Epidemijos iššūkis priimtas: „Kaunas Piano Fest“ sugrįžta

  • Teksto dydis:

Vienas jauniausių Lietuvos muzikos festivalių "Kaunas Piano Fest" dar kartą įrodo, kad yra išskirtinis ne tik savo misija populiarinti fortepijono muziką Kaune, megzti ryšius tarp jaunų atlikėjų ir garsių pedagogų, bet ir yra itin novatoriškas. Pandemija nesugriovė organizatorių planų: vyks ir festivalis, ir meistriškumo pamokos, seminarai, ir net konkursas.

Nauja patirtis ir ryšiai

Šiemet jau trečią kartą vykstantis festivalis – puiki jaunų muzikantų iniciatyva. Vilnietis jaunas fagoto pedagogas Darius Stoskeliūnas, iš Kauno kilę, meistriškumą užsienio aukštosiose mokyklose tobulinantys pianistai Monika Mašanauskaitė ir Robertas Lozinskis į tarptautinių muzikos festivalių žemėlapį įrašė ne tik gimtąjį miestą, bet ir gimtąją J.Naujalio muzikos gimnaziją, kuri tapdavo meistriškumo pamokų, seminarų ir koncertų namais.

Be muzikos pedagogams, jauniesiems pianistams skirtų renginių, festivalis dovanodavo koncertų ir kauniečiams, kurių svarbiausias – festivalio laureato pasirodymas – vykdavo Kauno valstybinėje filharmonijoje. Per dvejus metus festivalyje dalyvavo 25 pianistai, surengta 20 nemokamų koncertų ir 10 paskaitų, suteiktos aštuonios stipendijos dalyviams iš Lietuvos.

Talentingi jauni pianistai iš tolimiausių šalių – nuo Kazachstano iki Estijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Ispanijos ir, žinoma, Lietuvos. Pasaulyje pripažinti pianistai, muzikos pedagogai Olga Kern (JAV), Fali Pavri (Škotija), Petras Geniušas, Rokas ir Sonata Zubovai, muzikos vadybos, atlikimo psichologijos ekspertai – entuziastingi festivalio organizatoriai kasmet suburia išskirtinę komandą, kuri dalijasi savo patirtimi ar godžiai semiasi fortepijono muzikos atlikimo subtilumų ar šiuolaikiškos elgsenos profesionalioje scenoje paslapčių. Ne išimtis – ir šie metai.

"Geriausia patirtis – naujos pažintys, draugystės, profesionalūs patarimai ir pamokos, muzikali aplinka ir įkvėpimas. Būtent tai įgijau "Kauno Piano Fest" – labai nuostabus kolektyvas, nuostabūs dalyviai, profesoriai ir dėstytojai", – įspūdžiais iš pernykščio festivalio dalijosi Milda Daunoraitė. Londone studijuojanti pianistė buvo "Kaunas Piano fest 2019" stipendininkė – ją parėmė festivalio mecenatai Laima ir Virgilijus Tikuišiai. Anot M.Daunoraitės, šiandien muzikos pasaulyje labai svarbu ne tik daug ir gerai groti, bet ir reklamuoti save, būti komunikabiliam, turėti daug pažinčių ir daug žinių, – viso to, ką siūlo "Kaunas Piano Fest".

Jokių kliūčių

Šiemet laikinais festivalio "Kaunas Piano Fest" namais taps virtualioji erdvė. Individualios fortepijono pamokos ir paskaitos vyks internetu, o dalyvių rečitaliai bus transliuojami gyvai viso festivalio metu.

"Dėl susidariusios padėties pasaulyje nusprendėme solidarizuotis padėdami savo kolegoms, draugams muzikantams krizės metu. Nutarėme visiškai panaikinti 600 eurų vertės dalyvio mokestį – visi atranką įveikę pianistai gaus visą stipendiją, – gera žinia kolegoms pianistams dalijosi M.Mašanauskaitė. – Kviečiame pianistus Lietuvoje registruotis dalyvauti "Kaunas Piano Fest" meistriškumo pamokose ir paskaitose."

Iš viso planuojami šešiolikos dalyvių rečitaliai kasdien liepos 9–17 d. Festivalio paskaitų per "Zoom" platformą galės klausytis ne tik festivalio pianistai, bet ir visi kiti norintys.

Dėmesys litvakų palikimui

2020-ieji paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, todėl festivalio organizatoriai siekia pristatyti vieną iš Lietuvos kultūros istorijos dalių – didžiulį Lietuvos žydų – litvakų kūrybinį indėlį į Lietuvos ir viso pasaulio muzikinį paveldą.

Šiandien muzikos pasaulyje labai svarbu ne tik daug ir gerai groti, bet ir reklamuoti save, būti komunikabiliam, turėti daug pažinčių ir daug žinių.

Akcentuodami Vilniaus Gaono 300-ųjų gimimo metinių sukaktį, festivalio organizatoriai nori atkreipti visuomenės dėmesį į neatrastą mūsų kultūros aspektą – iš Lietuvos kilo nepaprastai daug pasaulyje žinomų menininkų: atlikėjų, kompozitorių, dailininkų ir rašytojų, turinčių litvakų šaknų. Tarp jų – vienas žymiausių visų laikų fortepijono virtuozų Lepolodas Godovskis, kompozitoriai George'as Gershwinas, Aaronas Coplandas, Benny Goodmanas, Philipas Glassas.

Festivalio pianistai turės galimybę dalyvauti "Kaunas Piano Fest" konkurse, savo koncertuose atlikdami litvakų kompozitorių muziką. Už geriausiai atliktus kūrinius bus įteikiami net trys piniginiai prizai (500, 300, 200 eurų).

Vertingos žinios

Individualios pamokos vyks su Karališkosios Škotijos konservatorijos profesoriumi Aaronu Shorru ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesore Aleksandra Žvirblyte. Kaip ir kasmet, festivalio metu yra rengiamos paskaitos muzikos istorijos, vadybos ir atlikėjų streso valdymo klausimais.

Anksčiau išvardytų kompozitorių kūrybą ir litvakų kūrybinį indėlį Lietuvai savo paskaitoje pristatys Kamilė Rupeikaitė – muzikologė, humanitarinių mokslų daktarė, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorė.

Ugnė Peištaraitė, Londono karališkojo muzikos koledžo (RCM) atlikimo meno psichologijos mokslo centro doktorantė, savo paskaitų seminare kalbės apie emocinį intelektą ir jo vaidmenį muzikantų profesiniame gyvenime, kaip, pasitelkus emocinį intelektą, įmanoma geriau reguliuoti streso lygius, išlikti motyvuotam ir apskritai sustiprinti save psichologiškai.

Ilgus metus kultūros rinkodaros srityje dirbantis, dabar LRT radijo stočiai "Klasika" vadovaujantis Julijus Grickevičius kalbės apie savivadybos ypatumus profesionaliajame muzikos pasaulyje. Šįmet jis ves net du seminarus muzikantų vadybos tema. Seminaruose bus diskutuojama apie savo prekės ženklo kūrimą (branding), socialinių medijų naudojimą, viešuosius ryšius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių