Kauniečiai pirmieji išvydo filmą apie Č. Sugiharą

  • Teksto dydis:

Antradienio vakarą istoriniame „Romuvos” kino teatre Kaune įvyko pasaulinė premjera – parodytas neseniai Japonijoje sukurtas filmas „Persona non grata“ apie Čijunę Sugiharą, japonų diplomatą, tarpukario metais Kaune išgelbėjusį tūkstančius žydų.

Lietuvos žiūrovai ne tik pirmieji pasaulyje pamatė naująjį filmą, bet ir turėjo vienintelę galimybę susitikti su jo režisieriumi Cellinu Glucku bei pagrindinių vaidmenų atlikėjais. Japonijoje filmo premjera įvyks tik gruodžio mėnesį.

Č. Sugihara buvo Japonijos vicekonsulas Lietuvoje, kuris 1939-1940 m. rezidavo Kaune, dabartiniame „Sugiharos namų“ muziejaus pastate, ir čia išgelbėjo 6 tūkstančius žydų gyvybių, nepaisydamas rizikos ir nepaklusdamas Japonijos vyriausybės nurodymams. Tai jis padarė išduodamas tranzitines Japonijos vizas, kurios leido žydams pabėgti nuo nacių okupacijos ir holokausto.

Filmas „Persona Non Grata“ (pavadinimas Japonijoje – „Chiune Sugihara“) yra paremtas šiais istoriniais faktais, tikina jo prodiuseris Nobuyuki Iinuma.

„Nors 2015 metais minime 70-ies metų jubiliejų nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, pasaulyje vis dar susiduriame su valstybių nesutarimų bei pabėgėlių atvejais. Labai lemtinga ir prasminga, kad šiais kertiniais metais pasaulinė filmo premjera vyksta Kaune, kur Č. Sugihara išdavė vizas. Tikiuosi, kad ją pamatyti galės daug Lietuvos žiūrovų“, –  viliasi N. Iinuma.

Filme „Persona non grata“ vaidina aktoriai iš Japonijos, Lenkijos, Prancūzijos ir Rusijos, o juostą režisavo žymus JAV režisierius C. Gluckas. Č. Sugiharą vaidina japonų aktorius Toshiaki Karasawa, o žmonos Jukiko vaidmenį atlieka Koyuki, geriausiai žinoma už savo vaidmenį filme „Paskutinis samurajus“. Istorijos veiksmas vyksta 1934-1955 m. laikotarpiu Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Pats filmas buvo nufilmuotas Lenkijoje.

Renginio organizavimas patikėtas Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centrui. Pasak centro vadovo dr. Aurelijaus Zyko, filmo kūrėjai dar rugsėjo viduryje šalyje ieškojo tinkamos vietos pasaulinei premjerai ir padedant centrui iš pasiūlytų vietų galiausiai išsirinko „Romuvą“.

„Šis ilgiausiai veikiantis Lietuvoje kino teatras pirmą kartą atvėrė savo duris tuo metu, kuomet Kaune gyveno Č. Sugihara. Labai džiaugiuosi, kad kūrėjus sužavėjo ne tik jaukus bei filmo atmosferą atitinkantis kino teatras, bet ir Azijos studijų centro darbuotojai bei studentai, kurie koordinuos renginį ir pasiruošimus jam“, – sako dr. A. Zykas.


Šiame straipsnyje: kinasmenaspremjeraRomuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

yo

yo portretas
ispustas burbulas-kas gali paneigti,kad jis tai dare uz dyka

Agne K.

Agne K. portretas
Dziaugiuosi uz kauniecius kurie isvydo si filma . Tikiuosi i premjera japonijoje nebus sunku patekti. Laukiu nesulaukiu kada pamatysiu .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių