- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK.
Plačiau papasakojo puslapio „Let‘s make it delicious!“ autorė Brigita Cibaitė.
– Kaip supratote, kad nenorite išleisti didelės algos dalies vien maistui ir kad reikia pataupyti?
– Atėjo vasara ir norėjosi papramogauti, keliauti. Pradėjau suprasti, kad jei kiekvieną savaitgalį kažkur išvažiuojame, didelė maisto dalis sugenda, tenka išmesti. Tad ėmiau mąstyti, kad reikia kažką daryti. Taip gimė mintis gaminti dažniau ir maistui išleisti mažiau, tuo pačiu sumažinant išmetamo maisto kiekį.
– Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjote žaibiškai. Kaip gimė idėja pagaminti šeimai pietus už 3 eurus?
– Labai pavojingas dalykas eiti į parduotuvę ir žiūrėti, ką gali pigiai nusipirkti. Pirmiausiai reikia atlikti namų darbus, peržiūrėti didžiųjų prekybos centrų puslapius, pamatyti, ką jie siūlo šią savaitę ar šį mėnesį. Tada reikia susidėlioti sau planą, ką galiu įsigyti šią savaitę, ką galiu šią savaitę pagaminti. Jei aš tiesiog eičiau į parduotuvę ieškoti akcijų, tai aš pirkčiau viską, kam yra akcijos ir grįščiau prie savo ankstesnio gyvenimo, kai reikia išmesti pusę maisto, nes nusipirkau jį dėl nuolaidos.
Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:
– Kaip suprantu, pagrindinė taisyklė nėra pirkti pigų maistą su akcijomis, o pirkti tikslingus produktus ir žinoti, ką iš jų gaminsi?
– Labai svarbu susiplanuoti, susidaryti receptus, pagal tai pasižiūrėti kainas. Svarbu neprisipirkti to, kas nėra tavo sąraše, ir sunaudoti viską, ką esi nusipirkęs.
– Kaip pasikeitė gyvenimas besivadovaujant tokiomis taisyklėmis?
– Man labai patinka, kad atlaisvėjo šaldytuvas. Nebeliko to jausmo, kad aš daug visko turiu ir ką man su tuo viskuo padaryti. Dingo nerimas, kad reikės išmesti maistą.
– Ar tikrai realu visą savaitę maitintis už tokią kainą ir gauti pilnavertę mitybą? Kaip pasikeitė mėnesio krepšelio kaina?
– Tikrai įmanoma prasimaitinti už tokias kainas. Galbūt tas maistas nebus toks patrauklus tiems, kas vartoja daug mėsos ar žuvies. Tačiau šiuos produktus galima pakeisti pupelėmis, avinžirniais ir iš jų pasigaminti tikrai skanius patiekalus. Reikia tik turėti platesnį požiūrį ir pasižiūrėti į pasaulio virtuves. Įvairios šalys tikrai turi daug paprastų patiekalų, kuriuos galima adaptuoti.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...