Vyšnių sirupas ir pomidorų padažas – kaip juos gaminat sutaupyti laiko ir pinigų?

  • Teksto dydis:

Vasaros laikotarpiu, atostogų metu ar tiesiog esant dideliam užimtumui ne visuomet norisi suktis virtuvėje ir gaminti patiekalus ar atsargas žiemai. Pasak ekspertų, įsigyjant jau pagamintus reikiamus ingredientus galima sutaupyti ne tik laiko, tačiau ir pinigų.

„Nuolatos plečiame prekių asortimentą, siekdami pasiūlyti ne tik įdomesnių ir naujų produktų, bet ir jau gerai pažįstamų, pačių mūsų pirkėjų kartais ruošiamų ingredientų – „paruoštukų“. Tokie produktai taupo laiką, o platus asortimentas padeda užtikrinti, kad pirkėjai šiuos produktus galėtų įsigyti už gerą kainą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad nors kai kuriuos patiekalus ar jiems reikalingus ingredientus pasigaminti nėra sudėtinga, tačiau jie yra itin imlūs laikui, kaip pavyzdžiui, vyšnių sirupas ar pomidorų padažas.

Vyšnių sirupo gamyba

Užderėjusį vyšnių derlių skubama nurinkti, kol derliaus neišskanavo paukščiai, tad uogas reikia paruošti itin greitai, siekiant išlaikyti gerą jų skonį. „Vyšnių sirupas net ir žiemą primena vasaros uogas, tik jo gamyba – itin ilga. Vyšnių nurinkimas, kauliukų išėmimas ir sirupo virimas reikalauja labai daug laiko, tačiau tam galima ir alternatyva – mūsų tiekėjų gaminamas vyšnių sirupas“, – sako B. Baratinskaitė.

Vis dėlto, jeigu norisi naminio sirupo, tam reikės:

apie 1 kg vyšnių,

pusės kilogramo cukraus,

iškaitintų stiklainių, į kuriuos bus pilstomas sirupas.

„Pirmiausia vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus ir iš uogų išspauskite sultis. Jeigu sultys nėra visiškai skaidrios, jas perkoškite. Sultis supilkite drauge su cukrumi į puodą ir virkite ant nedidelės kaitros iki kol taps blizgus ir sutirštės. Dar karštą sirupą supilstykite į iškaitinus stiklainius, užsukite švariais dangteliais ir apverskite dangteliu žemyn, palikite visiškai atvėsti“, – sirupo receptu dalijasi B. Baratinskaitė ir teigia, kad iš tokio jau paruošto sirupo kiekio pavyks paruošti apie 3-5 litrus gėrimo, o jo savikaina, jeigu reikėtų pirkti tik cukrų ir nebūtų skaičiuojamas darbui skirtas laikas, prasidėtų nuo 0,89 euro. O tuo tarpu, jau paruoštą vyšnių sirupą, iš kurio galima paruošti apie 7 litrus gėrimo, galima įsigyti už beveik tą pačią kainą – 0,93 euro.

Šiltnamio karaliaus pomidoro padažas

Įpusėjus vasarai šiltnamiuose pomidorų stiebai gausiai pasipuošę raudonskruosčiais ir ne tik vaisiais, o užderėjęs gausus derlius leidžia eksperimentuoti virtuvėje, tačiau ar naminis pomidorų padažas kainuoja pigiau nei įsigytas parduotuvėje?

Paprastam pomidorų pagaminti reikės: 

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 vidutinio dydžio svogūno,

2 skiltelių česnako,

1 nedidelės morkos,

1 nedidelio saliero,

2 šaukštų smulkintų petražolių,

pusės šaukštelio džiovinto baziliko arba 2 valgomųjų šaukštų smulkinto šviežio baziliko lapelių,

800 g šviežių, nuluptų, smulkintų ir be sėklų pomidorų,

1 šaukštelio pomidorų pastos,

druskos ir pipirų.

Pirmiausia susmulkinkite svogūną, morką, salierą ir petražoles. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės kaitros, suberkite supjaustytas daržoves ir petražoles, pamaišykite. Sumažinkite kaitrą iki mažos ir uždengus keptuvę dangčiu kepkite 15-20 minučių nuolat pamaišant, iki kol daržovės suminkštės.

Tuomet padidinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite apie 30 sekundžių. Sudėkite smulkintus pomidorus, baziliką ir pomidorų pastą, pagardinkite druska ir pipirais. Sumažinkite kaitrą iki mažos ir viską troškinkite apie 15 minučių neuždengus dangčiu.

„Jeigu norisi vientisos padažo konsistencijos, be gabaliukų, sutrinkite jau pagamintą, dar šiltą padažą trintuvėje ir tik tuomet supilkite į stiklainį. Iš šio ingredientų kiekio turėtų išeiti apie 400-500 gramų padažo, o gaminant jį namie, neskaičiuojant laiko, puslitris padažo kainuotų, priklausomai nuo pasirinktų ingredientų, mažiausiai 3 eurus. Tuo tarpu, mūsų tiekėjų pagamintą pomidorų padažą galima įsigyti nuo 0,85 euro iki 2,19 euro už pusės litro stiklainį“, – atskleidžia „Maximos“ ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių