Vasara – uogienių virimo metas

Braškės, mėlynės, vyšnios – vasaros gėrybių dabar apstu. Kai atėjus šaltajam metų laikui ilgėsitės jų skonio, virtuvėje nerasite nieko geriau už uogienę. Tik nepamirškite jomis pasirūpinti, kol laikas.

"Mūsų mamos ir močiutės virdavo puikias uogienes, kodėl gi mes negalime to daryti?" – šypsojosi smaližius Vytenis Pauliukaitis, Tymo turguje padėdamas konditerijos cecho "Beatričės saldumynai" vadovei Rūtai Šiušienei. Ji turgaus lankytojams pasakojo, kaip gardžią uogienę galima išsivirti kuo paprasčiau.

Labiausiai darbą palengvina specialus uogienių cukrus. Įbėrus jo vietoj įprasto cukraus uogienę išvirti galima vos per penkias šešias minutes. Nors seniau buvo įprasta virti uogienes iš vienos rūšies uogų, dabar vis populiaresni tampa įvairūs mišiniai. Dedama nebe tik uogų, bet ir šviežių ar džiovintų vaisių, kartais pilama šiek tiek alkoholinių gėrimų.

V.Pauliukaičio mėgstamiausia uogienė – braškių, tačiau šiai žiemai jis bandys išsivirti ir kitokių. "Iki šiol uogienių pats nevirdavau, bet ponia Rūtelė mane tiek visko išmokė, tikrai reikės pamėginti", – džiaugėsi jis.


Braškių uogienė su vynu

Reikės:

2 l braškių, 200 ml vyno, 100 ml balzaminio acto, 1 kg uogienių cukraus.

Kaip pasigaminti:

Nuplautas ir susmulkintas braškes, vyną ir balzaminį actą supilkite į puodą. Virkite 5 minutes. Suberkite uogienių cukrų ir virkite 2 minutes. Puodą nukelkite nuo viryklės. Nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite. Laikykite šaltai.


Vasaros uogienė

Reikės:

250 g braškių, 250 g ananaso, 150 g juodųjų serbentų, 350 g mėlynių, 0,5–1 kg uogienių cukraus, 0,5 vanilės lazdelės.

Kaip pasigaminti:

Nuplautus ir susmulkintus vaisius su uogomis supilkite į puodą. Suberkite uogienių cukrų, įdėkite vanilės lazdelę. Virkite, kol masė sutirštės. Puodą nukelkite nuo viryklės. Nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite. Laikykite šaltai.


Persikų marmeladas su baltuoju vynu ir vanile

Reikės:

1 kg gerai prisirpusių persikų, 0,5 kg uogienių cukraus, 100 ml baltojo vyno, 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus.

Kaip pasigaminti:

Persikus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir išimkite kauliukus. Supjaustykite smulkiais gabalėliais. Paskui sudėkite į puodą, supilkite vyną, suberkite uogienių cukrų ir virkite maišydami, kol masė užvirs. Tada dar virkite 3 minutes.

Puodą nukelkite nuo viryklės, nugraibykite putas. Suberkite vanilinį cukrų. Palikite stovėti 15 minučių. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite. Laikykite šaltai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svecias

Svecias portretas
O is kur paimti uogieniu cukraus?

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Idomi virimo technologija, be to pirma karta girdziu uogienes cukraus...

xx

xx  portretas
jo yra visuose parduotuvėse
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių