Obuoliai mums atrodo tokie įprasti, kad dažnai jų nebevertiname ir kulinariniams eksperimentams renkamės egzotiškus vaisius. Tačiau kai sodai lūžta nuo raudonskruosčių, neįsileisti jų į virtuvę – tiesiog nuodėmė.
Tiesa, vitaminų obuoliuose nedaug, tačiau jie labai vertingi dėl ląstelienos, mineralinių druskų, pektinų. Argumentą, kodėl verta valgyti obuolius, pateikia suomių mokslininkai, ištyrę, kad net vienas obuolys per dieną sumažina insulto galimybę. O stiklinė obuolių sulčių per dieną – puiki profilaktinė priemonė nuo širdies ligų, mažina cholesterino kiekį. Be to, obuoliai užima antrą vietą pagal antioksidantines ypatybes, – juos lenkia tik spanguolės. Obuolių marmelade yra daug pektinų, todėl jį patartina valgyti žmonėms, dirbantiems kenksmingomis sąlygomis.
Obuoliai vartojami žali ir perdirbti. Iš jų gaminami kompotai, uogienės, tyrelės, marmeladai, sultys, vynas, actas, gira, sidras ir t. t. Tad besirūpinantiems ne tik sveikata, bet ir malonumu valgyti portalas sveikata.diena.lt siūlo keturis puikius receptus. Skanaus!
Salotos su parmezanu
Reikės:
4 obuolių;
300 g įvairių salotų lapų;
150 ml alyvuogių aliejaus;
50 ml balzaminio acto;
80 g parmezano;
120 g riešutų;
citrinų sulčių;
½ a. š. medaus;
druskos.
Nuplaukite salotų lapus. Perpjaukite obuolį per pusę, o vieną pusę – dar per pusę. Palikite obuolių viršūnėlę, – jos bus kaip patiekalo dangtelis. Atsargiai išskobkite obuolio lizdą, o minkštimą supjaustykite kubeliais. Juos sudėkite į vandenį su ledukais, kad nepajuostų, įspauskite citrinų sulčių. Paruoškite padažą iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, medaus ir žiupsnio druskos. Į išskobtą obuolį dėkite salotų lapus, kubeliais supjaustyto parmezano, berkite riešutų, apšlakstykite padažu, uždenkite obuolio viršūnėle ir patiekite.
Aštrus obuolių čatnis
Reikės
4 obuolių;
2 svogūnų;
4 česnako skiltelių;
2 a. š. rudojo cukraus;
2 a. š. sidro acto;
cinamono;
aitriųjų paprikų;
ciberžolių ar kario;
garstyčių;
druskos.
Puode užvirkite actą, sumaišytą su cukrumi. Dėkite kubeliais supjaustytus obuolius, smulkiai supjaustytus svogūnus ir išspaustas česnako skilteles. Vėl užvirkite. Berkite po žiupsnį visų prieskonių. Kartkartėmis pamaišydami virkite apie 45–60 min., kol padažas sutirštės. Išvirtą čatnį atvėsinkite ir patiekite su kepta ant grotelių mėsa, dešrelėmis, ryžių patiekalais.
Gėlėta karamelinė tarta
Pagrindui reikės
125 g minkšto sviesto;
100 g cukraus pudros;
žiupsnio druskos;
250 g miltų;
šlakelio citrinos sulčių;
1 trynio;
1–2 v. š. pieno.
Įdarui reikės
25 ml pieno;
2 trynių;
70 g vanilinio cukraus;
3–4 obuolių.
Karameliniam kremui reikės
25 ml grietinėlės;
10 ml vandens;
100 g cukraus;
20 g sūdyto sviesto.
Pagrindo gaminimas. Sumaišykite visus produktus, išskyrus pieną. Tik jei tešla per sausa, įpilkite pieno. Turi išeiti trupininė tešla, iš jos suformuokite dešrą. Minkykite kuo mažiau. Įdėkite tešlą valandai į šaldytuvą. Po to „dešrą“ supjaustykite riekelėmis, išdėkite jomis kepimo formą ir apspauskite pirštais, kad pagrindas būtų vientisas. Nupjaustykite gabalėlius, kurie išlenda iš formos. Vėl dėkite į šaldytuvą.
Karamelinio kremo gaminimas. Į puodą berkite cukrų, pilkite vandenį ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol paruduos. Dėkite sviestą ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį. Pamažu pildami įmaišykite atvėsintą grietinėlę. Maišykite, kol kremas sutirštės. Atvėsinkite.
Vanilinio kremo gaminimas. Pieną supilkite į puodą ir užkaiskite. Dubenyje įmuškite trynius ir išsukite juos su vaniliniu cukrumi iki baltumo. Po truputį berdami įmaišykite miltus, tada – šiltą pieną. Gautą masę supilkite į puodą ir virkite ant silpnos kaitros nuolat maišydami. Virkite, kol kremas sutirštės. Jį atvėsinkite.
Pyrago gaminimas. Ant pagrindo užtepkite karamelinį kremą, tada – vanilinį kremą. Išpjaukite obuolių sėklynus. Rožes iš obuolių suformuosite obuolius pjaustydami juostelėmis su daržovių skustuku (taip, lyg nulupdami žievelę). Kuo ilgesnė bus juostelė, tuo didesnį žiedą galėsite suformuoti. Suformuotas gėles išdėliokite ant kremais aptepto pagrindo. Pabarstykite cukraus pudra ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje pusvalandį.
Pastaba: produktų kiekis tinka 22 cm skersmens kepimo formai.
Kalėdinis obuolių sūris
7 kg obuolių;
1,5 kg cukraus;
1 a. š. cinamono;
poros saujos riešutų;
tarkuotos apelsino žievelės.
Supjaustykite obuolius kubeliais (jei norisi, kad sūris būtų „mozaikinis“ – stambokais kubeliais, jei raižytas – stambokomis skiltelėmis). Juos užbertkite cukrumi, išmaišykite ir uždengę palikite kambario temperatūroje parai. Atsiradusias sultis nupilkite į puodą ir virkite, kol teliks apie pusė. Sudėkite didžiąją dalį obuolių, virkite nuolat maišydami ant didelės kaitros. Obuoliams sukritus, berkite likusius ir vėl virkite nuolat maišydami.
Suberkite cinamoną, riešutus (stambesnius pasmulkinkite) ir įtarkuokite apelsino žievelės. Sūris baigtas virti, kai masė ima atšokti nuo puodo kraštų. Atvėsusią masę dėkite į drobinius sūrmaišius, gražiai suformuokite ir pakabinkite džiūti. Jei norisi ne apvalaino, o plokščio sūrio, masę dėkite į polietileninius ar šaldymo maišelius, paslėgę palaikykite parą, tada maišelius prakirpkite, kad obuoliais galėtų „kvėpuoti“, įsukite į drobinius maišelius ir palikite džiūti.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai