Trijų karalių šventė sausio 6-ąją Vakarų bažnyčioje tradiciškai vadinama Epifanija. Tai – Kristaus apsireiškimo žmonėms, besiskleidžiančios šviesos šventė.
O prancūzams ši šventė yra vadinamojo Trijų Karalių pyrago, su visa ceremonija ragaujamo keletą dienų iki ir po sausio 6-osios, sinonimas. Plačiąja prasme tai tiesiog sluoksniuotos tešlos pyragas, valgomas su uogienėmis. Tačiau šeimininkės ir kepėjai juos įprato pagardinti įvairiausiais įdarais: migdolais, vaisiais, kremais, šokoladu, uogomis. Provanse Trijų Karalių pyragas kepamas kaip karūnos formos ragaišis, o jo versija iš sluoksniuotos tešlos vadinama paryžietiška, miesčioniška. O vakariniuose Prancūzijos regionuose šis šventinis pyragas dažniausiai yra trapus, papuoštas cukruotais vaisiais.
Kad ir koks būtų Trijų Karalių pyragas, svarbiausias jo akcentas yra tas pats – įkepta miniatiūrinė figūrėlė. Kadaise, XVIII a. pabaigoje, tai buvo porcelianinė kūdikėlio Jėzaus figūrėlė. Po revoliucijos ji buvo pakeista frigų kepurėmis, o vėliau kito periodiškai. Šiandien, deja, figūrėlės neretai būna iš plastiko ir simbolizuoja net animacinių filmukų herojus, yra geidžiamas kolekcininkų lobis. Pagal tradiciją jauniausias šeimos narys su supjaustytu pyragu pasislepia po stalu ir prie jo sėdintiems paduoda po gabalėlį. Radęs savajame figūrėlę paskelbiamas dienos karaliumi ir papuošiamas karūna (kuri paprastai būna prideda prie pirktinio pyrago ar pagaminama). Kadaise Trijų Karalių pyragas buvo supjaustomas į daugiau gabalėlių, nei yra jo ragaujančių. Likęs pyrago gabalėlis buvo vadinamas Dievo dalimi ir atiduodamas užklydusiam nepažįstamajam ar vargšui.
Su prancūzų emigrantais pyragas iškeliavo ir prigijo kituose kraštuose. Štai Amerikoje, Naujajame Orleane, išlikusi tradicija šiuo pyragu, tiesa, papuoštu violetinės, žalios ir auksinės spalvų glaistais, įdarytu sūrio ar šokoladiniu kremais, mėgautis per Užgavėnes. Ispanai kepa savąjį roscón, portugalai – bolo rei, graikai – vassilopita, katalonai – tortell. O „TV diena“ siūlo išsikepti prancūzų mėgstamą pyragą.
Migdolinis Trijų Karalių pyragas
Reikės
2 sluoksniuotos tešlos lapų;
1 kiaušinio trynio;
20 ml vandens.
Kremui reikės
2 kiaušinių;
60 g cukraus pudros;
30 g miltų;
25 ml pieno.
Migdoliniam įdarui reikės
60 g minkšto sviesto;
4 kiaušinių;
150 g maltų migdolų;
100 g cukraus pudros.
1 etapas – paruošti kremą. Užvirkite pieną. Dubenyje įmuškite kiaušinius ir išplakite su cukraus pudra, įmaišykite miltus. Supilkite verdantį pieną ir gerai išmaišykite. Visą masę pilkite į nedidelį puodą, užvirinkite ir pavirkite apie 3 minutes. Kremą supilkite į dubenį, uždenkite ir palikite valandai šaldytuve.
2 etapas – paruošti migdolinį įdarą. Dubenyje įmuškite kiaušinių trynius ir su cukraus pudra išplakite juos iki baltumo. Įmaišykite sviestą, tada – maltus migdolus. Padėkite į šalį laukdami, kol atvės kremas. Atvėsusį kremą įmaišykite į migdolinę tešlą.
3 etapas – formuoti pyragą. Kiaušinio trynį išplakite su vandeniu. Į sviestu išteptą kepimo formą dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lapą, patepkite jį kiaušinio plakiniu. Ant lapo dėkite migdolinį įdarą, bet netepkite jo iki kraštų. Ant viršaus dėkite antrą sluoksniuotos tešlos lapą ir gražiai sulipdykite ar pynute susukite abiejų kraštus. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu. Palikite šaldytuve pusvalandžiui. Dar kartą aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai