Saulėto rudens receptai

Vieni populiariausių šakniavaisių – morkos – auginamos jau apie 3000 metų, tačiau Europos virtuvėje tvirtas pozicijas išsikovojo tik XII a.

Reikia pripažinti, kad anuomet morkos ir neatrodė vertos vietos ant stalo – buvo blyškios, violetinės, rausvos, juodos, liesos, sumedėjusios, karstelėjusios, tinkamos nebent arklių pašarui. Tik vėliau ispanai įsigudrino jas krimsti pagardintas aliejumi, actu ir druska, italai – trintas su medumi, o prancūzai – supjaustytas šiaudeliais ar griežinėliais su įvairiais padažais. Tačiau atsirasti tokioms morkoms, kokias pažįstame šiandien, – oranžinėms, sultingoms, mėsingoms, traškioms, – prireikė net septyniolikos amžių ir ilgų, tylių selekcininkų eksperimentų. Toks olandų kūrinys kaipmat okupavo ir Europos, ir kitų šalių daržus.

Morkos labai vertinamos dėl karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, naudingu akims (kas gi nepamena priesakų iš vaikystės valgyti morkas, kad geriau matytume?). Jos ir puikus vitaminų C, B, D, E šaltinis, jose yra daug mineralų ir mikroelementų. Įdomu ir tai, kad morkos yra reta daržovių išimtis – virtos jos turi daugiau naudingųjų medžiagų nei žalios. Tik išvirtose morkose antioksidantų lygis padidėja 34 proc. ir didėja pirmą jų laikymo savaitę.

O virtuvėje morkos vertinamos dėl mažo kaloringumo, puikaus skonio ir ryškios, kitų produktų nedažančios spalvos. Morkos tinka viskam: užkandžiams, salotoms, antrajam patiekalui ar desertui. Portalas sveikata.diena.lt siūlo išbandyti keturis paprastus receptus, kurie puikiai gali prigyti kasdieniame valgiaraštyje. Skanaus!

Aštrios salotos

Reikės

500 g morkų;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

3 česnako skiltelių;

½ v. š. pomidorų pastos;

100 ml vandens;

1 a. š. kuminų miltelių;

druskos, pipirų;

1 aitriosios paprikos;

petražolių;

saujos alyvuogių;

4 virtų kiaušinių;

citrinų sulčių.

Gerai nuplaukite arba nuskuskite morkas, supjaustykite plonais griežinėliais ir pavirkite apie 5 minutes (geriausia garuose). Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite susmulkintas česnako skilteles, aitriąją papriką ir pomidorų pastą. Išmaišykite ir pakepinkire apie 3 minutes. Dėkite virtas morkas ir patroškinkite apie 5 minutes. Įpilkite vandens, įberkite druskos, pipirų, kumino. Troškinkite, kol skystis nugaruos. Nuėmę nuo viryklės patiekalą apšlakstykite citrinų sultimis. Prieš patiekdami užberkite smulkintų petražolių, alyvuogių ir į lėkštę sudėkite ketvirčiais supjaustytą kiaušinį.

Morkų ir lęšių sriuba

Reikės

600 g morkų;

140 g raudonųjų lęšių;

1 l daržovių sultinio;

2 a. š. kuminų sėklų;

3/4 a. š. aitriųjų paprikų miltelių;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

125 ml pieno;

druskos, pipirų;

natūralaus jogurto.

Nuskuskite morkas ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nuplaukite lęšius. Sausame puode ant vidutinės ugnies minutę paskrudinkite kuminų sėklas. Pusę jų atidėkite į indelį. Ant likusių pilkite alyvuogių aliejų, daržovių sultinį, dėkite morkų griežinėlius, berkite aitriųjų paprikų, druskos, pipirų ir virkite apie 15 minučių. Tada sudėkite lęšius ir supilkite pieną. Virkite apie 15 minučių (lęšiai turi būti minkšti). Išvirusią sriubą sutrinkite trintuvu. Pagardinkite šaukštu natūralaus jogurto ir kuminų sėklomis.

Nekeptas sūrio tortas

Reikės

80 g sūrių sausainių;

60 g sviesto;

400 g morkų;

220 g Filadelfijos sūrio;

120 ml grietinėlės;

žaliosios citrinos sulčių ir žievelės drožlių;

3 želatinos lapelių (arba 6 g birios želatinos);

žalumynų (petražolių, svogūnų laiškų, kt.);

druskos, pipirų.

Pagaminkite pyrago pagrindą: susmulkinkite sausainius iki trupinių ir sumaišykite juos su minkštu sviestu. Į masę įmaišykite žaliosios citrinos sulčių. Masę gražiai išdėkite ant formos (ar formelių) dugno. Dėkite į šaldytuvą.

Supjaustykite morkas griežinėliais ir keletą minučių pavirkite. Atidėkite truputį vandens, kuriame jos virė. Į šaltą vandenį suberkite želatiną ir leiskite 5 minutes pabrinkti.

Nuvarvinkite morkas ir 150 g jų sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite 60 ml šilto vandens, kuriame virė morkos. Į skystį įmaišykite Filadelfijos sūrį ir išplakite. Masę padalykite į dvi dalis. Į pirmąją įmaišykite morkų masę, įberkite druskos, pipirų. Į antrąją įberkite susmulkintų žalumynų, druskos, pipirų ir įspauskite žaliosios citrinos sulčių. Išplakite grietinėlę iki putų, įdėkite keletai minučių į šaldytuvą. Pusę išplaktos grietinėlės įmaišykite į masę su morkomis, kitą – į sūrio masę. Iš šaldytuvo ištraukite formą su sausainių pagrindu, jos vidinius kraštus išdėkite morkų griežinėliais. Pilkite masę su morkomis ir palikite 10 minučių šaldiklyje (jei turite laiko, palikite valandai šaldytuve). Tada ant viršaus pilkite sūrio masę ir vėl palikite 10 minučių šaldiklyje. Po to pyragą laikykite šaldytuve mažiausiai 2 valandas. Ištraukę jį iš formos, papuoškite morkų griežinėliais, žalumynais.

Pyragas su džiovintomis uogomis

Reikės

5 vidutinio dydžio morkų;

2 stiklinių cukraus;

100 g džiovintų uogų (vyšnių, spanguolių, kt.);

3 v. š. grietinės;

100 g sviesto;

1 a. š. vanilinio cukraus;

šiek tiek cinamono, imbiero, muskatų, kardamono miltelių.

2 stiklinių miltų;

1 a. š. kepimo miltelių;

3 kiaušinių;

žiupsnelio druskos.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Džiovintas uogas pamirkykite. Nuskustas morkas smulkiai sutarkuokite. Ant jų užpilkite cukrų, leiskite pastovėti, kol iš morkų išsiskirs sultys. Į morkų masę įdėkite grietinę, džiovintas uogas ir išlydytą sviestą. Viską gerai išmaišykite. Į masę po vieną įmuškite kiaušinį ir gerai išsukite. Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Suberkite juos į masę. Kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais, sukrėskite tešlą. Kepkite apie 40–50 minučių.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: receptas@diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių