Diskusijoje – Norvegijos ir Lietuvos kultūros bendradarbiavimo klausimai

  • Teksto dydis:

Balandžio 5 d. 15 val. Kauno menininkų namuose vyks diskusija „Norvegijos ir Lietuvos bendradarbiavimas kultūros srityje: atrandant paveldą (Kauno VIII-ojo forto atvejis)“.

Pokalbyje dalyvaus gausus svečių būrys iš Norvegijos ir Lietuvos - muzikantas ir prodiuseris Palas Isdahlas Solbergas (Vestfold), garso menininkas Aleksanderis Haugenas (Vestfold), prof. Valdas Rakutis, VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ direktorius, Egidijus Bagdonas, tarpsektorinio kultūros paveldo festivalio „Baterija“ Kauno Tvirtovėje kuratorius ir Evelina Šimkutė, „Šilainiai Project“ vadovė.

Skandinaviškos kultūros liniją tęs 18 val. prasidėsiantis Norvegijos menininko A. Haugeno (Lahestan) ir Paulo Takahashi (Prancūzija) audiovizualinis performansas. Visi šie renginiai – Skandinavijos dienų programos Kauno mieste dalis.

Diskusijoje bus nagrinėjami įvairūs Norvegijos ir Lietuvos bendradarbiavimo kultūros sferoje aspektai – kultūriniai mainai, darbas su bendruomenėmis, subkultūrų išraiškos –  ypatingą dėmesį skiriant Kauno VIII-ojo forto atvejui. 2016 m. „Kauno tvirtovės parkas“ pakvietė menininkę E. Šimkutę kuruoti meninį pasirodymą sezono uždaryme VIII-ajame forte – tai buvo pirmasis bendradarbiavimo tarp šios institucijos ir menininkų atvejis, vėliau nutiesęs kelią tolimesnėms kolaboracijoms: 2017 m. vasarą A. Haugenas ir P. Isdahlas Solbergas dalyvavo „Šilainiai [Fortas] Project“ renginyje VIII Forte, kur susipažino su menininku P. Takahashi, o 2018 aisiais pradėtas tarpsritinis kultūros paveldo festivalis „Baterija“, kurio idėja – įkrauti Kauno tvirtovės paveldą naujam gyvenimui.

„Visai nesitikėjome, jog „Šilainiai [Fortas] Project“ renginys taps atspirties tašku į strateginį bendradarbiavimą. O VIII-asis fortas jau tapo dėmesio objektu – paveldu, kurį pamažu atranda plati vietos bendruomenė,“ teigia Kauno tvirtovės parkas. 

Pasak P. Isdahlo Solbergo, „tarptautinis kultūrinis bendradarbiavimas yra svarbus dėl daugelio priežasčių. Visų pirma, tai meta iššūkį mūsų įprastam požiūriui į savo kultūrą ir į tai, kaip mes ją suvokiame šiandieniniame pasaulyje. Visa tai suteikia galimybę suprasti kodėl ir kaip renkamės savo pasakojimus ir kodėl kiti renkasi kitaip. Svarbu kalbėti apie šiuos aspektus, siekiant užtikrinti, kad kultūros procesai būtų įtraukūs, o ne uždari, jog galėtume pažvelgti plačiau ir įdėmiau, o ne tik ten, kur lengviausia ir įprasčiausia žiūrėti“.

Diskusija vyks anglų kalba.

Prie renginių prisideda: Vestfold grafystė, Kauno miesto savivaldybė, Kauno Menininkų Namai, VšĮ Kauno Tvirtovės Parkas. Šie renginiai yra Skandinavijos dien
ų programos Kauno mieste dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių