- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Profesionalus virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sako, kad artimuosius nustebinti išskirtiniais šv.Velykų skanėstais galima ir nebūnant kulinaru, o verslininkė ir švenčių dekoratorė Inga Budrienė mano, kad pavasario švenčių stalą labiausiai puošia gėlės ir išskirtinės dekoracijos.
Retai, bet kokybiškai
"Aš visada gaminu, net kai baigiasi darbo valandos ir uždarau restorano duris", – sako kulinariniais šedevrais savo svečius ir artimuosius nuolat stebinantis R.Bolgovas. Kulinaras tikina, kad gaminti nėra sunkus darbas.
Jis pripažino, kad po darbo namuose gamina paprastesnius nei restorane patiekalus, bet visada turi ką nors pasiruošęs, jei staiga užgriūtų netikėti svečiai.
"Namie visada turiu ką nors pamarinavęs: arba žuvies, arba mėsos, arba pasiruošęs naminių makaronų. Labai nemėgstu nei pirktinių makaronų, nei kitų pirktinių produktų. Šiais laikais yra galimybės viską pasigaminti pačiam namuose, tik nusipirkite reikalingų maisto produktų ir gaminkite velykinį majonezą ar ką tik norite patys", – rekomenduoja R.Bolgovas.
Pasak virtuvės šefo, jo šaldytuve rastume tik naminės uogienės ar jo paties konservuotų salotų. "Iš pirktinių produktų dar rastumėte nebent kiaušinių, kokosų pieno ir garstyčių, nors garstyčias galima pasigaminti pačiam, ir tai tikrai yra paprasta", – teigia kulinaras ir priduria, kad, gaminant majonezą ar kitus panašius produktus patiems, reikia nepamiršti, jog jų galiojimo terminas kur kas trumpesnis nei pirktinių.
"Aš toks žmogus: jei nėra galimybių, geriau retai, bet labai kokybiškai. Jei neturiu galimybės valgyti kokybiškos jautienos, geriau ją valgysiu kartą per mėnesį, bet ne bet kokią", – neslepia R.Bolgovas.
Virtuvėje fantazuoja
Jis pastebi, kad šiais laikais itin didelė produktų įvairovė: "Paradoksalu, bet daugiau nei prieš kelis dešimtmečius žmonės stovėjo eilėse, kad gautų dešros ar mėsos gabalėlį, o dabar tiek pat laiko praleidžia parduotuvėje, kol išsirenka iš milžiniško asortimento."
R.Bolgovas pataria, kad visada reikia ieškoti to, kas jums patinka, bandyti virtuvėje, kol atrasite, pavyzdžiui, mėgstamiausių prieskoninių žolelių rinkinį. "Aš pats dar nesu atradęs mėgstamiausių prieskoninių žolelių. Dažniausiai fantazuoju virtuvėje ir draugai klausia, ar galėčiau pasakyti, kaip marinavau tą ar aną. O man belieka atsakyti, kad jei neužsirašėte, kai marinavau, deja, negaliu to pakartoti", – sako patyręs kulinaras.
Paprastas šv.Velykų šedevras
R.Bolgovas siūlo puikią išeitį, jei norite eksperimentuoti, neturite daug laiko virtuvei ir svajojate šv.Velykų proga maloniai nustebinti svečius. "Galima pagaminti paprastą, bet tikrai neprastą ir šv.Velykoms ypač tinkantį stačiatikių gaminamą pyragą – kurniką. Jis gaminamas iš dviejų rūšių tešlos – lietinių blynų ir kibinų. "Kauno grūdai" siūlo labai paprastą variantą – pasinaudoti įmonės siūlomais miltiniais mišiniais. Jums beliks tik pasirūpinti įdaru", – puikią išeitį siūlo kulinaras.
Šiam pyragui pirmiausia reikia iškepti lietinių blynų, kurie, naudojantis "Kauno grūdų" lietinių blynų mišiniu, paruošiami tik į miltų masę įpylus vandens ir aliejaus. "Nors aš patariu vietoj vandens pilti pieno", – skanesnių lietinių paslaptį išduoda kulinaras.
Iškepus lietinius, reikia paruošti kibinų tešlą: "Tereikia margarino arba sviesto, trupučio vandens – ir tešla paruošta. Po to telieka tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir bent valandą palaikyti šaldytuve."
Pasak kulinaro, pyrago įdaras taip pat tikrai nesudėtingai pagaminamas. "Reikalingi trijų rūšių įdarai: vištienos – reikia iškepti arba išvirti vištienos filė ar šlaunelių mėsą ir ją patepti keliais šaukštais grietinės. Kitas įdaras – iš virtų grikių, virtų kiaušinių ir keptų svogūnų. Trečias – pakepinti baravykai ar bet kokie kiti grybai kartu su kepintais svogūnais. Visus sluoksnius rekomenduoju barstyti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, o tam puikiai tinka krapai arba petražolės", – vardija virtuvės šefas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...