- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiandien, kovo 25-ąją, minima Tarptautinė vaflių diena, kurios metu skirtingose pasaulio vietose gyvenantys žmonės yra raginami iš virtuvės spintelių išsitraukti savo keptuves. Šiam patiekalui ši diena paskirta ne veltui – vaflių gaminimas daugumoje šalių turi savas tradicijas, o jų receptų variacijų yra daugiau, negu gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.
Todėl šios dienos proga lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ dalijasi trimis receptų idėjomis – nuo pačių paprasčiausių iki fritatas primenančių vaflių.
Vaflių diena – verta paminėjimo
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad pandemijos laikotarpis daugumą tautiečių paskatino aktyviau pasinerti į naujų receptų eksperimentavimus virtuvėje.
„Žmonių požiūris į maisto gamybą keičiasi – pandemija daugumai atskleidė, jog ši veikla gali padėti nuraminti savo mintis. Todėl tautiečiai, seniau nė nepagalvoję apie tokių desertų kaip, pavyzdžiui, belgiškų vaflių gaminimą namuose, šiandien vis drąsiau nusprendžia šiuos receptus išbandyti savo virtuvėse“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Maisto gamybos ekspertė tikina, kad namuose vaflių keptuves turintys žmonės gali kiekvieną kartą išbandyti vis kitokią recepto variaciją. Be to, ji išskiria porą svarbiausių taisyklių, užtikrinsiančių malonią vaflių gaminimo patirtį tiek naujokams, tiek namų virtuvėje patyrusiems šefams.
„Visų pirma, turbūt dažnam virtuvėje pasitaikė problema, kada iškepusių vaflių nepavyko gražiai išimti iš keptuvės – tai galėjo nulemti per mažas aliejaus arba sviesto kiekis, todėl svarbu nepabijoti šių riebalų įdėti ruošiant vaflių tešlą. Taip pat visi ingredientai turi būti kambario temperatūros – tai leis paprasčiau išmaišyti tešlą, išvengiant susidarančių jos gumuliukų. Iš pradžių patartina švelniai išmaišyti visus skystus ingredientus ir tik tuomet juos sumaišyti su miltų mišiniu“, – pataria B. Baratinskaitė.
Maisto gamybos ekspertė dalijasi paprastais, tačiau ypatingą skonį užtikrinsiančiais vaflių receptais, kurie puikiai tiks vietoje deserto ar netgi pakeis šiandienos vakarienės planus.
Naminiai belgiški vafliai
Reikės:
500 g kvietinių miltų,
2 didelių kiaušinių,
2 puodelių pieno,
125 ml augalinio aliejaus,
1 nubraukto šaukšto kepimo miltelių,
3 šaukštų cukraus,
1 šaukštelio cinamono,
1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
žiupsnelio druskos.
Įkaitinkite vaflių keptuvę. Kol ji kaista, dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir cinamoną. Mažame indelyje supilkite atskirtus kiaušinių baltymus ir gerai juos išplakite. Tuomet į vidutinio dydžio dubenį supilkite kiaušinių trynius, augalinį aliejų, pieną ir vanilės ekstraktą – viską gerai išmaišykite. Šį mišinį pilkite į sausų ingredientų dubenį. Maišykite, kol tešla taps vientisa, vėliau supilkite kiaušinio baltymus ir dar kartelį viską pramaišykite. Tuomet tešlą pilkite į vaflių keptuvę ir kepkite, kol šie gražiai apskrus.
Fritatos vafliai
Reikės:
8 kiaušinių,
2 puodelių špinatų,
1 raudonos paprikos,
1 svogūno, pusės puodelio tarkuoto parmezano sūrio,
pusės puodelio sutrupinto fetos sūrio,
200 g pievagrybių,
2 saujų smulkintų petražolių,
125 ml miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
šiek tiek druskos ir pipirų.
Visas daržoves susmulkinkite. Tuomet įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną. Suberkite grybus ir pakepkite dar porą minučių. Tada šalia į keptuvę suberkite likusias daržoves ir viską kartu kepkite, kol šios suminkštės. Kol daržovės kepa, atskirame inde išplakite kiaušinius, suberkite miltus, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite. Iškepusias daržoves suberkite į tešlą, taip pat nepamirškite įmaišyti parmezano ir fetos sūrių. Tešlą supilkite į vaflių keptuvę ir kepkite, kol šie apskrus.
Skonis slypi paprastume
Reikės:
2 puodelių kvietinių miltų,
2 kiaušinių,
375 ml šilto pieno,
80 ml tirpinto sviesto,
2 šaukštų cukraus,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
šaukštelio vanilės ekstrakto,
žiupsnelio druskos.
Įkaitinkite vaflių keptuvę. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Atskirame inde išplakite kiaušinius, tuomet supilkite pieną, tirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą. Šį mišinį supilkite šalia miltų – viską maišykite, kol neliks tešlos gumuliukų. Vėliau pilkite tešlą į vaflių keptuvę ir kepkite, kol šie apskrus.
„Vafliai pagal pastarąjį receptą įrodo, kad ypatingiausi skoniai slypi paprastume. Kol belgiški vafliai žmones užburia išorės traškumu bei vidaus minkštumu, o fritatą primenantis receptas žavi savo originalumu, visgi būtent paskutinis receptas atveria plačiausias eksperimentavimo galimybes. Šios tešlos vaflius galima gardinti tiek saldžiais, tiek sūriais pagardais. Išbandykite lašišos ir kiaušinio derinį, grietinėlės su uogomis duetą ar ožkų pieno sūrį kartu su avokadais – čia galite išlaisvinti savo vaizduotę“, – sako maisto gamybos ekspertė.

NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Cukinijos – rugpjūčio derliaus pirmūnės: kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?
Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena...
-
Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys3
Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai. Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta a&sca...
-
Šefas K. Krivickas: barbekiu – ne gaminimo, o gyvenimo būdas11
Vasara – metas, kai visi – mokantys, ir nemokantys, mėgėjai ir profesionalai – kepa ant kepsninių, grilių ir kitokios įrangos. Tad apie maisto gamybą virš gyvos ugnies kalbiname šios srities profesionalą, maisto tinklara&...
-
Bandelės gali būti sveikatai palankios!
Šviežiai iškeptų bandelių kvapas suviliotų bemaž kiekvieną. O kur dar purus ir minkštas vidus, traški plutelė... Tačiau kaip dažnai taip ir pasitenkiname tik kvapu? O jei dar ir kūno formų dailesnių norime. Faktas, bande...
-
Užsišaldę uogų ne tik pasiruošite šaltajam sezonui, bet ir sutaupysite
Vidurvasaris – pats uogų derliaus pikas, tad jų ne tik miške, bet ir soduose dabar daugiausia. Norintiems sutaupyti sezoniškumą pravartu išnaudoti uogų konservavimui, mat vietoje užauginto derliaus kainos visada bus mažesnės u...
-
Sveikesni ir greičiau paruošiami balandėliai su grikiais – tokių dar nesate ragavę!3
Balandėliai – tradicinis, lietuvių itin mėgstamas patiekalas. Kiauliena, ryžiai, bulvės, sotus padažas. O kur dar daug darbo reikalaujantis patiekalas... O ar kada bandėte sveikesnių bei greičiau pagaminamų balandėlių receptą? Maisto technol...
-
Konservavimo sezono pradžia: naudingi patarimai ir trys netradiciniai receptai
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galim...
-
Nori – gali atrasti: tofinienė2
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime ...
-
Lašišos pjausniai: gaminkite kapotinį, derinkite su šviežiais vaisiais ir keptomis daržovėmis1
Visi žinome – žuvies patiekalus valgyti būtina. Juolab kad juose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Vieni iš tokių patiekalų – greitai ir lengvai paruošiami la...
-
Kultūrizmo čempionė pasidalijo purių ir sočių veganiškų varškėčių receptu4
Sveikos mitybos entuziastai visame pasaulyje vis dažniau pasuka augalinės mitybos keliu, ji sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. „Vasarą veganiškai maitintis yra kur kas lengviau ir smagiau, nes įvairiausių šviežių produktų apstu &n...