Virtuvės virtuozams – japoniški patiekalai Pereiti į pagrindinį turinį

Virtuvės virtuozams – japoniški patiekalai

2010-04-10 23:59
Pasipuošė: A.Vaitkienė (kairėje), G.Vaitkutė (viduryje) ir viena iš renginio organizatorių Laura Montvilaitė apsirengė tradiciniais japoniškais kimono.
Pasipuošė: A.Vaitkienė (kairėje), G.Vaitkutė (viduryje) ir viena iš renginio organizatorių Laura Montvilaitė apsirengė tradiciniais japoniškais kimono. / Redakcijos archyvo nuotr.

Mėgstantiems egzotiką savo virtuvėje siūlome pasigaminti japoniškų patiekalų. Specializuotose parduotuvėse dabar ir Lietuvoje nesunku rasti visų reikalingų sudedamųjų dalių. Reikia tik atsiverti naujovėms.

Japonijoje įprasta savo šeimos nariams suruošti priešpiečių dėžutę, vadinamą bento. Maistas jose sudėliojamas taip, kad tampa kone meno kūriniu. O pietų bento turi sudaryti mėsos ar žuvies patiekalas, ryžių patiekalas, sriuba ir marinuoti priedai.

Tai "Dinner Explorer" vakarėlyje, skirtame paminėti Japonijoje prasidėjusiam Tolimųjų Rytų vyšnių – sakurų – žydėjimo metui, papasakojo ketverius metus šioje šalyje gyvenusi Greta Vaitkutė ir jos mama Alina Vaitkienė.

Vištiena "karrage" (4 porcijos)

Jums reikės 350 g vištienos vidinės filė, 1 d. š. sakės (arba baltojo sauso vyno), trečdalio šaukštelio druskos, 2 d. š. krakmolo (geriausia kukurūzų).

Tešlai: pusės plakto kiaušinio, pusės puodelio vandens, ¾ puodelio miltų, 2 d. š. džiovintų petražolių miltelių, augalinio aliejaus kepti.

Vištieną supjaustykite į 20 plonų kąsnelių, pabarstykite druska ir apšlakstykite sake. Palikite pabūti 5 minutes, paskui apvoliokite krakmole.

Kiaušinį išplakite su vandeniu. Suberkite miltus ir džiovintas petražoles. Truputį pamaišykite.

Aliejų įkaitinkite iki 170 laipsnių. Vištieną pamirkykite tešloje ir kepkite apie 1–2 minutes. Ištraukite ir paguldykite ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų aliejus.

"Chirashi–zushi" (4 porcijos)

Pasirūpinkite, kad ant jūsų stalo būtų 150 g lašišos filė su odele, 10 g šviesių sojų, 5 g aliejaus kepti, 10 g marinuoto imbiero, 3 kiaušinių (omletui).

Kiaušiniui kepti: 1 d. š. "Mirin" (japoniškas pagardas), pusės šaukštelio druskos, 1 mažo agurko, trupučio druskos jam paskaninti.

1 jūros dumblių lapo, 3 puodelių ryžių, 3 puodelių vandens.

Ryžiams pagardinti: 4 d. š. ryžių acto, 3 d. š. rudojo cukraus, 1 a. š. druskos.

Išvirkite ryžius. Ryžių actą sumaišykite su ruduoju cukrumi, druska ir įmaišykite į karštus ryžius. Atvėsinkite.

Agurką nuplaukite ir įtrinkite druska. Supjaustykite plonais šiaudeliais. Taip pat supjaustykite imbierą. Smulkiai sukarpykite jūros dumblių lapus.

Lašišą pabarstykite druska ir užpilkite šlakelį sojų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite lašišą. Atvėsinę nulupkite odelę ir suplėšykite lašišą šiaudeliais.

Iškepkite omletą. Atvėsinkite, supjaustykite plonais šiaudeliais. Į jau paruoštus ryžius įmaišykite agurką, lašišą ir pusę omleto. Ant viršaus užbarstykite likusį omletą, jūros dumblių lapus ir marinuotą imbierą.

Agurkų užkandis (4 porcijos)

Reikės 1 agurko, 50 g snieginių krabų, 10 g džiovintų jūros dumblių, trupučio druskos, sezamų sėklų, šviežios imbiero šaknies.

Marinatui: 1 pakelio "Daši" prieskonių, 2 d. š. rudojo cukraus, pusės puodelio ryžių acto, pusės šaukšto sojų, žiupsnelio druskos.

Agurką gerai nuplaukite ir įtrinkite druska. Supjaustykite riekelėmis ir maigykite tol, kol išsiskirs sultys.

Išbrinkinkite jūržoles šaltame vandenyje su šlakeliu ryžių acto. Kai išbrinks, truputėlį pasmulkinkite. Krabų lazdeles perpjaukite per pusę ir suplėšykite juostelėmis.

Imbiero šaknį nulupkite, supjaustykite plonyčiais šiaudeliais ir trumpam pamerkite į šaltą vandenį. Nusausinkite.

Pasiruošikite marinatą – sumaišykite nurodytas sudedamąsias dalis. Serviruokite lėkštėje – agurkus sumaišykite su jūros dumbliais, uždėkite krabų lazdeles, užpilkite marinatu, uždėkite imbierą ir pabarstykite sezamų sėklomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų