Dovana miestui – aviacijos šventė

  • Teksto dydis:

Pilotus ir akrobatinio skraidymo entuziastus vienijantis Kauno aeroklubas šiais metais švenčia 45 metų jubiliejų. Minėdami veiklos 1971 m. pradžią, klubo nariai birželio 18 d. kviečia į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą, kur visą dieną vyks ne tik įvairūs aviatorių pasirodymai – skrydžio svaigulį galės išbandyti ir žiūrovai. Renginys nemokamas.

"Pirmieji akrobatiniai skrydžiai po Antrojo pasaulinio karo Kaune buvo atgaivinti tik 1965 m. Kauno sklandytojų klubo viršininko Aleksandro Jonušo ir Vlado Drupo iniciatyva į Pociūnų aerodromą buvo atskraidinti čekiški akrobatiniai lėktuvai "Z-326". Šie lėktuvai greitai buvo praminti zetais, o pirmieji pilotai, pradėję jais skraidyti, – zetininkais", – pasakoja Kauno aeroklubo vadovas Algimantas Žentelis.

1971 m. Kauno entuziastų pastangomis buvo įkurtas Kauno aviacijos techninis sporto klubas (dabartinis Kauno aeroklubas). Tuomet skraidyti visi važiuodavo į Pociūnų aerodromą, kuriame buvo angaras ir visa aviacinė technika. Čia išmoko skraidyti ir dalyvavo varžybose daug lakūnų, kuriuos dabar galima sutikti Lietuvos civilinėje aviacijoje, Karinėse oro pajėgose, kituose aeroklubuose.

"Akrobatinis skraidymas nuo seno buvo mėgstamas kauniečių. Tai liudija prieškario prisiminimai apie tokius skrydžius S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, – pasakoja A.Žentelis. – Važiuojant į Pociūnus pro S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą, kaskart kildavo klausimas, kada mes sugrįšime į šį aerodromą, į šį Lietuvos aviacijos lopšį, kada vėl kauniečiai matys Lietuvos lakūnų skrydžius? Šią svajonę pavyko įgyvendinti tik atkūrus nepriklausomybę."

Tuomet Kauno aeroklubas iš besitraukiančios sovietinės kariuomenės perėmė visą Aleksoto aerodromą. Nuo to laiko vis daugiau ir daugiau skrydžių buvo atliekama šiame istoriniame aerodrome, kuris buvo pavadintas legendinių lakūnų S.Dariaus ir S.Girėno vardais. 2004 m. Kaune buvo surengtas aukščiausio lygio Europos čempionatas, kurį labai gerai įvertino FAI tarptautinė organizacija. Ne mažiau įsimintinos ir šiame aerodrome 1993, 2003, 2013 m. surengtos aviacijos šventės, skirtos S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio jubiliejinėms metinėms.

Kauno aeroklubas šiuo metu yra ir sertifikuota aviacijos mokymo organizacija, plėtojanti akrobatinio skraidymo sportą, rengianti pilotus, sportininkus, kurie dalyvauja aukščiausio lygio varžybose ir čempionatuose atstovaudami Lietuvai.

Birželio 18 d. S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome vyksiančioje aviacijos šventėje klubo nariai demonstruos parodomuosius skrydžius akrobatiniais lėktuvais, sklandytuvais, aviamodeliais, skraidyklėmis, parasparniais, ultralengvaisiais lėktuvais. Vyks šuolių parašiutu parodomoji programa, kariškių parodomieji skrydžiai, trijų lėktuvų grupės akrobatinė programa "Sparnas prie sparno" – tai ypač sudėtingas sinchroninis akrobatinis skrydis, reikalaujantis didelio meistriškumo.

Renginio svečiai galės išbandyti apžvalgos skrydžius virš Kauno, pramoginius akrobatinius skrydžius ar pasikelti oro balionu, apžiūrėti klasikinių automobilių parodą ir atsigaivinti ar užkąsti maisto mugėje, o vaikai – pašėlti atrakcionų parke.

Daugiau informacijos: http://www.aerokaunas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aleksoto gyventojai

Aleksoto gyventojai portretas
Čia ne dovana miestui, bet nelaimė!!! Savaitgaliais žmonės negali pailsėti per juos. Linkių kad vieną dieną kuris prisiplotų....

Anonimas

Anonimas portretas
Kiekvieną akrobatą lydžiu prakeiksmais. Ruošiuosi surasti kur gyvena tie skraidūnai ir ikūres triukšmadarių klubą leisti jų šeimoms pajusti ramų gyvenimą.

Modesta

Modesta portretas
Šaunu! Praeita aviacijos šventė buvo puiki, tikimės to paties ir šį kartą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių