Festivalis „Kaunas Jazz“ kviečia susitikti vasarą: atvyks ir pasaulinė žvaigždė R. Bona

  • Teksto dydis:

Pandemijai jau antrus metus iš eilės pakoregavus festivalio „Kaunas Jazz“ ritmą, jo rengėjai nenuleidžia rankų ir skelbia pirmuosius viešus šių metų sezono koncertus.

Gegužės 30 d. 14 val. festivalis kviečia pasitikti vasarą išskirtinėje, vaizdingoje vietoje – Panemunės pilies kieme, Jurbarko rajone.

XVII-ojo amžiaus pilies kieme „Kaunas Jazz“ publikai koncertuos Lietuvos svingo karalienės „The Ditties“, pristatysiančios naują programą.

Kita džiugi žinia – liepos 8 d. Trakų pilies kieme, o liepos 9 dieną – Palangos koncertų salėje koncertus surengs pasaulinė džiazo žvaigždė, iš Kamerūno kilęs bosistas ir vokalistas Richardas Bona.

Ne sykį „Kaunas Jazz“ viešėjęs muzikantas į festivalio sceną sugrįžta pasiilgęs žiūrovų ir pasiruošęs dovanoti vilties kupiną muziką, džiuginančią širdį šiais neįprastais ir iššūkių kupinais laikais.

„Nors dėl karantino ribojimų negalėjome surengti planuotų koncertų balandį, tačiau simboliškai jau pradėjome sezoną – koncertu, kuris buvo transliuojamas internetu. Jau dabar planuojame koncertus liepos pabaigai, rugpjūčiui ir rugsėjui – apie juos paskelbsime kiek vėliau. O gruodžio 6-ąją festivalį vainikuos JAV žvaigždės Gregory Porterio ir Kauno miesto simfoninio orkestro koncertas Kauno „Žalgirio“ arenoje“, – festivalio planus atskleidžia jo meno vadovė Indrė Jučaitė – Sarneckienė.

Gegužės 30-osios popietę Panemunės pilies kieme koncertuosiančios „The Ditties“ – profesionalių džiazo dainininkių Veronikos Čičinskaitės – Golovanovos, Rūtos Švipaitės ir Rūtos Jakulytės trio, šįmet minintis karjeros dešimtmetį.

Retro atspalviu nuspalvintas dainas atliekančių dainininkių repertuare – ir originalūs kūriniai, ir efektingi žinomų Lietuvos ir pasaulio melodijų perdirbiniai.

„Ši muzika atsklinda iš laikų, kuomet flirtas buvo lėtas, o šokiai – greiti, kai pasaulis buvo truputį naivesnis ir jaunesnis nei šiandien, ir jam apdainuoti užteko trijų balsų harmonijos. Tai visagalis svingo muzikos kvaitulys, kuriame nėra nieko svarbesnio nei meilė ir romantika“, – taip pristatoma ši grupė, jau surengusi daugybę koncertų Lietuvos salėse ir festivaliuose.

Jubiliejų „The Ditties“ švenčia skambiai – šiais metais pasirodys naujas grupės albumas „Estrada“, kuriame skamba ir originalios dainos, ir populiarių lietuviškų kūrinių aranžuotės svingo ritmu.

„Šis albumas atgaivins seną priblėsusią meilę. Visos tos dainos – nuo B. Dvariono romanso „Žvaigždutė“ ir seniai savu tapusio fokstroto „Palangos jūroj“, grupės „Antis“ apdainuotos Martyno meilės dramos ir A. Jonyno poetinio šedevro „Aš mylėjau tave tau nežinant“ – yra tokios savaime suprantamos lietuvių muzikos grožybės, kurias gera žinoti, malonu išgirsti, bet į kasdienį grojaraštį vis neįkrenta“, – sako grupės narės.

Albumai jau priduoti gamybai – tikimasi, kad koncertas Panemunės pilies kieme bus viena pirmųjų galimybių pačiupinėti ir įsigyti „Estrados“ kompaktines plokšteles.

Daina „Moterys“ iš būsimojo „The Ditties“ albumo

Sukaktimi pažymėta ir liepą Trakuose bei Palangoje grosiančio Richardo Bonos viešnagė. 2002-aisiais jis debiutavo „Kaunas Jazz“ - tai buvo pirmasis šio muzikanto apsilankymas mūsų šalyje. Ir toks sėkmingas, jog Richardas ne sykį sugrįžo į festivalį publikai pageidaujant. Iki šiol paskutinį sykį po „Kaunas Jazz“ vėliava jis grojo prieš dešimt metų – tad vėl pasimatyti su juo yra pats metas.

Kamerūne gimęs R. Bona vadinamas džiazo vunderkindu – nuo penkerių grojo nedidelio miestelio bažnyčioje, pats gaminosi muzikos instrumentus, o būdamas vos trylikos subūrė savo pirmąją džiazo grupę.

Sulaukęs 22-ejų, talentingas muzikantas emigravo į Vokietiją, vėliau – į Prancūziją, o 1995-aisiais persikraustė į Niujorką, kur jo žvaigždė sužibo visu ryškumu.

Joe Zawinulas, Bobby McFerrinas, Mike'as Sternas, George'as Bensonas, Chaka Khan, Quincy Jonesas, Patas Metheny – visos šios legendinės muzikos pasaulio asmenybės, užburtos Richardo talento, kvietė jį groti kartu savo įrašuose ir koncertuose.

Bobby McFerrino ir Richardo Bonos pasirodymas

Tačiau R. Bona neliko antrame plane ir jau 1999-aisiais išleido melomanų liaupsių sulaukusį debiutinį albumą „Scenes From My Life“, kuriame virtuoziškai atliekamą muziką supynė su tekstais gimtąja kalba.

Įsimenančios melodijos, jausmingas balsas, artistiškumas scenoje ir virtuoziškas instrumento valdymas R. Boną išgarsino visame pasaulyje. Už 2005 metų albumą „Tiki“ muzikantas buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui, puikaus kritikų įvertinimo sulaukė ir kiti jo albumai - „Reverie“, „Munia“, „The Ten Shades Of Blues“.

Richardas Bona – „Please Don‘t Stop“

Išgarsėjęs muzikantas tapo Niujorko universiteto džiazo profesoriumi, o prieš septynerius metus šiame mieste atidarė ir savo džiazo klubą „Bonafide“.

Ir širdį glostančią lyriką, ir sprogstamą energiją savo koncertuose sutalpinantis R. Bona – publikos numylėtinis, po priverstinės karantino pertraukos nekantriai laukiantis susitikimų su žiūrovais.

Su festivalio rengėjais jis sutarė, jog koncertai įvyktų, net ir galiojant žiūrovų skaičiaus ribojimams – kiekviena proga atlikti savo muziką gyvai auditorijai šiais laikais yra didelė šventė.

Richardas Bona – „Tumba La Nyama“



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Kaunas Jazz visur, tik ne Kaune

Lietuvis

Lietuvis portretas
Apgailėtina

kam?

kam? portretas
be nelaisves paso vis tiek neleis paklausyti jos...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių