirkas.

Albume dokumentuojama keliautojų buitis ir sunkumai, su kuriais jie susiduria. Dažnoje nuotraukoje šmėkščioja ir A.Jucevičiaus veidas, jo veikla. Punktyriškai visoje knygoje sudėliotos jo fotografijos tarsi sujungia kelionės ir keliautojo gyvenimo, jo biografijos temas. Taip knyga įgauna dinamišką pasakojimą, įvairovę ir gerokai prasiplečia šios knygos turinys, ji tampa įdomi įvairiems adresatams: tiek patiems keliautojams, alpinistams, tiek eiliniam kelionėmis besidominčiam žmogui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių