Virtuvėje – kruopų karaliai Pereiti į pagrindinį turinį

Virtuvėje – kruopų karaliai

2013-04-25 15:18
Virtuvėje – kruopų               karaliai
Virtuvėje – kruopų karaliai / Shutterstock nuotr.

Himalajų kalnų miško laukymėse prieš 4 tūkst. metų atsiradę grikiai šiandien naudingiausių ir energiškai vertingiausių produktų sąraše yra neabejotini lyderiai.

Grikiuose yra nepakeičiamų augalinių baltymų, daug B grupės vitaminų, kurie padeda susidoroti su stresu ir nemiga, gerina odos, plaukų ir nagų būklę. Šiose kruopose gausu mikroelementų: geležies, kalio, kalcio ir daug kitų mineralinių medžiagų. Be to, grikiai garsėja ir kaip puikus mėsos pakaitalas, kurio net 86 proc. sudaro gerai tirpstantys baltymai (pvz., kviečiuose – tik 11 proc.). Daugiau grikių rekomenduojama valgyti sergantiems anemija, mažakraujyste, diabetu, odos ligomis, ypač tinka vyresnio amžiaus žmonėms ir kenčiantiems nuo antsvorio.

Įdomu, kad ilgus amžius grikiai buvo laikomi vargšų maistu, vėliau – ir puikiu karvedžių maistu, o aristokratai nepatrauklios tamsios košės į virtuves neįsileisdavo. Ir klydo, nes ta nepatraukli grikių košė iš tiesų viena naudingiausių organizmui, o valgoma su pienu įgauna dar vertingesnių junginių. Nuo XX a. grikiai net imti vadinti kruopų karaliais, o nuo patiekalų su šiomis kruopomis ir kilmingieji nosių nebesuka. Galima pajuokauti: kad lietuviai grikius irgi mėgsta, geriausiai parodo grikių kainų sūpuoklės. O sveikata.diena.lt paragauti paprastų, bet netradicinių patiekalų su grikiais. Skanaus!

Reikės

100 g grikių;

125 ml vandens;

150 g daržovių mišinio;

200 g kiaulienos;

0,5 a. š. kiniškų prieskonių;

2 a. š. sezamų arba alyvuogių aliejaus;

1 česnako skiltelės;

4 v. š. obuolių sulčių;

1 v. š. sezamų sėklų;

0,5 ilgos aitriosios paprikos ar 1 mažos;

4 šaukštų kukurūzų;

100 g špinatų.

Kiaulieną supjaustykite gabalėliais ar plonomis juostelėmis, berkite kiniškų prieskonių, išspauskite česnako skiltelę, užpilkite sezamų ar alyvuogių aliejų, obuolių sultis. Palikite marinuotis. Grikius berkite į puodą su vandeniu, užvirkite, sumažinti ugnį, uždenkite ir troškinkite 15 minučių, kol kruopos sugers vandenį. Keptuvėje apie minutę paskrudinkite sezamų sėklas. Atidėkite į šalį. Tada keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, dėkite marinuotos kiaulienos juosteles, kepkite apie 2–3 minutes. Dėkite daržovių mišinį, berkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką ir troškinkite apie 10 minučių. Dėkite kukurūzus ir špinatus. Dar kelias minutes patroškinkite. Įmaišykite grikius, porą minučių patroškinkite, užberkite sezamų sėklų ir patiekite.

Grikiai su vištiena, šparagais ir sūrio padažu

Reikės

2 stiklinių grikių;

3 stiklinių vandens;

0,5 kg vištienos;

2 morkų;

1 svogūno;

druskos, pipirų;

alyvuogių aliejaus;

kario;

ryšulėlio šparagų;

2 v. š. sviesto;

2 v. š. miltų;

2 stiklinių vandens (likusio nuo šparagų virimo);

3/4 stiklinės tarkuoto parmezano.

Supjaustykite vištieną mažais gabaliukais. Juos apkepinkite alyvuogių aliejuje. Kitoje keptuvėje paskrudinkite grikius. Berkite juos į puodą, pilkite vandenį ir virkite 15–20 minučių. Sutarkuokite morkas ir smulkiai supjaustykite svogūną, dėkite į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi ir apkepkite.

Šparagus apvirkite 2 minutes sūdytame vandenyje. Sudėkite į kepimo indą. Į keptuvę dėkite sviestą, berkite miltus ir pakepinkite. Po truputį pilkite vandenį, likusį nuo šparagų virimo. Gerai išmaišykite. Sudėkite sūrį, berkite druskos, pipirų. Sūrio padažą užpilkite ant šparagų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol padažas ims burbuliuoti.

Į išvirusius grikius dėkite vištienos gabalėlius, pakepintas morkas su svogūnais, berkite druskos, pipirų, kario, įpilkite truputį vandens ir keletą minučių patroškinkite. Patiekite su šparagais ir sūrio padažu.

Troškinys su brokoliais ir pievagrybiais

Reikės

1 stiklinės grikių;

2 stiklinių vandens;

2 stiklinių sultinio;

1 v. š. sviesto;

1 stiklinės brokolių žiedynų;

1 žaliosios paprikos;

8 pievagrybių;

2 v. š. susmulkintų šviežių petražolių;

druskos, pipirų;

aliejaus.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Nuplaukite grikius, dėkite juos į kepimo indą, užpilkite vandeniu ir sultiniu, dėkite šaukštą sviesto ir pašaukite į orkaitę. Grikius taip virkite neuždengtus apie 15 minučių. Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame apkepkite griežinėliais supjaustytą papriką ir pievagrybius.

Iš orkaitės ištraukite kepimo indą su grikiais, ant jų sudėkite brokolius, kepintus pievagrybius ir papriką, berkite druskos, pipirų, uždenkite folija ir kepkite dar apie 15 minučių. Patiekite vienus, su kepta vištiena, troškintomis morkomis ar pomidorų salotomis.

Mišrainė su džiovintomis spanguolėmis ir riešutais

Reikės

1 stiklinės laukinių ryžių;

1,5 stiklinės grikių;

3 stiklinių vandens;

1/4 stiklinės džiovintų spanguolių;

1/4 stiklinės karijų riešutų;

1 ryšulėlio petražolių;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

1 v. š. citrinų sulčių;

1 v. š. alavijų ar vynuogių nektaro;

1 a. š. apelsino žievelės drožlių;

1 a. š. druskos;

pipirų.

Į puodą dėkite laukinius ryžius, supilkite vandenį, suberkite druską ir virkite 30 minučių. Tada suberkite grikius ir virkite dar 15 minučių. Atvėsinkite. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite padažą iš alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, apelsinų žievelės drožlių ir alavijų ar vynuogių nektaro. Į grikius ir laukinius ryžius įmaišykite džiovintas spanguoles, karijų riešutus, apšlakstykite padažu, apibarstykite kapotomis petražolėmis ir patiekite.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų