Iš Amerikos kilę moliūgai šio krašto gyventojams yra kone Helovino, populiarios vaiduoklių šventės, sinonimas. Mums jie – labiau rudens simbolis, papildantis spalvingą natiurmortą su geltonais medžių lapais, raudonskruosčiais obuoliais, žaliomis cukinijomis.
Amerikoje moliūgai buvo vartojami jau 3000 m. pr. Kr., o Europoje jie pripažinti tik XIX a. Lietuvoje daugiausia auginamas paprastasis moliūgas, ir jo žinoma daugiau nei 100 veislių. Ryškiaspalvis kvepiantis moliūgas, gausus vitaminų, vertas ragauti tikrai ne tik Helovino naktį. Jame yra askorbo rūgšties, B grupės vitaminų, vitaminų A, E, C. Net 92 proc. moliūgo sudaro vanduo. O jo sultys – vertingiausias natūralus gėrimas dėl vitaminų bei mineralinių medžiagų (vario, magnio, kalio ir geležies). Teigiama, kad moliūgų sultys ir sėklos padeda vyrams palaikyti seksualinį aktyvumą. Šią daržovę į savo valgiaraštį turėtų įtraukti norintys sulieknėti – 100 g moliūgų turi tik 25 kcal.
Moliūgas – universali daržovė. Moliūgai vartojami žali, kepti, virti, troškinti, rauginti ir konservuoti. O sveikata.diena.lt skaitytojams siūlo keturis receptus, kurie neabejotinai nuspalvins niūrų rudenį. Skanaus!
Kreminė sriuba su parmezanu
Reikės
1 kg moliūgo;
1 svogūno;
2 česnako skiltelių;
1,5 l sultinio;
4 v. š. alyvuogių aliejaus;
0,5 a. š. cukraus;
3 v. š. grietinėlės;
150–200 g parmezano;
druskos, pipirų;
kario miltelių;
aitriųjų paprikų miltelių;
moliūgų sėklų;
petražolių;
poros čiobrelio šakelių.
Išskobtą moliūgą supjaustykite kubeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite kartu su griežinėliais supjaustytomis česnako skiltelėmis vidutinio karštumo orkaitėje, kol paviršius šiek tiek apskrus. Svogūną pakepinkite alyvuogių aliejuje. Moliūgo masę sudėkite į puodą, įberkite cukraus, pilkite sultinį, dėkite svogūną, čiobrelio šakeles. Sriubą virkite ant silpnos ugnies 20–30 minučių. Baigiant virti išimkite čiobrelio šakeles, berkite druskos, pipirų, kario ir aitriųjų paprikų. Sriubą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Patiekite su skrebučiais, apkeptais su parmezanu, arba tiesiog apibarstykite šiuo sūriu (galima pakeisti kepta šonine), berkite paskrudintų moliūgų sėklų, įpilkite grietinėlės ir papuoškite petražolėmis.
Moliūgų saldainiai
Reikės
2 kg moliūgo;
1 kg cukraus;
1 š. citrinų rūgšties;
vanilės;
2 žaliųjų citrinų žievelių;
apelsino žievelės;
gumbelio imbiero.
Moliūgą išskobkite, išimkite sėklas, supjaustykite gabalėliais. Juos užpilkite cukrumi, berkite citrinų rūgšties, žiupsnį vanilės, užtarkuokite žaliųjų citrinų ir apelsinų žievelių, gumbelį nulupto imbiero. Viską gerai išmaišykite ir palikite stovėti parai kambario temperatūroje. Susidariusį sirupą supilkite į puodą ir užvirkite.
Užvirusį sirupą pilkite ant moliūgo gabalėlių ir palikite stovėti kambario temperatūroje dar pusei paros. Tada moliūgus virkite ant silpnos ugnies, kol taps skaidrūs (bet neišteš). Gabalėlius išgriebkite, nuvarvinkite ir išdžiovinkite orkaitėje. Tada apvoliokite cukruje. Likusio skysčio neišpilkite – pavirkite su citrinų griežinėliais, avietėmis arba mėtų lapeliais ir turėsite puikaus sirupo gėrimams ar arbatai.
Moliūgų ir bulvių blynai
Reikės
250 g moliūgo minkštimo;
250 g bulvių;
2 kiaušinių;
1 svogūno;
kelių šaukštų miltų;
druskos, pipirų;
krapų;
petražolių;
aliejaus.
Moliūgą, bulves ir svogūną sutarkuokite. Į masę berkite druskos, pipirų, smulkintų petražolių ir krapų, sumaišykite su kiaušiniais. Berkite miltų, gerai išmaišykite. Masė turi būti grietinės tirštumo; jei per skysta, įberkite dar miltų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite po šaukštą masės ir iškepkite blynelius. Nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Patiekite su salotomis ar grietine.
Moliūgų pyragas
Reikės
200 g minkšto sviesto;
300 g cukraus;
4 kiaušinių;
400 g moliūgo;
240 g miltų;
3 a. š. kepimo miltelių;
2 a. š. cinamono;
tarkuotos citrinos žievelės;
10 sausainių trupinių;
malto imbiero;
malto muskato;
žiupsnelio druskos.
Moliūgą išvalykite, supjaustykite gabalėliais. Į kepimo indą įpilkite vandens, dėkite moliūgo gabalėlius ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje 1–1,5 valandos. Suminkštėjusį moliūgą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Išsukite sviestą su cukrumi, po vieną muškite kiaušinius, kiekvienąkart gerai išmaišykite. Berkite miltus, druskos ir prieskonių. Įmaišykite sausainių trupinius. Tešlą pilkite į sviestu pateptą kepimo formą ir kepkite 40–45 minutes iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai