Lęšiai savo žygį į pasaulį pradėjo, spėjama, kalnuotuose Rytų Azijos rajonuose, tęsė senovės Egipte, senovės Graikijoje ir Romoje, pasiekė net Australiją. Įdomu, kad lęšiai minimi labai senose lietuvių liaudies pasakose, tačiau vėl atrasti tik prieš gerą dešimtmetį.
Rytų tautose lęšiai nuo seno laikyti bene svarbiausiu maisto produktu, kuris atstodavo ir duoną, ir mėsą. Antikos tyrinėtojai pasakoja, kad lęšiai buvo tikras išsigelbėjimas vargšams – buvo pigūs, bet turintys daug vertingų maisto medžiagų. Lęšių naudą įvertino ir Aleksandras Makedonietis – lęšiai su česnakais buvo pagrindinis jo kareivių patiekalas.
Lęšius puikiai žino dori krikščionys – dar viduramžiais italų vienuoliai juos augino ir valgė per pasninką. O šiandien į būtinų Kalėdų patiekalų sąrašą juos įtraukia vokiečiai. Kinijoje ir Indijoje lęšių patiekalai su ciberžolėmis, imbieru, česnakais – nacionalinės virtuvės pagrindas. Viduržemio jūros šalyse su lęšiais dažniausiai vartojamos prieskoninės žolelės, Šiaurės Afrikoje jie pagardinami cinamonu, svogūnais, Viduriniuose Rytuose – razinomis, datulėmis, o Rytų Europoje lęšius mėgstama valgyti su spirgučiais.
Kaip ir kiti ankštiniai augalai, lęšiai vadinami antrąja mėsa. Juose ypač gausu baltymų ir geležies, vitaminų B1 ir B6, mineralinių medžiagų. Beje, baltymų gausa lęšiai net lenkia mėsą ir laikomi ekologišku produktu, nes neturi savybės kaupti savyje nitratų, radionuklidų ir kitų toksinių medžiagų. Lęšiai išsiskiria spalvine gama – būna nuo geltonos ir oranžinės iki žalios, rudos bei juodos – ir pasižymi švelniu, savotišku riešutus primenančiu skoniu. Įlieti spalvų į savo virtuvę skaitytojus kviečia ir sveikata.diena.lt – siūlo išmėginti keturis nesudėtingus patiekalus.
Salotos su citrininiu padažu
Reikės
150 g lęšių;
2 česnako skiltelių;
500 ml daržovių sultinio;
0,5 a. š. maltos kalendros;
0,5 a. š. maltos ciberžolės;
mėtų lapelių;
kalendrų lapelių;
4 vidutinio dydžio virtų morkų;
4 mažų virtų burokėlių.
Padažui reikės
4 v. š. citrinų sulčių;
8 v. š. aliejaus;
1 a. š. Dižono garstyčių;
1 a. š. cukraus.
Lęšius nuplaukite, dėkite į puodą, pilkite sultinį, dėkite sutraiškytas česnako skilteles, berkite maltą kalendrą ir ciberžolę. Virkite ant mažos ugnies 20 minučių. Palikti lęšius atvėsti. Jei reikia, berkite druskos, pipirų.
Sumaišykite padažą iš citrinų sulčių, aliejaus, Dižono garstyčių ir cukraus. Virtus burokėlius ir morkas nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Dubenėlyje sluoksniuokite lęšius su burokėliais ir morkomis kaskart apšlakstydami padažu bei užberdami smulkintų mėtų ir kalendrų lapelių. Į šias salotas galima įmaišyti fetos kubelių, patiekti su graikiška duona pita ar naudoti kaip lavašo įdarą.
Lęšių ir bulvių kotletai
Reikės
200 g bulvių košės;
2 stiklinių virtų lęšių;
1 svogūno;
1 skiltelės česnako;
1 morkos;
1 stiklinės džiūvėsėlių;
1 kiaušinio;
30 g sezamų sėklų;
30 g saulėgrąžų sėklų;
1 v. š. pomidorų padažo;
2 v. š. petražolių;
alyvuogių aliejaus.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į dubenį dėkite bulvių košę, lęšius, smulkiai sutarkuotą svogūną ir morką, išspaustą česnako skiltelę, berkite džiūvėsėlius, sezamų ir saulėgrąžų sėklas, įmuškite kiaušinį, įmaišykite pomidorų padažą ir petražoles. Drėgnomis rankomis išminkykite masę ir suformuokite 12 kotletų. Indą išdėkite kepimo popieriumi ir apšlakstykite aliejumi. Dėkite kotletus ir kepkite apie 40 minučių. Įpusėjus kepti apverskite ant kitos pusės. Beje, kotletus galite kepti keptuvėje, apie 5 minutes iš kiekvienos pusės. Patiekite su salotomis ir Tzatziki padažu.
Sotusis troškinys
Reikės
0,5 kg jautienos;
2 vidutinio dydžio svogūnų;
4 skiltelių česnako;
2 laurų lapelių;
1 a. š. Vusterio padažo;
2 stiklinių sultinio;
400 g trintų pomidorų;
4 didelių bulvių;
2 didelių morkų;
1 stiklinės šaldytų žirnelių (arba šaldytų kukurūzų);
0,5 stiklinės lęšių;
0,5 a. š. kario miltelių;
0,5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių;
aliejaus;
druskos, pipirų.
Susmulkinkite svogūnus, kubeliais supjaustykite morkas. Jautieną taip pat supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame apkepinkite svogūnus, jautienos kubelius ir išspaustas česnako skilteles. Tada dėkite morkas, pomidorus. Viską dėkite į puodą, berkite lęšius, pilkite sultinį, Vusterio padažą, įberkite kario ir aitriosios paprikos, druskos, pipirų, dėkite lauro lapelius. Užvirkite ir troškinkite 30 minučių ant vidutinės ugnies. Tuo metu nuskuskite bulves, supjaustykite jas kubeliais ir dėkite į puodą. Jei reikia, įpilkite vandens. Troškinkite apie 20 minučių, tada suberkite žirnelius (arba kukurūzus) ir dar patroškinkite 25–30 minučių.
Lęšių ir obuolių sriuba
Reikės
125 g išmirkytų lęšių (mažiausiai 4 valandas);
1 l vištienos sultinio;
2 obuolių;
4 pomidorų;
3 petražolių ryšelių;
pakepintos šoninės;
0,5 citrinos sulčių;
1 morkos;
1 poro;
1 svogūno;
1 česnako skiltelės;
4 v. š. alyvuogių aliejaus.
Vieną obuolį supjaustykite mažais kubeliais ir užpilkite marinatu, sumaišytu iš dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir susmulkintų petražolių. Palikite šaldytuve. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite jame susmulkintą svogūną, porą ir sutarkuotą morką. Po keleto minučių berkite lęšius, nuluptus ir stambiais gabalėliais supjaustytus pomidorus, pilkite sultinį ir virkite ant lėtos ugnies apie 45 minutes. Tada dėkite antrą stambiai supjaustytą obuolį. Virkite dar 10 minučių ir trintuvu sriubą sutrinkite taip, kad jaustųsi gabalėliai. Patiekite su marinuotais obuoliais ir pakepintos šoninės gabalėliais.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai