Nuo neatmenamų laikų žmonijai žinomos daržovės – burokėliai – pagrįstai laikomos tikru lobiu. Mat valgyti galima visas burokėlių dalis: šaknis, stiebus ir lapus, juos galima virti, kepti, garinti, marinuoti, valgyti žalius.
Vis dėlto ne viena šeima pripažįsta vos keletą patiekalų su burokėliais: barščius, šaltibarčius, mišrainę ir tarkuotus burokėlius su česnakais ir džiovintomis slyvomis. Ir visai be reikalo mano, kad tokie neišvaizdūs gumbai tinkami tik sriubai, silkei, margučiams dažyti, o aukščiausias jų laiptelis kulinarijoje – gyvuoti baigti mišrainės dubenyje.
Dar senovės romėnai mėgavosi burokėlių lapais, išmirkytais vyne ir apibarstytais pipirais. O šiandien tarp burokėlių receptų tokie gardumynai kaip ryžiais ar kriaušėmis ir pomidorais įdaryti burokėliai, kmynų nuovire virti burokėliai su krienais, burokėlių ir žuvies drebučiai, salotos su burokėliais, lęšiais bei obuoliais ir t. t. Reikia pridurti, kad burokėliuose yra daug vitaminų – nuo jodo iki vitamino U, o mokslininkai juos laiko ne prastesniais afrodiziakais nei austrės ar imbieras. Anksčiau siūliusi išbandyti kulinaro Ruslano Bolgovo burokėlius su grūdėtąja varške ir parmezanu, portalas sveikata.diena.lt šįkart kviečia atrasti dar keletą burokėlių transformacijų. Skanaus!
Salotos su ožkų sūriu
Reikės
200–300 g įvairių salotų mišinio;
4 vidutinio dydžio virtų burokėlių;
200 g ožkų sūrio;
saujos graikinių riešutų arba kedrinių pinijų;
baziliko lapelių;
apelsino žievelės drožlių;
Padažui reikės
2 v. š. medaus;
6 v. š. alyvuogių aliejaus;
2 v. š. balzaminio acto;
1 a. š. Dižono garstyčių;
1–2 sutraiškytų skiltelių česnako;
druskos, pipirų.
Pirmiausia pagaminkite padažą iš nurodytų produktų ir palaikykite šaltai. Virtus burokėlius supjaustykite skiltelėmis (galima ir karpačo principu – skustuku plonomis riekelėmis). Salotas dėkite į lėkštę, pašlakstykite padažu, ant viršaus išdėliokite burokėlius, dar pašlakstykite padažu, dėkite susmulkintą ožkų sūrį, užberkite baziliko lapelių, užbarstykite riešutų ir apelsino žievelių drožlių.
Mišrainė žiemai
Reikės
4 kg žalių burokėlių;
1,5 kg pomidorų;
500 g paprikų;
500 g svogūnų;
200 g česnakų;
200 g cukraus;
60 g druskos;
250 ml acto;
400 ml aliejaus.
Burokėlius sutarkuokite (virtuviniu kombainu, jei norite išvengti raudonų rankų), pomidorus supjaustykite smulkiai, svogūnus – smulkiai ar pusžiedžiais, paprikas – šiaudeliais ar kubeliais. Įkaitinkite aliejų ir iki auksinės spalvos pakepinkite svogūnus. Dėkite pomidorus, o po keleto minučių – paprikas. Kai daržovienė ims burbuliuoti, pilkite acto ir sudėkite tarkuotus burokėlius, berkite cukrų ir druską.
Virkite ant silpnos ugnies 40–45 minutes vis pamaišydami. Baigdami virti įdėkite sutraiškytus česnakus. Mišrainę dėkite į iškaitintus stiklainius, užsukite, uždenkite ir laukite, kol atvės. Pastaba: burokėlių, paprikų, svogūnų, česnakų kiekį galima keisti, tik svarbu išlaikyti bendrą daržovių kiekį.
„Rudeninis trileris“
Reikės
2 burokėlių;
150 ml daržovių sultinio;
150 g rokforo sūrio;
30 ml grietinėlės;
20 ml pieno.
Burokėlius virkite 30–40 minučių pasūdytame vandenyje. Atvėsinkite po šalto vandens srove, nulupkite odeles. Supjaustykite ketvirčiais, dėkite į trintuvą ir, kartu pildami daržovių sultinį, sutrinkite iki vientisos skystos masės. Puode pakaitinkite pieną ir grietinėlę, ištirpinkite rokforo sūrį. Pilkiteį trintuvą, išmaišykite. Patiekdami pagardinkite ledukais, džiūvėsėlių kubeliais.
Rožiniai keksiukai su šokoladu
Reikės
200 g žalių burokėlių;
1/2 citrinos sulčių ir žievelės drožlių;
2 kiaušinių;
60 g sviesto;
1 a. š. kepimo miltelių;
100 g miltų;
100 g rudojo cukraus;
1/2 a. š. cinamono ir imbiero miltelių.
Glaistui reikės
50 ml grietinėlės;
130 g pieninio šokolado.
Burokėlius įvyniokite į foliją ir kepkite apie 50 minučių iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
Atvėsintus nuluptus burokėlius iki vientisos masės susmulkinkite trintuvu su pusės citrinos sultimis ir žievelės drožlėmis. Kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi ir įmaišykite į burokėlių masę. Dėkite miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Gerai išmaišykite.
Įmaišykite ištirpintą sviestą. Iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į masę. Supilstykite į keksiukų formeles ir kepkite 30 minučių 180 °C karštumo orkaitėje. Tuo metu paruoškite glaistą: užvirkite grietinėlę, išjunkite ugnį, sudėkite šokolado gabalėlius, leiskite ištirpti ir greitai išmaišykite. Atvėsintu glaistu aptepkite keksiukus.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai