- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Meistriškumas: grilio ekspertas V. Blauzdavičius ir „Švyturio“ alaus someljė J. Lingys sutaria, kad sėkmės raktažodžiai dažnai lieka paprastumas ir nuoseklumas.
-
Šefas V. Blauzdavičius: nuolat besivystančioje maisto kultūroje laimi paprastumas
-
Šefas V. Blauzdavičius: nuolat besivystančioje maisto kultūroje laimi paprastumas
-
Šefas V. Blauzdavičius: nuolat besivystančioje maisto kultūroje laimi paprastumas
Laidų apie maistą kūrėjas, grilio ekspertas Vylius Blauzdavičius sako, kad šiandien klesti maisto ir gėrimų degustavimo kultūra, bet, jo nuomone, raktas į žmonių širdis – paprastumas ir nuoseklumas. Pasak jo, receptas turi būti toks, kad patiekalą paragavęs žmogus galėtų jį atkartoti ir namie.
Grilio ekspertas garsėja ir tuo, kad ne viename savo patiekalų naudoja ir tradicinį lietuvių gėrimą – alų. V. Blauzdavičius teigia savo patiekalus pirmiausia bandęs įvairinti vynu, tačiau galiausiai apsistojo ties alumi. „Alus suteikia maistui naujų atspalvių“, – sako Vylius. Šefo mėgstamiausias – kvietinis alus, o tarp nealkoholinių – „Švyturio Ekstra“. Ant bangos esantys nealkoholiniai alūs, anot šefo, puikiai tinka ir gaminti, ir atsigaivinti.
Apie tai ir ne tik, kalbamės su vienu garsiausių Lietuvoje grilio ekspertų.
Papildys patiekalų atspalvius
Alaus naudojimas, sako V. Blauzdavičius, ruošiamiems patiekalams suteiks naujų atspalvių.
„Mano pirmoji patirtis buvo gaminti su vynu. Tačiau tokia gamyba, bent mano nuomone, turi vieną trūkumą – nugarinus tiek baltąjį, tiek raudonąjį vyną, ragaudamas patiekalą burnoje junti labai panašų poskonį. Alus turi absoliučiai kitų atspalvių – jų visa puokštė. Tad apsistojau ties alumi ir jį naudoju daugeliui patiekalų ir gamybos būdų: ir gamindamas padažus, ir marinuodamas, ir kepdamas ar net virdamas. Pavyzdžiui, kai mėsa visiškai iškepa, ištraukęs ją, likusį mėsos sultinį maišau su alumi – nuostabus padažas!“ – vieną mėgstamų receptų atskleidė šefas.
Anot V. Blauzdavičiaus, alus pravers ir marinuojant mėsą – iškepta ji bus gražios karamelinės spalvos, o pati mėsa – minkšta ir švelni.
Ant bangos esantys nealkoholiniai alūs, anot šefo, puikiai tinka ir gaminti, ir atsigaivinti.
Įvairovė, kurią reikia derinti
Paklaustas, koks alus, jo nuomone, labiausiai tiktų prie vasarą grilinamų patiekalų, V. Blauzdavičius sako, kad išskirti vieną labai sunku.
„Negalėčiau išskirti vieno, nes yra daugybė skirtingų skonių. Tačiau man labiausiai patinka derinti gėrimus prie maisto. Pavyzdžiui, sunkesnis, tamsesnis alus tinka prie desertų, nors baltas alus – vienas iš mano mėgstamiausių. Tad viskas priklauso nuo nuotaikos. Viena priežastis, dėl kurios man ir patinka alus, yra didelė įvairovė, dėl kurios galima pasirinkti tinkamą alų pagal skonį ir nuotaiką“, – pasakojo V. Blauzdavičius.
Pagrindinė taisyklė
Anot šefo, ruošdamas maistą svečiams ar savo restorane, taiko vieną auksinę taisyklę.
„Mano pagrindinė taisyklė yra – ar skanu. Restorane ar gamindamas svečiams, visuomet vertinu, ar man pačiam skanu. Kartais vieno žmogaus sukurtos taisyklės gali netikti kitam. Vienas gali mėgti pieno produktus, kitas – nemėgti, vienas gali norėtis daugiau šviežių daržovių, o kitas – ne. Viskas – labai individualu“, – kalbėjo V. Blauzdavičius.
Patarimas: anot V. Blauzdavičiaus, alus pravers ir marinuojant mėsą – iškepta ji bus gražios karamelinės spalvos, o pati mėsa – minkšta ir švelni. Partnerių nuotr.
Degustavimo kultūra
Paklaustas, kaip keičiasi maisto ir gėrimų, kartu ir alaus kultūra Lietuvoje, šefas sako, kad maisto valgymo kultūra virto patirčių ir degustavimo kultūra.
„Tarp gausybės skonių nepasiklysti sunku, bet man būti išskirtiniam padeda nuoseklumas ir siekis gaminti patiekalus su pagrindiniais kokybiškais ingredientais. Tad mano pagrindinis išskirtinumas yra paprastumas. Stengiuosi naudoti kuo mažiau ingredientų, rinktis kuo paprastesnius receptus ir pasiekti kuo trumpesnį gaminimo laiką. Čia būtinas ir nuoseklumas – kasdien turi demonstruoti aukščiausio lygio rezultatus, juos derinti su geriausiais produktais ir gėrimais – tik taip išlaikysi kartelę aukščiausiame lygyje“, – sakė V. Blauzdavičius.
Nuosekliai geri rezultatai – kelias į sėkmę
Su tuo, kad paprastumas ir nuoseklumas – meistrystės ženklas, sutinka ir kalbinami gėrimų someljė.
„Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys sako, kad nuoseklumas būtinas norint išlaikyti kartelę aukščiausiame lygyje – tai įrodo ir aludarių jau ne vieną dešimtį metų gaminami alūs.
„Maisto ir gėrimų kultūra Lietuvoje pastaraisiais metais itin pakilo, tačiau sutikčiau, kad sėkmės raktažodžiai dažnai lieka paprastumas ir nuoseklumas. Tikras meistriškumas yra nuosekliai užtikrinti aukščiausią kokybę siauroje skonių ir kvapų juostoje“, – sakė J. Lingys.
Alaus someljė svarsto, kad iš dalies dėl to šiandien vienas populiariausių hitų – paprastas nealkoholinis „Švyturio Ekstra“ lageris.
Ant bangos esantys nealkoholiniai alūs, anot šefo, puikiai tinka ir gaminti, ir atsigaivinti.
Meistriškumas: grilio ekspertas V. Blauzdavičius ir „Švyturio“ alaus someljė J. Lingys sutaria, kad sėkmės raktažodžiai dažnai lieka paprastumas ir nuoseklumas
Patarimas: anot V. Blauzdavičiaus, alus pravers ir marinuojant mėsą – iškepta ji bus gražios karamelinės spalvos, o pati mėsa – minkšta ir švelni.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nupuoštoms eglutėms Vilniuje – virš šimto surinkimo taškų
Nors šventės dar nesibaigia, bet jau verta pagalvoti, kur teks dėti po švenčių nupuoštą eglutę. Nuo sausio 4 d. vilniečiai jau galės nupuoštas eglutes nešti į artimiausią jų surinkimo vietą. Kaip pranešė s...
-
LTG: šis maršrutas – ypač populiarus ir pasiteisino su kaupu
2023 metų gruodžio 27 d. pradėjusiu veikti traukinių maršrutu Vilnius–Ryga–Vilnius per 12 mėnesių važiavo kone 62 tūkst. keleivių, praneša LTG grupė. ...
-
Vilniaus savivaldybė teisme siekia gauti tarp A. Tumėno ir Gynėjų gatvių einantį kelią
Vilniaus miesto savivaldybė teisme siekia gauti tarp A. Tumėno gatvės 4 ir Gynėjų gatvės 14 einantį pagalbinį kelią. ...
-
Svarstoma kitąmet Vilniuje pradėti Veiklių senjorų programą6
Vilniaus miesto savivaldybės taryba svarsto apie galimybę kitąmet sostinėje pradėti Veiklių senjorų programą, skirtą didinti vyresnio amžiaus gyventojų užimtumą, skatinti verslumą bei didinti įsitraukimą į kultūrinį bei kūrybinį gyvenimą....
-
Nuo vasario 1 d. keičiasi „Vilniaus vandenų“ kai kurių paslaugų kainų tarifai
Nuo 2025 m. vasario 1 d. Vilniaus miesto ir rajono, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų butų gyventojams didės geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos, praneša Vilniaus vandenys. ...
-
Vilnius traukia investuotojus: kaip suderinti plėtrą ir mažinti biurokratiją?1
Vilnius – sparčiausiai augantis Baltijos regiono miestas, kuriame pernai buvo išduota daugiausia, net 12 proc., visų statybos leidimų, kai tuo tarpu Kaune – 7 proc., Klaipėdoje – 2 proc. Visuomenėje vyksta diskusijos, kad Vilniuje...
-
Vilniaus svečius pasitinka nauji riboženkliai su svarbia žinute1
Besidžiaugdamas prestižiniu Europos Komisijos titulu „Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025“, miestas atnaujina savo riboženklius. Kaskart įvažiuodami į sostinę svečiai ir grįžusieji namo vietiniai išvys šalia miest...
-
Šventiškai pasipuošusiems verslams ir įstaigoms Vilnius padėkojo choro kalėdinėmis dainomis
Prieš šventes kitų metų Europos Kalėdų sostinės titulą iškovojęs Vilnius nepraleido progos padėkoti verslams ir įstaigoms, mieste kuriantiems ypatingą Kalėdų atmosferą. Išskirtinai pasipuošusias ar šventin...
-
Sostinė ruošiasi paleisti viešąjį vandens transportą: kas naujo?
Nuo 2025-ųjų metų vasaros Vilniuje planuojant pradėti visuomeninę laivybą Nerimi, sostinės taryba pritarė specialiojo upės prieplaukų plėtros plano parengimui. ...
-
Savivaldybės planai populiariame Vilniaus rajone sukėlė pyktį: kiek kainuos gyventojams2
Vilniaus savivaldybė siekia išsaugoti paveldu laikomą Šnipiškių medinę architektūrą. Ateityje čia, esą, turėtų kurtis verslai, kavinės, toliau kilti mediniai pastatai. Tačiau plėtotojai tokią miesto valdžios viziją peikia. ...