- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sveiko maisto ir gyvensenos propaguotoja, Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė pasiūlė didžiajai pavasario šventei originalių patiekalų receptų.
Neįprastas pagardas
Mūsų kiemuose vis drąsiau sukiojasi varnėnai ir kiti gamtos atbudimo palydovai – didžiausios ir reikšmingiausios pavasario šventės skelbėjai.
Artimiausiu laiku moterims tikrai netrūks darbo namuose. Na, o didžiausias šeimininkių rūpestis – šventinių patiekalų ruošimas.
D.Kunčienė įsitikinusi, kad prie jūrų žuvų (keptų ar troškintų) labai tinka neįprastas, bet labai skanus padažas, kurį nesunku pačioms paruošti. Reikia, atsižvelgus į žmonių skaičių prie stalo, supjaustyti atitinkamą kiekį braškių (tiks ir atšildytos iš šaldiklio), lydyto sviesto (jis netyška kaitinant), džiovintų čiobrelių (galima nusipirkti vaistinėje). Į įkaitintą lydytą sviestą (2–3 šaukštai) dedama 10–15 supjaustytų braškių, du šaukštai džiovintų čiobrelių. Kaitinama kelias minutes. Jei paragavus atrodys, kad padažas rūgštus (dėl braškių skonio), reikėtų paskaninti medumi. Šis padažas labai tinka ir ryžių košei.
Senovinis jašnykas
Jei neturite namuose burokėlių, konservuotų su obuolių sultimis, Didįjį ketvirtadienį reikės juos užraugti – užpilti vandeniu į kelias dalis supjaustytus burokėlius, įmesti duonos plutelę, įberti cukraus ir palikti kelioms dienoms.
Šio burokėlių rasalo prireiks nepaprastai skaniam senovės žemaičių valgiui. Jis ruošiamas taip: pakaitinama 0,5 l rūgštymo, įberiama šaukštas miltų ir įpilama 100 g grietinėlės. Šis pikantiško skonio padažas pilamas ant išilgai per pusę supjaustytų kiaušinių. Padažas labai originaliai atrodo stikliniame inde. Ypač tuomet, kai kiaušinių puselės sudedamos perpjauta dalimi ant dugno (galima sluoksniuoti). Šį patiekalą galima paskaninti virtomis pupomis ir žirniais.
Kiaušinių apkepėlė
Kietai išvirtus ir atšaldytus kiaušinius su lukštu dantytu peiliuku perpjauname pusiau išilgai. Išimtą turinį susmulkiname, pridedame smulkintų žuvų ar mėsos, įberiame druskos, prieskonių pagal skonį.
Masę sudedame į lukštų puseles, apkepame. Valgoma su krienų padažu. Pasigaminti visai nesunku: gerai išmaišyti 3–4 šaukštus tarkuotų krienų, 2 trynius, pusę stiklinės grietinės, pagal skonį druskos.
Sūriai, gėrimas, desertas
Danutė įsitikinusi, kad ant Velykų stalo turi būti varškės sūris, nes jo forma primena suplotą kiaušinį. Be to, galima pagaminti ir „Gandro“ sūrį: 0,5 kg saliero gumbo, 250 g pievagrybių, 3 šaukštai aliejaus, 200 g porų, šaukštas kmynų, po žiupsnį mairūnų, bazilikų, sezamų. Pievagrybius ir apvirtą su prieskoniais saliero gumbą sumalti, supjaustytus porus pakepinti su prieskoniais, viską sumaišyti ir pavirti 10 min. Kai pravės, sukrėsti į sūrmaišį ir paslėgti, o išėmus – pabarstyti sezamais.
Per šventes pravers kmynų gėrimas, kurį lengva paruošti – šaukštą kmynų 5–10 min. pavirinti litre vandens, nukošti, ataušinti, paskaninti medumi, razinomis.
Nesunku paruošti ir originalų desertą – džiovintas datules patepti medumi, apklijuoti kviečių sėlenėlėmis. Taip paruoštos datulės atrodo tikrai įspūdingai. Prie jų tiks arbata su imbierais ir citrina.
Lietiniai su lašišomis ir varške
Ant iškeptų lietinių tepame sluoksnį aštrios varškės (ji sumaišoma su druska, pipirais, krapais, smulkintais česnakais, svogūnais ir majonezu), klojame rūkytų lašišų poros centimetrų pločio juosteles. Taip paruoštą lietinį suvyniojame į vamzdelį ir dedame į šaldytuvą. Šie lietiniai valgomi ir šalti, ir karšti (prieš paduodant į stalą apkepami), prisitaikius pagal skonį padažą.
Šį varškės mišinį galima panaudoti kitam skaniam ir gražiai ant stalo atrodančiam patiekalui. Tereikia lėkštę iškloti banguotų salotų lapais, ant jų sudėti griežinėliais supjaustytus pomidorus. Ant viršaus švirkštu ar konditeriniu maišeliu išspausti varškės mišinį.
Neįmantrus vaisių pyragas
Bananas, apelsinas, mandarinas, 2 obuoliai, 100 g sviesto (100–150 g margarino), 2 kiaušiniai, 2 šaukšteliai cukraus, 3 šaukštai grietinės, pusė šaukštelio kepimo miltelių, pusantros stiklinės miltų
Ištirpinti riebalus, išplakti kiaušinius – viską supilti į indą, sudėti supjaustytus vaisius, supilti grietinę ir miltus, išmaišyti ir padėti 10 min. į šaldytuvą. Tuomet galima kepti karštoje orkaitėje 15 min. Puošiama vaisiais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...