Sutarimo, ar mėsą valgyti sveika ir koks jos kiekis rekomenduojas, nėra. Tiek mitybos specialistai, tiek patys valgytojai žeria patarimus nuo būtino 150 g mėsos kiekio per dieną iki vegetarinio valgiaraščio.
Vis tik dauguma už mėsos naudą specialistų sutinka, kad mėsos žmogui, kurio gyvenimas sėslus ir nejudrus, pakaktų 2-3 kartus per savaitę. Ji organizmą aprūpina aminorūgštimis, mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir, aišku, baltymais. Tačiau neretas lietuvis prisipažintų mėsą vartojantis ne tik kasdien, bet ir tris kartus per dieną. Tokiems mėsos mėgėjams mokslininkai skambina pavojaus varpais. Tyrimais įrodinėjama, kad ilgametis raudonos mėsos vartojimas 20–60 proc. padidina susirgimo vėžiu riziką bei sukelia nepalankius DNR pakitimus. Taip pat padidėja rizika susirgti plaučių, stemplės, storosios žarnos, kepenų ir kitų rūšių vėžiu. Patebimai padidėja širdies ligų pavojus – jis yra tris kartus aukštesnis 45–64 metų vyrams, kasdien valgantiems mėsą, lyginant su vegetarais.
Tačiau tuo netiki dauguma lietuvių – per pastaruosius kelis dešimtmečius mėsa tautiečių valgiaraštyje tapo ne šventiniu, o nuolatiniu patiekalu. Argumentai – mėsa yra paprasčiausias būdas šieuriau gyvenančiam žmogui gauti visaverčių baltymų, mėsa greitai paruošiama, užvalgęs jos jautiesi sotesnis, ir galiausiai – ji skani. Be to, juokaujama, kad mėsa – patriarchato simbolis, o vyrai ją valgydami jaučiasi vyriškesni – kone mamutų medžiotojai. Tiems, kurie mėgsta mėsą, vertina jos naudingas savybes ir mėgaujasi ja negalvodami apie nudobtus gyvulėlius, – keturi paprasti portalo sveikta.diena.lt receptai, verti būti bent savaitgalio valgiaraštyje.
Kiauliena korėjietiškai
Reikės
1 kg kiaulienos;
1 didelio svogūno;
4 skiltelės česnako;
1 v. š. cukraus;
3 v. š. aliejaus (sezamų ark t.);
1 a. š. druskos;
1 v.š. medaus;
sezamų sėklų;
maltų juodųjų pipirų;
6 v. š. sojų padažo;
3 v. š. citrinos sulčių ar vandens.
Supjaustykite mėsą plonomis juostelėmis. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Paruoškite marinatą iš sojų padažo, vandens ar citrinų sulčių, aliejaus, cukraus, medaus. Į jį įspauskite česnako skilteles, berkite druskos, pipirų, sudėkite svogūno pusžiedžius. Marinatą užpilkite ant mėsos juostelių ir palikite marinuotis keletą valandų. Jei laiko neturite, galite nemarinuoti. Mėsą su marinatu dėkite į kepimo indą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40–60 minučių ar keptuvėje, kol mėsa bus minkšta. Iškepusią mėsą apibarstykite sezamų sėklomis, patiekite su ryžiais ir marinuotais česnakais, aitriosiomis paprikomis, svogūnais ar kt.
Indiška vištiena
Reikės:
4 vištos krūtinėlių,
0,5 stiklinės natūralaus jogurto;
0,5 stiklinės kokosų pieno;
1 stiklinės vandens;
2 svogūnų;
1 aitriosios paprikos;
mažo imbiero gumbelio;
„Tikka Masala“ prieskonių mišinio;
400 g konservuotų smulkintų pomidorų;
aliejaus;
1 v.š. sviesto;
druskos, pipirų;
kalendrų.
Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite kokosų pieną ir pusę jogurto kiekio su citrinų sultimis, prieskonių mišiniu. Svogūnus ir aitriąją papriką supjaustykite griežinėliais. Imbierą nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir dėkite gabalėlį sviesto. Pakepinkite svogūnus, aitriąją papriką ir imbierą. Dėkite vištieną. Pilkite kokosų pieno, citrinų sulčių, prieskonių mišinio padažą, berkite druskos, pipirų. Gerai išmaišykite. Pakepkite keletą minučių. Tada dėkite smulkintus pomidorus, pilkite vandenį ir troškinkite apie 20 min. Baigus troškintis, įmaišykite likusią pusę jogurto, jei reikia, berkite druskos, pipirų. Patiekite su ryžiais, pabarstykite kalendromis.
Obuoliniai pjausniai
Reikės
0,6 kiaulienos nugarinės;
2 stiklinių plonų obuolių griežinėlių;
1 a.š. alyvuogių aliejaus;
1/2 a.š. druskos;
1/4 a.š. kalendrų miltelių;
1/4 a.š. juodųjų pipirų;
1/8 a.š. cinamono;
1/8 a.š. muskatų;
2 v.š. sviesto;
1 mažo askaloninio česnako;
1/2 stiklinės obuolių sidro;
1 a.š. šviežių čiobrelių.
Kiaulienos nugarinę supjaustykite į 12 riekelių. Sumaišykite mišinį iš druskos, kalendrų mintelių, pipirų, cinamono, muskatų, juo įtrinkite kiaulienos riekeles. Keptuvėje išlydykite sviestą, dėkite obuolių griežinėlius, susmulkintą askaloninį česnaką. Kepkite keletą minučių, kol obuoliai ims ruduoti. Pilkite obuolių sidrą ir keletą minučių pakepkite. Dėkite čiobrelius, berkite druskos, pipirų. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite kiaulieną ir kepkite po 3 min. iš kiekvienos pusės. Kiaulieną patiekite su keptais obuolių griežinėliais ir apšlakstykite padažu.
Lengvas „burgundiškas“ troškinys
Reikės
1 kg jautienos;
16 mažų svogūnų;
400 g pievagrybių;
2 v.š. alyvuogių aliejaus;
1 didelio svogūno;
100 g lašinių ar riebios šoninės;
2 stiklinių jautienos sultinio;
2 v.š. pomidorų pastos;
2 česnako skiltelių;
2 stiklinių raudonojo vyno;
čiobrelio šakelės;
lauro lapų, druskos, pipirų.
Jautieną supjaustykite gabalėliais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame keletą minučių apkepinkite jautienos gabalėlius. Dėkite juos į puodą. Sumažinę ugnį į keptuvę dėkite griežinėliais supjaustytą didelį svogūną, ir kubeliais supjaustytus lašinius ar šoninę. Kepkite 5–6 min. Tada dėkite išspaustas česnako skilteles ir pakepkite dar minutę. Supilkite viską į puodą su jautiena. Taip pat pilkite vyną. Užvirkite. Pridėkite sultinį ir pomidorų pastą. Vėl užvirkite, dėkite čiobrelių šakelę, keletą lauro lapelių. Sumažinkite ugnį, troškinkite apie 1 val. 15 min. Tada į puodą dėkite mažus svogūnus ir pievagrybius. Uždengę troškinkite dar apie pusvalandį. Berkite druskos, pipirų ir patiekite su pupelėmis ar bulvių koše.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai