- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Netvarus maisto vartojimas sudaro apie 17 proc. kiekvieno namų ūkio ekologinio pėdsako. Siekiant tvaresnės – aplinką labiau tausojančios – mitybos, nebūtina imtis drastiškų pokyčių, pavyzdžiui, staiga atsisakyti tam tikrų produktų, tapti veganais ar nepirkti įpakuotų produktų. Pakanka šiek tiek pakoreguoti kiekvieną savo įprotį.
Tvarumo ambasadorė Milda Žemaitienė išskiria penkis principus, kurie padidins mūsų pusryčių, pietų ir vakarienės draugiškumą aplinkai.
1. Dažniau rinkitės augalinius produktus. Visi specialistai tvirtina, kad gyvulinės kilmės produktų (mėsos, pieno, kiaušinių) keitimas augaliniais yra bene veiksmingiausias ir tvariausias būdas sumažinti neigiamą maisto industrijos poveikį aplinkai. Iš gyvūnų pagamintas maistas turi didesnį anglies dioksido pėdsaką: avienos, jautienos ir sūrių pramonė yra didžiausi visuotinį atšilimą sukeliančių dujų šaltiniai. Be to, mėsos pramonėje, norint užauginti vieną kilogramą maisto, sunaudojama ypač daug vandens, palyginti su augaliniais produktais. Tvari mityba nereiškia, kad kasdien būtina valgyti vien vaisius ir salotas – tiesiog įprastus mėgstamus mėsos patiekalus, pieno produktus, kiaušinius dažniau stenkitės keisti alternatyvomis, pavyzdžiui, mėsos kepsnius – sojų, pieną – augaliniais gėrimais ir t.t. Sojų gaminiai, kurie savo skoninėmis savybėmis gali būti labai panašūs į mėsą, sūrį ar varškę, yra labai vertingi maistine prasme. Dalies gyvūninės kilmės produktų keitimas augaliniais svarbus ne tik aplinkai, bet ir sveikatai. Mitybos ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistai kartoja, kad mūsų racione vis dar drastiškai trūksta augalinės kilmės ir gerokai per daug gyvulinės kilmės produktų. Sveikatos apsaugos ministerija, kas penkerius metus organizuojanti gyventojų mitybos tyrimus, yra nurodžiusi, kad tik maždaug kas antras (57,3 proc.) lietuvis daržoves ir vaisius valgo kasdien ir tik kas dešimtas juos valgo keturis ar penkis kartus per dieną, kaip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Šių tyrimų duomenimis, lietuvių maisto racione vis dar vyrauja riebalų perteklius – riebalinės kilmės kalorijos sudaro 42,9 proc. viso raciono energinės vertės vietoj rekomenduojamų 25–35 proc. Daugiau nei vertėtų suvartojame ir paprastųjų angliavandenių. Nors vaisių ir daržovių vartojimas didėja, kad būtume sveiki, jų, kaip ir žuvų produktų, suvalgome nepakankamai.
2. Gaminkite patys. Daugeliui aišku, kad gaminant maistą namie paprastai ir sveikiau maitinamasi. Be to, maisto gaminimas namuose sveikesnis ir planetai. Taip yra todėl, kad gamindami maistą namuose galime patys pasirinkti ingredientus, sunaudoti mažiau maisto produktų ir energijos. Kai gaminate patys, galite rinktis tvaresnės gamybos, ekologiškus ingredientus, kuriuos gaminant daromas mažesnis poveikis aplinkai, o kai užsisakote jau pagamintą maistą, nežinote ingredientų kilmės ir kaip jie buvo pagaminti. Gamindami namuose, galime kontroliuoti ir maisto, ir jo pakuočių atliekas: pasigaminti lygiai tiek, kiek suvalgysime, rūšiuoti ar įsigyti produktų be pakuočių. Paradoksalu, bet kol kas didžiausi maisto švaistytojai yra vartotojai, o ne restoranai ar parduotuvės, tad yra dar kur tobulėti ir tai įmanoma.
3. Nešvaistykite maisto. Pasaulio gamtos fondo (WWF) duomenimis, 30 proc. viso bendrai pagaminamo maisto yra iššvaistoma. Įvairūs tyrimai rodo, kad daugiausia maisto išmetama būtent namų ūkiuose – net 40–50 proc. viso išmetamo maisto. Sumažinti atliekų kiekį namuose paprasta: planuokite, ką ir kiek valgysite, ir pagal tai sudarykite maisto produktų sąrašą; nepirkite produktų, kurie „gali praversti“, nes paprasčiausiai jie gulės lentynose ir lauks savo eilės, kol baigsis galiojimas; viską, ko negalite suvalgyti, užšaldykite; venkite pirkimo paakinti reklaminių akcijų, o ne realaus poreikio; švieži vaisiai ir daržovės greitai genda – jų nepirkite daugiau, nei galite atitinkamu laikotarpiu suvartoti. Dar vienas triukas – pradėkite gaminti iš turimų maisto likučių. Ir jokiu būdu neikite į maisto parduotuvę būdami alkani: tada žmonės labiausiai neatsparūs akcijoms ir prisiperka daugiau, nei galėtų suvalgyti.
Paradoksalu, bet kol kas didžiausi maisto švaistytojai yra vartotojai, o ne restoranai ar parduotuvės, tad yra dar kur tobulėti.
4. Mažinkite plastiko naudojimą. Plastiko produktų sutinkama kiekviename žingsnyje, tačiau reikšmingai sumažinti jo gamybą ir išmetimo kiekį tikrai įmanoma. Pirmiausia reikėtų įprasti į parduotuves neštis daugkartinio naudojimo maišelius. Antra, stenkitės rinktis nesupakuotus vaisius, daržoves ar kitus produktus. Trečia, atkreipkite dėmesį į tai, ar naudojamos perdirbtos pakuotės. Vis daugiau gamintojų investuoja į perdirbamų pakuočių naudojimą.
5. Dažniau rinkitės sezoninius, regioninius ir tvarios gamybos produktus. Šią taisyklę žinome, tačiau užbėgę į parduotuves vis dar dažnai pamirštame: kuo arčiau maisto gamybos vietos gyvename, tuo mažesnis jo neigiamas poveikis aplinkai. Be to, tie produktai, pavyzdžiui, vaisiai ir daržovės, kurie nesiunčiami toli, paprastai būna ir skanesni. Šiais laikais tvarią gamybą palaikantys, aplinką tausojantys, ekologiški, naudingi sveikatai gaminiai yra žymimi specialiais ženklais – netingėkite pastudijuoti etikečių. Taip atsirinksite vertingesnius sau ir planetai produktus. Jei perkate mėsą, pieną, kiaušinius – rinkitės laisvai auginamų galvijų ir paukščių produktus, palaikykite ekologinius ūkius.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...
-
Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)1
Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...
-
Šilauogių dovanos žmogui (receptai)
Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...
-
Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...
-
Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)
Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...