Laiškas iš „Titaniko“: klastotė ar originalas?

Neįtikėtina, kad net naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis neįmanoma nustatyti, ar į krantą išmestas butelis su laišku galėjo būti iš garsiojo nuskendusio laivo „Titanikas“.

Laiškas butelyje iš „Titaniko“

2017 m. prie Kanados Naujojo Bransviko provincijos rastas butelis su laišku užminė mįslę, kurios iki šiol negali iššifruoti mokslininkai.

Tuomet buvo įtarta, kad išmestas daugiau kaip 100 metų klajojęs butelis su laišku, kurį parašė 12-metė garsiojo „Titaniko“ keleivė Matilda Lefevr. Paaiškėjo, kad tokia keleivė „Titanike“ iš tiesų buvo. Šiuo laivu į Ameriką ji keliavo kartu su mama, broliais ir seserimis.

Jos tėvas, prancūzas Frankas Lefevras dirbo Amerikoje Ajovoje šachtose. Sutaupęs pinigų jis pasikvietė į Ameriką šeimą – žmoną ir keturis vaikus, kurie ir plaukė „Titaniku“.

Laišką, kuris rastas po 105 metų, M.Lefevr neva parašiusi likus parai iki „Titaniko“ susidūrimo su ledkalniu.

Laiške parašyta: „Aš išmetu šį butelį į Atlanto vandenyną. Mes po kelių parų turime atvykti į Niujorką. Jei kas ras šį butelį, susisiekite su Lefevrų šeima Levene.“

Realybė: net šiuolaikiniai mokslinio tyrimo įrankiai ne visada originalą gali atskirti nuo klastotės.

Vertingi laiškai

„Titaniko“ tragedijoje nė vienas Lefevrų šeimos narys neišgyveno.

Nesusiklostė gyvenimas Amerikoje ir Frankui Lefevrui. Sužinojęs apie žuvusius šeimos narius jis kreipėsi pagalbos į Raudonojo Kryžiaus komitetą. Tuo jis atkreipė dėmesį į save. Valdžia išsiaiškino, kad F.Lefevras nelegaliai įvažiavo į JAV. Jis 1912 m. rugpjūtį buvo deportuotas į Prancūziją. Čia jis mirė 1948 m. būdamas 77-erių.

Lafevrų šeima neišnyko. Jos palikuonys, o tiksliau žuvusios Matildos mamos provaikaitis Žakas Lefevras, sužinojęs apie rastą butelį su laišku, susidomėjo jo istorija.

Jis tikisi, kad tas po Atlanto vandenyną klaidžiojęs laiškas tikrai yra rašytas jo giminaitės. Jei taip – tai būtų itin vertingas daiktas. Taip pat tai būtų pirmasis laiškas, kuris į sausumą atkeliavo iš daugiau nei prieš 105 metus nuskendusio laivo.

Po „Titaniko“ tragedijos tarp plūduriavusių nuskendusių žmonių daiktų buvo rasta įvairių laiškų. Jų vertė įvairiuose aukcionuose siekė iki 200 tūkst. JAV dolerių. Kokia galėtų būti M.Lafevr laiško vertė? Juk jis išskirtinis, vienintelis ne tik išmestas iš „Titaniko“ dar prieš jo tragediją, bet ir 105 metus niekaip neradęs kranto ir nepražuvęs.

Dėl M.Lefevr laiško negalima sakyti, kad tai falsifikatas, bet nėra ir pakankamai įrodymų, kad tai galėtų būti originalas.

Tiesa gali nepaaiškėti

Kanados Kvebeko universiteto mokslininkai, kurie tyrinėjo šį laišką, per ketverius metus taip ir neatsakė į klausimą, ar šis laiškas tikras, ar jis iš 1912 metų.

Tiek atlikta butelio, kuriame buvo laiškas, stiklo cheminės sudėties, tiek jo kamščio analizė, tiek laiško popierius ir rašalas liudija, kad laiškas galėjo būti rašytas 1912 metų balandžio 13 dieną.

Abejonių kyla dėl to, ar laišką galėjo rašyti 12-metė mergaitė. Net, jei ji tokio amžiaus jau buvo raštinga, kas tais laikais buvo retenybė, abejonių kelia pats rašto stilius. Jis neatitinka to, kuris XX amžiaus pradžioje buvo Prancūzijos mokyklose.

Mokslininkai iškėlė ir tokią versiją, kad galbūt mergaitė kieno nors paprašė, kad parašytų trumpą laiškelį jos vardu.

Didelių abejonių kelia ir tai, kad laiškas atsidūrė prie Kanados krantų. Kad būtų išmestas į Kanados pakrantę, laiškas turėjo kirsti šiltąją Golfo srovę, kuri būtų butelį su laišku metusi prie Europos krantų. Įvertinus „Titaniko“ maršrutą ir galimą butelio išmetimo iš jo vietą likus parai iki tragedijos, tikimybė, kad laiškas galėjęs pakliūti prie Kanados krantų esanti labai maža. Tačiau ji egzistuoja, juo labiau kad butelis su laišku klaidžiojo 105 metus.

Po „Titaniko“ tragedijos buvo daug bandymų sufalsifikuoti su šiuo laivu susijusius daiktus. Daugelis bandymų buvo nesėkmingi, pavykdavo nustatyti, kad tai falsifikatas.

„Dėl M.Lefevr laiško negalima sakyti, kad tai falsifikatas, bet nėra ir pakankamai įrodymų, kad tai galėtų būti originalas“, – teigė Kvebeko universiteto tyrimo grupės vadovas Nikolia Bodri. Į pagalbą tiriant šį laišką buvo pasitelkti ir Norvegijos mokslininkai. Jie taip pat nei paneigė, nei patvirtino, kad tas laiškas yra tikras. Manoma, kad mokslininkams niekada nepavyks nustatyti, kad tas laiškas yra originalas, kaip nepavyks įrodyti ir tai, kad jis falsifikuotas.

„Nepriklausomai nuo to, ar tą laišką rašė Matilda Lefevr, ar kažkas kitas, jis yra istoriškai labai vertingas, nes priminė paprastos mergaitės ir jos šeimos tragediją didingame „Titaniko“ laive. Jis taip pat priminė garlaivių epochą ir milijonus migrantų, kurie iš Europos plaukė ieškoti laimės į Ameriką“, – svarstė Kvebeko universiteto profesorius N.Bodri.


Šiame straipsnyje: Titanikaslaiškasmokslininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
zinoma originalas.

Stebetojas

Stebetojas portretas
Zinoma klastote.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių