Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

  • Teksto dydis:

Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos yra mažai kaloringos, o jose gausu antioksidantų, geležies, A, B, C, ir E grupės vitaminų.

Šilauogės dėl savo išvaizdos neretai lyginamos su mėlynėmis, o šių dviejų uogų naudingųjų medžiagų kiekis itin panašus. Visgi, skirtingai negu mėlynes, skinant šilauoges nenusidažys rankos, o jas skanaujant – burnos gleivinė. Pasak gydytojos dietologės, šios uogos pasižymi itin didele naudingųjų medžiagų gausa.

„Šilauogės įvardijamos kaip seleno, cinko, mangano ir geležies šaltinis. Jose yra betakarotenų (tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas) ir antioksidantų, C, E, A ir B grupės vitaminų. Be to, šios uogos naudingos ne tik tiems, kurie kontroliuoja savo kūno masę, bet ir sergantiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir santykinai nedaug cukraus“, – uogų naudą vardija dr. E. Gavelienė.

Be to, gydytoja dietologė atskleidžia, kad šilauogės gerina nuotaiką. „Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną. Taip pat jos turi antioksidacinių savybių, kurios slopina bet kokią lėtinę ligą, saugo organizmą nuo vidinio ir išorinio senėjimo. Tad šilauogės yra vienos iš tų uogų, kurias reikėtų įtraukti į kasdienę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos ir Alzheimerio ligos ar sulėtinti organų ir odos senėjimo procesus.“

Visgi specialistė atskleidžia, kad šiomis uogomis piktnaudžiauti nereikėtų: per dieną jų rekomenduojama suvalgyti apie 200–300 g.


Verta žinoti

Parsinešus uogas, geriausia jas laikyti indelyje, šaldytuve. Į indelio apačią reikėtų įkloti popierinį rankšluostį, kad jis sugertų drėgmę.


Kaip išsaugoti žiemai

• Nors šilauoges patartina valgyti šviežias, uogas taip pat galima šaldyti, nes užšaldymo proceso metu jos nepraranda savo kokybinių savybių.

• Pirmiausia uogas reikia nuplauti, nusausinti ir vienu sluoksniu subėrus ant kepimo skardos įdėti į šaldymo kamerą. Po kelių valandų sušalusias uogas galima berti į šaldymui skirtas dėžutes ar maišelius.

• Šaldytas šilauoges galima dėti į vaisių ir uogų glotnučius, košes, pyragus ir kitus desertus, gardinti stalo vandenį.


Šilauogių ir špinatų salotos su feta

Salotoms:

100 g šilauogių,

150 g šviežių špinatų lapelių,

100 g fetos,

50 g skrudintų migdolų arba graikinių riešutų,

1 mažas raudonasis svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais,

1 avokadas, supjaustytas gabalėliais.

Padažui:

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 šaukštas balzaminio acto,

1 šaukštelis medaus,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruoškite salotas. Špinatų lapelius sudėkite į didelį dubenį. Ant viršaus dėkite šilauoges, fetą (susmulkintą arba trupintą), svogūną, avokado gabalėlius ir riešutus. Paruoškite padažą: mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, medų, druską ir pipirus. Padažą užpilkite ant salotų ir lengvai išmaišykite, kad viskas gerai pasiskirstytų. Patiekite iš karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių