E. Nedobežkinos choreografinis „in/vogue“

Žinoma šokėja Ema Nedobežkina debiutuoja kaip choreografė – su kūrybine platforma "Ant "Auros" batuto" ji pristatys savo sukurtą spektaklį "in/vogue".

Besidomintiesiems šiuolaikiniu šokiu pristatyti šios Kauno šokio teatro "Aura" šokėjos tikrai nereikia. Jos unikaliomis pajautomis, atskleistomis per judesį, turėjome galimybę mėgautis ne viename "Auros" spektaklyje. Šokėjos talentas buvo pastebėtas ir Auksinių scenos kryžių komisijos, ji tapo pretendente į Geriausios metų šokėjos nominaciją. Šį sykį Emą išvysime neįprastame amplua.

Spektaklio pavadinimas – "in/vogue" – kelia įvairių asociacijų: nuo mados žurnalo iki žodyne pateikiamų žodžio reikšmių, tokių kaip "laikinai madingas" ar galiausiai šokio stiliaus, pagrįsto pozavimu.

Spektaklio idėja Emai gimė skaitant C.S.Lewis knygą "Kipšo laiškai". Čia senasis velnias duoda patarimus jaunajam kipšiukui, kaip sugundyti ir savo pusėje išlaikyti žmogų. "Taip išsirutuliojo supratimas, kad mes, žmonės, nors ir esame savarankiški individai, gyvenantys laisvoje, demokratiškoje visuomenėje, vis tiek nesąmoningai paklūstame kažkieno norams, paliepimams, gundymams. Ši sėkla sodinama tyliai ir nepastebimai", – sakė E.Nedobežkina.

Kūrėja teigia, kad spektaklis yra nuoroda į revoliucinguosius septintąjį aštuntąjį dešimtmečius, kai buvo padėti pamatai mūsų laisvės prisotintai dabarčiai, kuria gyvename šiandien. Beprotiškas laisvės troškimas niekur neatvedė. Daugelis jos nesurado, o tik tapo dalimi sutrikusios masės.

Pastatymui E.Nedobežkina pasirinko Kauno šokio teatro "Aura" šokėjus: Aime Irasemą Sanchez (Meksika), Juaną Madero (Meksika), Oksaną Griaznovą (Lietuva), Antoniją Kolujartsevą (Rusija).

Tik pasikeitusi vietomis su jais, E.Nedobežkina sako supratusi, kokia didžiulė atsakomybė tenka atlikėjui, lipančiam ant scenos. Mergina įsitikino, kaip stipriai nuo šokėjų priklauso galutinis spektaklio vaizdas, choreografo tiek ilgai lipdytas ir kurtas.

Kuriant spektaklį, judesių kalba įpratusiai kalbėti E.Nedobežkinai sunkiausia buvo surasti žodžius, kurie pasiektų šokėjus, kad judesys įgautų prasmę ir prašnekintų žiūrovą. Savo mintis paversti fiziniu judesiu – bene sudėtingiausia užduotis.

Nepaisant naujų iššūkių, kūrybinis procesas dovanojo ir malonumo. "Niekuomet nebūčiau patikėjusi, kad žiūrėti tą patį spektaklį n-ąjį kartą gali būti taip įdomu. Choreografui, matyt, kaip ir tėvams, yra be galo įdomu stebėti savo kūdikį – kūrinį, kuris kiekvieną dieną keičiasi, įgauna naujų bruožų, formų", – sakė E.Nedobežkina.

Šis premjerinis spektaklis – dar vienas darbas, kurį pristato kūrybinė platforma "Ant "Auros" batuto". Platforma sukurta specialiai jauniesiems kūrėjams, siekiant suteikti galimybę jiems atskleisti save kaip choreografus.


Kas? "Ant "Auros" batuto" spektaklis "in/vogue".

Kur? Kauno miesto kameriniame teatre.

Kada? Rugsėjo 16 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių