- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių ar daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu, kai neturite laiko gaminti. Juk šaldytos gėrybės išlieka maistingos ir tokios pat skanios kaip ir šviežios.
Daržovės ir vaisiai – sveikatos ir energijos šaltinis, todėl į maisto racioną šiuos produktus įtraukti būtina. Gaminant patiekalą iš šviežių daržovių, jas reikia nuplauti, nulupti, pašalinti stiebus arba susmulkinti, iš uogų išimti kauliukus. Jei norite sutaupyti laiko ir valgyti sveikai ir maistingai – maišelis šaldytų daržovių ar vaisių yra tikras išsigelbėjimas.
Ilgas galiojimo laikas – dar viena priežastis, kodėl šaldymo kameroje pravartu turėti kelias pakuotes daržovių ir vaisių. Šaldymo kameroje laikomos gėrybės gali išsilaikyti maždaug 10–12 mėnesių.
Šaldytos gėrybės puikiai tinka ir suteikia įvairiems patiekalams skonį ir kokybę – nuo šildančių sriubų ir troškinių iki saldžių kepinių.
Šaldytus produktus paprastai geriausia naudoti neatšildžius. Pavyzdžiui, į keksiukų ar pyrago masę tiesiai iš šaldymo kameros įdėtos uogos kur kas geriau išlaikys formą nei atšildytos ir nenudažys tešlos ryškia spalva.
Nors šaldytas derlius tinka ruošiant įvairius patiekalus, salotoms naudoti nereikėtų, kadangi šaldiklyje daržovės praranda didžiąją dalį traškumo. Atšaldytų žirnių ir kukurūzų geriau nedėti tiesiai į patiekalus – prieš tai juos bent vieną minutę apvirkite verdančiame vandenyje arba garuose.
Įvairių daržovių sriuba
Reikės: 1 l mėgstamo sultinio, pakuotės šaldytų daržovių mišinio (morkų, svogūnų, paprikų, šparaginių pupelių, žaliųjų žirnelių, kukurūzų, raudonųjų pupelių), šaukštelio druskos, šaukštelio česnako miltelių, žiupsnelio džiovinto baziliko, skardinės konservuotų pomidorų.
Gaminame: į puodą su sultiniu sudėkite šaldytų daržovių mišinį ir virkite 5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Sudėkite likusius ingredientus ir uždenkite dangčiu. Virkite 20 minučių ant vidutinės ugnies.
Kuskusas su žirneliais ir mėtomis
Reikės: puodelio šaldytų žirnelių, 250 g kuskuso kruopų, 250 ml verdančio vandens, saujos smulkiai pjaustytų mėtų lapelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, vienos citrinos sulčių ir žievelės, žiupsnio šviežiai grūstų pipirų ir druskos.
Gaminame: kuskusą ir žirnelius sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite mirkti bent 5 minutes. Vėliau paruoštą garnyrą supurtykite šakute ir palikite atvėsti apie 10 minučių. Įmaišykite mėtas, alyvuogių aliejų, citrinos žievelę, sultis ir pagardinkite druska ir pipirais. Galima valgyti vieną arba kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.
Mėlynių skonio keksiukai
Reikės: puodelio šaldytų mėlynių, 195 g miltų, 150 g cukraus, 80 ml alyvuogių aliejaus, kiaušinio, 80 ml pieno, žiupsnelio druskos, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių.
Gaminame: iš pradžių įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Įpilkite aliejaus, pieno, įmuškite kiaušinį ir tada maišykite šakute, kol masė taps puri. Įmaišykite mėlynes, padalykite tešlą tarp keksiukų formelių ir kepkite apie 15–25 minutes. Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Širinskienė receptų neužsirašinėja: viską deda iš širdies ir iš akies3
Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Nors jau prieš kurį laiką paliko valstiečių partiją, nuosavoje sodyboje gyvenanti Seimo narė Agnė Širinskienė turi daugybę valstietiškų darbų. ...
-
Obuoliai naudingi sveikai mitybai
Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą....
-
Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai
Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti, tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabe...
-
Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti2
Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...
-
Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų3
Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...
-
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)1
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...
-
Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?2
Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...
-
Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga5
Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...
-
Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)
Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...
-
Apkepai su voveraitėmis – sotiems pietums (receptai)
Apkepai su grybais, daržovėmis ir mėsa – ne tik gardus, bet ir įspūdingai atrodantis patiekalas. Tai ir puiki galimybė pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Geltona šių grybų spalva žymi ypatingą jų maistinę vertę – tai aug...