Filharmonijos pavasaris pražys visomis muzikos spalvomis

Žiema pas mus vis dar nesiryžta ateiti, tad 2020 m. pavasario koncertų sezoną Kauno valstybinė filharmonija pradeda pavasarinėmis nuotaikomis. Kiekvieną savaitę filharmonijos rūmų durys atsivers kviesdamos į tris keturis koncertus, o sezoną svariai papildys tradicinis renginys – XXIII kompozitorių E.Griego ir M.K.Čiurlionio muzikos festivalis.

Nauji vardai

Vasario 4 d. filharmonija sulauks svečių iš Belgijos – Flandrijos regione, naujoje karalienės Elžbietos salėje reziduojančio Antverpeno simfoninio orkestro. Vadovaujamas iš Honkongo kilusios dirigentės Elim Chan ir garbės dirigento Philippe‘o Herreweghe‘o, kolektyvas užima išskirtinę poziciją visoje Flandrijoje.

E.Chan – viena geidžiamiausių jaunųjų dirigenčių. Ji tapo pirmąja "Donatella Flick" dirigavimo konkurso laureate ir nuo 2018–2019 m. sezono yra paskirta Antverpeno simfoninio orkestro vyriausiąja dirigente. Be to, ji taip pat eina Karališkojo Škotijos nacionalinio orkestro vyriausiojo kviestinio dirigento pareigas.

2019–2020 m. sezonu ją galima pastebėti daugelyje įsimintinų renginių, pradedant pasirodymu "BBC Proms", kur dirigavo BBC nacionaliniam Velso orkestrui, po to debiutavo su ansambliu "Intercontemporain", Berlyno "Konzerthausorchester", Kelno "Gürzenich-Orchester" orkestru, Geteborgo simfoniniu ir Nyderlandų filharmonijos orkestrais, Švedijos radijo ir Toronto simfoniniais orkestrais bei Didžiosios Britanijos nacionaliniu jaunimo orkestru.

Į Kauną atkeliaujančioje programoje "Klasikinė simfonija su Antverpeno orkestru" skambės Sergejaus Prokofjevo "Klasikinė simfonija", 8-oji Antoníno Dvořáko simfonija ir 11-asis Josepho Haydno Koncertas fortepijonui ir orkestrui.

Solo partiją atliks vokiečių–japonų pianistė Alice Sara Ott. Ji koncertuoja su garsiausiais pasaulio orkestrais, debiutuoja su "Berliner Philharmoniker" orkestru kartu su Santtu Matiasu Rouvali, yra Kinijos nacionalinio scenos menų centro reziduojanti atlikėja ir tęsia tarptautinį rečitalių turą po Europą ir Kiniją, pristatydama albumą "Nightfall", įrašytą kompanijoje "Deutsche Grammophon".

Maestro gimtadienis

Vasario 18 d. klausytojų lauks išskirtinis renginys – jubiliejinis maestro Gintaro Rinkevičiaus gimtadienio koncertas, ne vieną nustebinsiantis atlikėjų gausa. Vienu metu scenoje susirinks Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Liepojos simfoninis orkestras iš Latvijos, Kauno valstybinis choras, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro choras ir valstybinis choras "Vilnius".

Jubiliejaus proga maestro klausytojams dovanos didingą austrų kompozitoriaus Arnoldo Schönbergo kūrinį "Gurre-Lieder" (Gurės dainos), parašytą pagal danų novelisto Jenso Peterio Jacobseno poemas. Greta dvigubo orkestro ir daugiau nei 150 choristų žiūrovai scenoje išvys talentingus solistus: tenorą iš JAV Corby Welchą, sopraną Lauryną Bendžiūnaitę, mecosopraną Ievą Prudnikovaitę, bosą Tadą Girininką, tenorą Edgarą Davidovičių ir skaitovą Vladą Bagdoną.

Diriguos G.Rinkevičius, kuris, būdamas vos 28-erių, įkūrė Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą ir jam vadovauja jau daugiau nei 30 metų, dirbo Latvijos nacionalinės operos bei Novosibirsko akademinio simfoninio orkestro meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu, taip pat Malmės operos vyriausiuoju dirigentu.

Jau dvejus metus G.Rinkevičius vadovauja Liepojos simfoniniam orkestrui, prieš septynerius metus jis tapo Pasaulio taikos orkestro dirigentu ir tarybos nariu, yra pelnęs aukščiausius Lietuvos valstybinius apdovanojimus, apdovanotas aukščiausiu Latvijos muzikos apdovanojimu, jam įteikti Norvegijos ir Portugalijos ordinai.

Romantikos bangos

Dar vienas jubiliejinis renginys klausytojus kvies gegužės 15 d. – publika turės galimybę pasiklausyti kūrybinės veiklos 20-metį mininčio tenoro, viso pasaulio teatrų ir koncertų salėse itin laukiamo Edgaro Montvido dainavimo.

Kartu su Modesto Pitrėno diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru publikos numylėtinis, įstabiai šilto tembro balso savininkas ir vokalinių niuansu meistru tituluojamas solistas atliks prancūzų romantiko Ernesto Chaussono kūrinį "Meilės ir jūros poema", skirtą tenorui ir orkestrui. Šis dviejų dalių, atskirtų orkestriniu intarpu, vokalinis ciklas, sukurtas pagal kompozitoriaus bičiulio Maurice‘o Bouchouro eiles, – vienas ryškiausių prancūziškojo romantizmo pavyzdžių. Antroje koncerto dalyje skambės melodingumu ir svajingais harmoniniais potėpiais subtiliai perteiktas dar vienas romantinės muzikos epochos kūrinys – Césaro Francko Simfonija d-moll.

Kovo 26 d. klausytojų lauks netikėta ispaniškojo flamenko ir romantinės muzikos sintezė. Pasiklausyti išskirtinės programos kvies Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro iš Slovakijos Peterio Feraneco ir du iš Ispanijos atvykę solistai: publikai jau pažįstamas gitaros virtuozas Carlosas Piñana ir jo bičiulis, perkusininkas Miguelis Ángelas Orengo.

Garsusis gitaristas šiame koncerte pristatys originalų kūrinį "Rubato Flamenco Symphony", skirtą flamenko gitarai ir simfoniniam orkestrui. Antroje koncerto dalyje skambės Johanneso Brahmso Simfonija Nr. 2. Tai vienas džiaugsmingiausių brandžiųjų kompozitoriaus darbų, persmelktų gamtos vaizdų poezijos. Atlikėjams diriguosiantis P.Feranecas tapo pirmuoju užsieniečiu, kuriam buvo patikėtos Maskvos didžiojo teatro vyriausiojo dirigento pareigos. Šiuo metu jis vadovauja Sankt Peterburgo valstybiniam simfoniniam ir Čekijos filharmonijos kameriniam orkestrams.

Garsai ir spalvos

Kovo 17 d. prasidėsiantis XXIII kompozitorių E.Griego ir M.K.Čiurlionio muzikos festivalis, kaip ir kasmet, pateiks klausytojams įvairiaspalvę muzikos ir atlikėjų paletę, vienijančią ne tik šiuos du iškilius kūrėjus, bet ir Lietuvos bei Norvegijos muzikines tradicijas.

Vienas ryškiausių šio festivalio koncertų, kuriam taip pat galioja 2020 m. pavasario koncertų abonementas, nuskambės kovo 19 d., trečią festivalio dieną. Klausytis programos "Garsai ir spalvos" kvies M.Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir pianistė Onutė Gražinytė. Šiuo metu Vokietijoje, Hanoverio aukštojoje muzikos, teatro ir medijų mokykloje studijuojanti atlikėja – jaunesnioji pasaulinį pripažinimą pelniusios dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos sesuo.

Jau spėjusi išsikovoti tvirtas koncertuojančios pianistės pozicijas atlikėja taip apibūdina savo požiūrį į muzikavimą: "Mano tikslas yra kelionė. Ji turi džiuginti, maloninti, uždegti ir vesti. Muzikoje jaučiuosi laisvai ir noriu garsais paliesti kiekvieną žmogų. Galbūt didžiausia svajonė yra gebėti muzikoje rasti vis daugiau ir daugiau, o tada tais radiniais dalytis su žmonėmis. Gebėti parodyti, koks gražus, įvairus ir beribis yra emocinis garsų vandenynas." Koncerto metu skambės bene geriausiai klausytojams pažįstamas ir kūrėją reprezentuojantis George'o Enescu kūrinys "Rumuniškoji rapsodija", 7-oji S.Prokofjevo simfonija ir pirmasis Aleksandro Skriabino bandymas imtis orkestrinės muzikos – jo vienintelis Koncertas fortepijonui, sukurtas 24-mečio kompozitoriaus.

Klausytojų lauks išskirtinis renginys – jubiliejinis maestro Gintaro Rinkevičiaus gimtadienio koncertas, ne vieną nustebinsiantis atlikėjų gausa.

Netradiciniai sprendimai

Kiti XXIII kompozitorių E.Griego ir M.K.Čiurlionio muzikos festivalio koncertai taip pat pažers gausybę staigmenų. Pirmame festivalio koncerte "Provokacijos" susidurs du pasauliai – klasika ir improvizacijos menas.

Dvi ryškios asmenybės – saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir pianistė Aleksandra Žvirblytė, atėję iš skirtingų muzikos sferų, žaisdami ir provokuodami kurs naują lydinį, kurio metu gims kitokia muzika – unikali ir netikėtai organiška. Antrasis festivalio vakaras bus skirtas spalvingoms ir melodingoms Gustavo Mahlerio dainoms. Jas atliks norvegų kilmės baritonas Steinas Skjervoldas ir pianistė Dovilė Bagdonaitė.

Ketvirtas festivalio koncertas "Reminiscencijos" nuskraidins klausytojus į rusiškojo romantizmo pasaulį. V Piotro Čaikovskio simfoniją ir ugningąjį S.Rachmaninovo Koncertą fortepijonui Nr. 3 atliks Constantine‘o Orbeliano diriguojamas Kauno miesto simfoninis orkestras ir jaunas latvių pianistas Kārlis Bukovskis.

Festivalį vainikuos unikalus trijų brolių – Motiejaus, Mykolo ir Benedikto Bazarų projektas "Zodiako ženklai". Broliai kūrybiškai žvelgia į vieno reprezentatyviausių, laiką pralenkusio kompozitoriaus ir tapytojo M.K.Čiurlionio darbus ir interpretuoja jo idėjas nūdienos muzikos kalbos standartais, tam naudodami džiazo, roko, elektroninės muzikos elementus. Siekdami susieti muziką su tapyba kiekvienai kompozicijai broliai suteikia pavadinimą iš M.K.Čiurlionio paveikslų ciklo "Zodiakas".

Ypatingos pažintys

Išskirtinis 2020 m. pavasario sezono Kauno valstybinėje filharmonijoje elementas – fortepijono muzikos rečitaliai ir juose pasirodysiantys Japonijos atstovai. Besibaigiant vasariui japonų, lenkų ir Vokietijos romantikų kūrybą programoje "Lietaus medžių muzika" pristatys Mutsumi Saiki, o kovą klausytojai turės retą galimybę susipažinti su pianistu, grojančiu vien kaire ranka. Kairės rankos virtuozas Kenichiro Kojima atliks įvairiaspalvę programą, adaptuotą tokiam atlikimo būdui.

Kituose fortepijoninės muzikos koncertuose įvairialypį atlikėjos talentą atskleidžiančią programą "Klasika, ir ne tik" publikai dovanos trokštamiausios Vokietijos stipendijos "Deutschlandstipendium" savininkė, jauna vokiečių pianistė Nicole Rudi, linkėjimus iš aistringųjų Balkanų klausytojams perduos Slovėnijos pianistas Petaris Milićius, greta kitų iškilių kompozitorių kūrybos atliksiantis ir M.K.Čiurlionio opusus.

Tarp pianistų koncertų netruks ir lietuvių pasirodymų. Rečitaliu nudžiugins VIII tarptautinio M.K.Čiurlionio pianistų konkurso laureatė Gabrielė Sutkutė, o informatyviais koncertais visame pasaulyje garsėjantis pianistas Gintaras Januševičius pristatys pažintinį projektą "Naujasis Kolosas", pasakojantį apie emigrantų iš Europos įtaką amerikietiškosios muzikinės kultūros formavimuisi.

Dvi sekmadienio popietės pavasario sezono metu bus skirtos jauniesiems klausytojams. Sausio pabaigoje į muzikinę popietę visai šeimai "Žaidžiame koncertą" kvies baritonas Giedrius Prunskus ir Kauno fortepijoninis trio, o kovo viduryje pasaką "Kaip princas karalaitę išvadavo" muzikos garsais seks fleitininkas Vytenis Gurstis ir pianistė Giedrė Muralytė.

Muzikinė vaivorykštė

Dar vieną Japonijos atstovę, pianistę Mayko Arita bus galima išgirsti koncerte "Pavasario skambesiai". Kartu su vienu perspektyviausių jaunosios kartos lietuvių smuikininkų Algirdu Šochu ji atliks Arvo Pärto, Ludwigo van Beethoveno, Nikolajaus Kapustino ir Maurice'o Ravelio kūrinius.

Kamerinės muzikos programomis džiugins ir kiti atlikėjų duetai ar ansambliai. Scenoje debiutuos smuikininkės Karolinos Beinarytės-Palekauskienės ir pianistės Daivos Stulgytės duetas, į vieną puokštę supinsiantis neišsenkančius Wolfgango Amadeuso Mozarto, Roberto Schumanno, Piotro Čaikovskio ir Claude'o Debussy melodijų šaltinius. Armėnišką muzikos dvasią ir atlikimo kultūrą pristatys garsūs šios šalies atlikėjai, susibūrę į visame pasaulyje pripažintą "Khachaturian Trio". Jų programoje "Armėnijos kalnų vėjai" skambės įvairių kompozitorių kūryba, taip pat bus galima išgirsti M.K.Čiurlionio "Kanoną fortepijoniniam trio" ir, žinoma, garsųjį "Kardų šokį" iš Aramo Chačaturiano baleto "Gajanė". Premjera pažymėtą koncertą "I like D.Shostakovich" klausytojams dovanos kūrybiškasis Kauno styginių kvartetas ir pianistė Veronika Kopjova.

Dviejose vokalinės muzikos programose skambės baritono G.Prunskaus balsas. Vasarį jis kartu su pianiste Paule Gudinaite narplios nemirtingojo Don Kichoto ir jo širdies damos Dulsinėjos dvasines sąsajas, atsispindinčias dainos žanre, o balandį kartu su akordeonininku Laimonu Salijumi koncerte "BalsoDumplės.Ru" kvies panerti į neįprasto dueto atliekamą rusų kompozitorių kūrybą.

Dar vienas vokalinės muzikos koncertas kvies patirti unikalias romantizmo metamorfozes. Revoliucingas Frédérico Chopino balades ir skoningai sentimentalias, nostalgiškas Gustavo Mahlerio dainas atliks įmantraus tembro savininkė, unikalių intonacijų interpretatorė, sopranas Viktorija Miškūnaitė ir subtiliu išraiškingumu, romantizmo estetikos pajauta pasižymintis pianistas Darius Mažintas. Kauno valstybinė filharmonija pasiūlys dar ne vieną koncertą šį pavasario sezoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių