Trakų gatvėje – libanietiška virtuvė

"Beirut" – toks užrašas švyti ant Trakų gatvėje 4-u numeriu pažymėto pastato balkono. Šiomis dienomis ten duris atvėrė libaniečių restoranas.

Interjeras – kaip Libane

Kad patektų į restoraną "Beirut", rytietiškos virtuvės mėgėjai turi pakilti į antrą namo aukštą. Prie restorano durų juos ves ne tik iš virtuvės sklindantys kvapai, bet ir laiptinėje paklotas raudonas kilimas.

Įžengus į restorano salę pasitiks dar gausesnis spalvų margumynas. Restorano interjerą savo rankomis kūrė pats jo savininkas – jau dvylika metų Lietuvoje gyvenantis libanietis Jaafaras Dayekhas.

Restorano sienas jis dekoravo rytietiškais raštais austais kilimais ir autentiškais nacionaliniais kostiumais. Lentynose apstu įvairiausių rytietiškų aksesuarų, senovinių kaljanų, grindys išklotos marga, rausva kilimine danga.

Šviestuvai, piešiniais marginti staleliai, indai ir stalo įrankiai pirkti Libano sostinėje Beirute. Kai kas į Vilnių atkeliavo ir iš Egipto bei Sirijos.

"Sukūriau tokią restorano aplinką, kokią rastumėte svečiuodamiesi Libane", – patikino J.Dayekhas.

Močiutės desertas

Lygiai taip, kaip rūpinosi restorano interjeru, J.Dayekhas, talkinamas dviejų virėjų iš Libano ir Egipto, sudarinėjo restorano valgiaraštį. Neapsieita ir be sentimentų Libane paliktiems artimiesiems.

"Visiems svečiams rekomenduoju paragauti desertą "Mankoushe". Jį vaikystėje man gamindavo močiutė. Sakydavo, kad desertas, pagardintas čiobreliais, gerina atmintį ir skatina idėjų generaciją", – pasakojo J.Dayekhas ir atkreipė dėmesį, kad desertai dar skanesni, kai ragaujami su libanietiška kava.

Kavos puodeliai – miniatiūriniai, kaip įprasta Rytų kraštuose. Arbata geriama iš mažų stiklinaičių.

"Tai ir tam tikras ritualas, tačiau indai maži labiausiai dėl to, kad mes geriame labai stiprią kavą. Didelė dozė galėtų būti žalinga sveikatai", – kalbėjo J.Dayekhas.

Desertai restorane "Beirut" kainuoja 7–10 litų. Kava – apie 4 litus.

Šašlykas – pats brangiausias

Restorano užkandžių sąrašas ilgas – rinktis yra iš ko. Siūloma tiek karštų, tiek šaltų užkandėlių.

"Mūsų kraštuose įprasta ateiti į restoraną ir užsisakyti daug įvairių užkandžių ir juos ragauti ilgai, niekur neskubant", – pasakojo restorano direktorius. Užkandžių kainos svyruoja nuo 7 iki 20 litų, salotos atsieitų 8–15 litų.

Šeimininkas klientams, norintiems paragauti labiausiai Libane paplitusių patiekalų, rekomenduoja užsisakyti salotas "Tobbouleh" arba "Badenjan". Iš užkandžių siūloma rinktis "Lahme b Ajeen", "Fatayer" ir "Halloum".

Iš karštųjų patiekalų Libane bene mėgstamiausias yra "Kibbe" maltinukai iš jautienos. Pagrindinių patiekalų kainos irgi nesikandžioja. Pavalgyti galima už 12–22 litus.

Tik pats prabangiausiais šašlykas labiau patuštintų pinigines. Už šį patiekalą tektų pakloti 45 litus.

Pilvo šokių vakarai

"Kaip miesto centre, kainos tikrai normalios. Be to, mūsų porcijos gausios, o produktus perkame ne Lietuvoje, o iš Vokietijoje įsikūrusios libanietiškų produktų parduotuvės. Vežamės sūrį, prieskonius, net grūdus", – kalbėjo J.Dayekhas.

"Beirut" šeimininkas priminė, kad dienos pietus restorane galima gauti už 14 litų. "Sriuba, antrasis patiekalas ir sultys. Maistas lengvas: valgyk kiek telpa – nestorėsi", – šypsojosi restorano savininkas.

Restoranas "Beirut" darbo dienomis dirba 11–23 val., šeštadieniais 11–24 val., o sekmadieniais 14–22 val. Penktadieniais ir šeštadieniais restorane – pilvo šokių vakarai.


Šiame straipsnyje: beirut

NAUJAUSI KOMENTARAI

dima

dima portretas
skamba idomiai, kainos tikrai zmoniskos, tik porcijos - kol neparagausiu - nepatikesiu

hm

hm portretas
Saldumynai pasenę, Atrodo, kad juos iš Beiruto veža :) Tikriausiai asiliuku, nes labai pasenę.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių