- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Eksperimentuoti virtuvėje anksčiau nedrįsę lietuviai tampa vis drąsesni ir pasiryžta netikėčiausiems kulinariniams sprendimams. Keliaudami apsipirkti dažniau ieško naujų, dar neragautų delikatesų. Vienas tokių – gurmanų itin pamėgti ir sparčiai populiarėjantys smidrai, dar vadinami šparagais.
Štai jums keletas gardžių receptų, kuriais tikrai pradžiuginsite savo draugus ar artimuosius.
Žalioji šparagų sriuba su parmezano traškučiais
5 – 6 porcijoms reikės:
- 450 g EAT ME žaliųjų šparagų
- 100 g tarkuoto parmezano sūrio
- 2 daržovių sultinio kubelių
- 200 ml riebios grietinėlės
- 1 gabalėlio sviesto
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- Druskos ir pipirų
Nupjaukite šparagų viršūnėles, palikite papuošimui. Nupjaukite šparagų stiebų apačias, po maždaug 1 – 2 cm, išmeskite. Likusius stiebus supjaustykite gabaliukais.
Užvirkite 1 l vandens dideliame puode, sumeskite šparagų viršūnėles ir pavirkite 3 minutes. Išgriebkite ir nuskalaukite šaltu vandeniu. Vandenį, kuriame pavirėte šparagus, pasilikite.
Smulkiai supjaustykite svogūną ir patroškinkite keptuvėje su sviestu ant vidutinės ugnies 2 – 3 minutes. Pridėkite gabaliukais supjaustytus šparagų stiebus ir pakepinkite dar 2 minutes. Supilkite vandenį, kuriame virėte šparagus, visą grietinėlę, pagardinkite sultinio kubeliais ir virkite ant nedidelės ugnies 8 – 10 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi ir ant jos suformuokite mažus skrituliukus iš tarkuoto sūrio (maždaug 2 € monetos dydžio). Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 8 minutes.
Blenderiu sutrinkite sriubą, paskaninkite druska ir pipirais.
Patiekite nedideliuose dubenėliuose, papuoškite blanširuotomis šparagų viršūnėlėmis ir sūrio skrituliukais.
Kynvos salotos su žaliaisiais šparagais
4 porcijoms reikės:
- 450 g EAT ME žaliųjų šparagų
- 200 g kynvos (bolivinės balandos) sėklų
- 125 g ėrienos kumpio
- 2 saldžiųjų paprikų
- 125 g geltonųjų vyšninių pomidoriukų
- 2 česnako skiltelių
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- Jūros druskos ir pipirų
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Nuo kiekvieno šparago stiebo apačios nupjaukite maždaug 1 cm ir išmeskite. Pasilikite 5 stiebus papuošimui, o likusius supjaustykite maždaug pusės centimetro dydžio gabaliukais. Suberkite gabaliukus ir 5 pilnus stiebus ant atskirų kepimo skardų.
Išvalykite ir supjaustykite paprikas juostelėmis ir pridėkite į tą pačią skardą prie šparagų gabaliukų. Apšlakstykite daržoves alyvuogių aliejumi ir ant kiekvienos skardos užbarstykite po 1 smulkiai kapotą česnako skiltelę. Šaukite abi skardas į orkaitę ir kepkite 10 – 12 minučių, kol iškeps.
Pagal nurodymus ant pakuotės išvirkite kynvos sėklas, ir leiskite atvėsti, maždaug 15 min. Atvėsusias keptas daržoves sumaišykite su atvėsusiomis kynvos sėklomis, įmaišykite ketvirčiais pjaustytus pomidoriukus ir kubeliais pjaustytą ėrienos kumpį, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Papuoškite pilnais šparagų stiebais.
„Smidrų vertę žmonės atrado dar Senovės Egipto laikais, kai šią daržovę naudodavo medicinoje ir net aukodavo savo dievams. Vėliau juos itin pamėgo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, kuris juos paskelbė „karalių maistu“ ir tam, kad galėtų nuolat mėgautis šia daržove, liepė auginti ją ištisus metus. Taigi, net istorija rodo, jog smidrai – tikras delikatesas. Skirtumas tik tas, jog dabar jie prieinami kiekvienam“, – sako „Assorti.lt“ gurmanų linijos ekspertas Gerardas Pugžlys.
Ne paslaptis, kad šparagai turi daug naudingų medžiagų – angliavandenių, baltymų, vitamino E, B ir provitamino A, taip pat juose gausu kalio, kalcio, magnio ir cinko. Be to, smidruose visiškai nėra riebalų ar cholesterolio – 180 g žaliosios daržovės turi vos 20 kalorijų. Tai tikras vitaminų ir mineralinių medžiagų užtaisas, ypač naudingas atėjus šaltam rudeniui.
Anot eksperto, žalieji smidrai yra lelijinių šeimos daugiamečiai augalai. Jai taip pat priklauso ir svogūnai, česnakai bei porai. Iš visų smidrų rūšių, žalieji turi turtingiausią ir išraiškingiausią skonį. „Šparagai turėtų būti kiekvienos kulinarės ar kulinaro džiaugsmas – juos paruošti itin lengva. Žaliųjų šparagų nereikia lupti – nupjaukite 1-2 cm daržovės apačios ir ji jau paruošta virti, kepti keptuvėje ar ant griliaus. Pakanka vos 8-10 minučių, kad smidrai taptų jūsų pusryčių, pietų ar vakarienės akcentu“, – tikina G. Pugžlys.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...