- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Italai savo stalo neįsivaizduoja be įvairiais pavidalais paruoštų pomidorų, o Lietuvoje pietūs ar vakarienė sunkiai įsivaizduojama be bulvių. Bulvės taip mėgstamos ne veltui – jas nesudėtinga pagaminti, be to, jos dera prie pačių įvairiausių pagardų ar ingredientų. Visgi, jeigu tradiciniai bulvių patiekalai kiek pabodo – nebijokite paeksperimentuoti su receptais. Pavyzdžiui, įvairiausiais priedais paskaninti tradicinę bulvių košę ar plokštainį išsikepti ne orkaitėje, bet keptuvėje.
Pasižymi naudingų medžiagų gausa
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bulvė – mėgstamiausia lietuvių daržovė. Tai rodo ir pardavimų duomenys.
„Tarp pirkėjų bulvės nenusileidžia nė vienai kitai daržo gėrybei. O kiekvieną sezoną pirkėjai itin laukia pirmojo derliaus bulvių, jį kasmet stengiamės pristatyti kaip įmanoma anksčiau. Pirmosios šio sezono šviežios bulvės atkeliavo iš Egipto. Be to, pastaruoju metu išaugo susidomėjimas ne tik tradicinėms, bet ir saldžiosioms bulvėms“, – teigia V. Budrienė.
Vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė, sako, kad bulvės – sveikatai naudingos daržovės. Visgi, labai svarbu atsižvelgti į tai, kaip bulvės yra paruošiamos bei vartojamos.
Verta atkreipti dėmesį, jog daugiausiai naudingųjų medžiagų yra susikaupę bulvės lupenoje arba iš karto po ja, todėl prieš gaminant bulves, jas rekomenduojama tiesiog nuplauti ir švelniai nušveisti šepetėliu. Be to, reikėtų nepamiršti, kad bulvės yra daug krakmolo turinčios daržovės, tad vertėtų apsiriboti tik viena jų porcija per dieną.
Laikymo sąlygos – svarbu
„Maistinė bulvių vertė geriausiai išsaugoma, jei nenuluptos bulvės yra verdamos mažame kiekyje vandens. Žinoma, bulves ruošti galima ir pačiais įvairiausiais kitais būdais, tačiau kaip ir gaminant bet kokį kitą patiekalą – ruošiant bulves didžiausią dėmesį reikėtų atkreipti į sunaudojamų riebalų kiekį“, – teigia J. Sabaitienė.
Kaip sako J. Sabaitienė, bulvė – vienas tų ingredientų derantis prie daugelio patiekalų. Bulvės derinamos su visos rūšies mėsa ir žuvimi, pačiomis įvairiausiomis daržovėmis: pradedant morkomis, svogūnais ir baigiant saliero šaknimi, žirneliais ar įvairiausiais žalumynais. Nors bulvėms pagardinti dažnai užtenka tiesiog pačios paprasčiausios druskos, ypatingą savo skonį ir aromatą bulvės atskleidžia, kai yra derinamos su rozmarinais, čiobreliais, petražolėmis. Jeigu ieškote dar įmantresnių skonių bulves galite pagardinti ir ciberžole, rūkytos paprikos milteliais, kuminu ar aštriaisiais pipirais.
Renkantis bulves, kaip ir bet kokias kitas daržoves ar vaisius – svarbiausia dėmesį yra atkreipti į jų išvaizdą. Bulvės turėtų būti be žalių dėmių ir ūglių, kurie turi žmogui kenksmingų medžiagų. Be to, bulvių kokybei įtakos turi ir jų laikymo sąlygos. J. Sabaitienė bulves pataria laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje.
J. Sabaitienė dalijasi ir trimis netradiciniais bulvių patiekalų receptais, kurie akimirksniu dings nuo pietų ar vakarienės stalo.
Tarkuotų bulvių plokštainis keptuvėje
Jums reikės:
1 kg bulvių
1 svogūno
1 kiaušinio
2 v. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Bulves nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Svogūną susmulkinkite peiliu arba elektriniu smulkintuvu ir suberkite į bulvių tarkius. Tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, supilkite paruoštą bulvių masę ir tolygiai paskirstykite ją po keptuvę medine mentele. Kepkite plokštainį ant silpnos kaitros apie 10 minučių, tuomet keptuvę uždenkite ir kepkite dar tiek pat. Galiausiai plokštainį apverskite ir kepkite dar 10 minučių, kol susiformuos traški plutelė. Patiekite plokštainį su grietine ar kitu mėgstamu padažu!
Bulvių košė su šonine ir svogūnų laiškais
Jums reikės:
1 kg bulvių
100 g šoninės
2 svogūnų laiškų
½ a. š. druskos
3 v. š. parmezano sūrio
100 g Gouda sūrio
Gaminame:
Plonus šoninės gabalėlius išdėliokite į gerai įkaitusią keptuvę ir pakepkite iš abiejų pusių, kol šoninė apskrus. Iškepusius gabalėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Nulupkite bulves, supjaustykite į 4 dalis ir užvirkite. Kai bulvės jau bus minkštos, nupilkite vandenį ir sutrinkite bulves į bulvių košę. Paskaninkite ją druska, įdėkite parmezano sūrio ir pusę turimo Goudos sūrio kiekio. Viską išmaišykite ir sudėkite į nedidelius keramikinius indelius. Užberkite likusį sūrį, gabalėliais supjaustytą traškią šoninę ir smulkintus svogūnų laiškus. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
Bulvės sūrio padaže
Jums reikės:
1 kg mažesnių bulvių
2 v. š. sviesto
2 skiltelių česnako
druskos, pipirų
150 g karštai rūkytos kiaulienos filė
Padažui:
4 v. š. sviesto
3 v. š. miltų
250 ml pieno
200 g tarkuoto sūrio
Gaminame:
Kiekvienoje bulvėje padarykite 10–12 įpjovimų, kad ji atrodytų tarsi su grotelėmis. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite susmulkintą česnaką, šiek tiek druskos ir pipirų. Bulves išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje, į keletą kiekvienos bulvės įpjovimų įdėkite po ploną kiaulienos filė griežinėlį ir užpilkite gautu sviesto ir česnakų mišiniu. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C, apie 40 minučių. Kol bulvės kepa, paruoškite padažą. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite miltus. Kai sviestas ištirps, įpilkite pieno, suberkite tarkuotą sūrį ir maišykite tol, kol padažas pasidarys vientisas ir tirštas. Kai bulvės taps minkštos, užliekite jas paruoštu padažu ir palikite išjungtoje orkaitėje dar apie 10–15 minučių. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...