- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vis sparčiau artėjant didžiosioms metų šventėms, kurios Lietuvoje neatskiriamos nuo žuvies, italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco TV3 laidos „La maistas“ žiūrovus pakvies į ypatingą ūkį. Ne ką mažiau gomurį džiuginantis bus ir jo ruoštas patiekalas, kuris į namus padės įsileisti ir šiek tiek itališko prieskonio.
Šįkart Gian Lucai toli važiuoti neprireiks – „Žuvies paštas“ įsikūręs Vilniuje. Ūkio ir parduotuvės savininkas Vladas aiškins, kad toks pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai: „Žuvis, kurią užsakote, pas jus į namus atkeliauja lygiai taip pat, kaip laiškas.“
Nemažai metų pradirbęs Norvegijoje ir čia pripratęs prie geros žuvies, grįžęs į Lietuvą, Vladas ir pats nusprendė užsiimti žuvimi. Čia jis ir jo žmona pasiskirstė darbais – Vladas žuvį augina, o žmona atsakinga už jos perdirbimą, receptų kūrimą. Ir nors vaikams įprastai žuvis nepatinka, Vlado žmonai pavyko atrasti tokio kotleto receptą, kuris žavi net juos.
Kaip aiškins Vladas, taip yra dėl to, jog jis neturi specifinio žuvies kvapo. „Dalis vaikų netgi būna apgauti, kad tai – ne žuvis, o mėsa. Šis baltas melas tikrai praeina“, – juoksis Vladas.
Vladas aprodys Gian Lucai, kur ir kaip auginamos žuvis, papasakos, kodėl skirtingose žuvies augimo stadijose jas reikia maitinti skirtingais laikais, bei atskleis, ko šamai bijo labiausiai.
Įkvėptas to, ką pamatė, grįžęs į savo kulinarinę studiją Gian Luca gamins raviolius, įdarytus šamu ir gardintais pistacijų padažu.
Pirmiausiai jis pradės nuo tešlos. Pasirodo, kad jo šeima į ravioliams skirtą tešlą kartais įdeda vienu kiaušiniu daugiau, kad ši būtų minkštesnė. Taip pat tokią masę geriausiai minkyti šaltomis rankomis. Tai jam primins ir vieną linksmą istoriją – kadangi vaikystėje jo rankos visuomet būdavo karštos, prieš imdamasis kažką gaminti, Gian Luca visuomet delnus turėdavo laikyti po šaltu vandeniu.
Raviolių įdarui Gian Luca naudos šamo faršą, žalias alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus, o prie šio patiekalo priderins pistacijų pesto. Šiam prireiks alyvuogių aliejaus, daug česnako, baziliko, parmezano, ir, žinoma, pagrindinio ingrediento – pistacijų.
Kaip auginama žuvis ir kaip dažnai ją reikia maitinti? Kaip paruošti tobulą tešlą ravioliams? Galiausiai, kaip pagaminti greitą užkandį su ikrų užtepėle, kuris nepaliks abejingų?
Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val., per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Augaliniai pietūs – sočiai ir lengvai: pasigaminkite salotas su kruopomis2
Klysta sakantys, kad nuo salotų sotus nebūsi, nes viskas priklauso nuo į salotų dubenį dedamų ingredientų. Pavyzdžiui, anksčiau laikytos prastu maisto produktu, įvairios kruopos išgyvena savotišką renesansą, todėl sočiame salotų du...
-
Cukinijos – rugpjūčio derliaus pirmūnės: kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?
Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena...
-
Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys3
Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai. Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta a&sca...
-
Šefas K. Krivickas: barbekiu – ne gaminimo, o gyvenimo būdas11
Vasara – metas, kai visi – mokantys, ir nemokantys, mėgėjai ir profesionalai – kepa ant kepsninių, grilių ir kitokios įrangos. Tad apie maisto gamybą virš gyvos ugnies kalbiname šios srities profesionalą, maisto tinklara&...
-
Bandelės gali būti sveikatai palankios!
Šviežiai iškeptų bandelių kvapas suviliotų bemaž kiekvieną. O kur dar purus ir minkštas vidus, traški plutelė... Tačiau kaip dažnai taip ir pasitenkiname tik kvapu? O jei dar ir kūno formų dailesnių norime. Faktas, bande...
-
Užsišaldę uogų ne tik pasiruošite šaltajam sezonui, bet ir sutaupysite
Vidurvasaris – pats uogų derliaus pikas, tad jų ne tik miške, bet ir soduose dabar daugiausia. Norintiems sutaupyti sezoniškumą pravartu išnaudoti uogų konservavimui, mat vietoje užauginto derliaus kainos visada bus mažesnės u...
-
Sveikesni ir greičiau paruošiami balandėliai su grikiais – tokių dar nesate ragavę!3
Balandėliai – tradicinis, lietuvių itin mėgstamas patiekalas. Kiauliena, ryžiai, bulvės, sotus padažas. O kur dar daug darbo reikalaujantis patiekalas... O ar kada bandėte sveikesnių bei greičiau pagaminamų balandėlių receptą? Maisto technol...
-
Konservavimo sezono pradžia: naudingi patarimai ir trys netradiciniai receptai
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galim...
-
Nori – gali atrasti: tofinienė2
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime ...
-
Lašišos pjausniai: gaminkite kapotinį, derinkite su šviežiais vaisiais ir keptomis daržovėmis1
Visi žinome – žuvies patiekalus valgyti būtina. Juolab kad juose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Vieni iš tokių patiekalų – greitai ir lengvai paruošiami la...