Patiks ne vien Karlsonui (uogienių receptai)

  • Teksto dydis:

Nepamirštamas animacinis personažas Karlsonas mėgo pasmaguriauti, todėl Mažylis jį nuolat vaišino ne kuo kitu, o uogiene. Tai bene universaliausias skanumynas, galintis derėti ne tik su blynais, bet ir su rimtesniu maistu. Ką jau kalbėti apie greitas vaišes: užtepkite uogienės ant traškučių, patiekite drauge su sūriu – ir svečiai bus laimingi.

Obuolių uogienė su graikiniais riešutais

1 kg obuolių,

150 g išlukštentų graikinių riešutų,

1 vidutinio dydžio citrina,

180 g cukraus,

2 lauro lapelių.

Obuolius supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis, užpilkite vandeniu. Įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir įmeskite kelias citrinos skilteles, suberkite visą cukrų, sumeskite lauro lapus. Nemaišydami 10 min. virkite ant mažos ugnies. Tada išimkite citriną ir lauro lapus, suberkite kapotus graikinius riešutus ir virkite dar 15 min. Išpilstykite į įkaitintus stiklainius ir užsukite.

Kaukazinių slyvaičių uogienė su kriaušėmis

4 kg kaukazinių slyvaičių,

4 kg kriaušių,

6 kg cukraus,

citrinos žievelių,

citrinų rūgšties.

Išimkite slyvaičių kauliukus, sudėkite į dubenį, užberkite 3 kg cukraus ir palaikykite parą. Nuluptas kriaušes supjaustykite skiltelėmis, pamirkykite citrinos rūgštimi parūgštintame vandenyje. Iš 6 stiklinių vandens ir 3 kg cukraus, įmetę citrinos žievelių, išvirkite sirupą. Kai cukrus ištirps, karštu sirupu užpilkite kriaušes ir palaikykite parą. Po to slyvaites ir kriaušes sudėkite į vieną puodą, tris kartus užvirinkite. Paskutinį kartą užvirę, nugraibykite putas ir virkite, kol uogienė sutirštės. Išpilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite.

Slyvų džemas su šokoladu

1 kg slyvų be kauliukų,

800 g cukraus,

80 g medaus,

2 citrinų sulčių,

5 g vanilinio cukraus,

100 g juodojo šokolado.

Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į puodą ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie pusvalandį, kol bus vientisa masė. Pamaišykite, kad nepridegtų. Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta. Nuimkite puodą nuo kaitros. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol ištirps. Supilstykite į iškaitintus stiklainius, atvėsinkite ir uždenkite. Laikykite šaldytuve.

Agrastų uogienė su vyšnių lapais

2 kg agrastų,

15–20 vyšnių lapų,

4 stiklinės vandens,

2,5 kg cukraus.

Virti šią uogienę reikia laiko ir kantrybės, tačiau pastangos atsiperka – nepelnytai nuvertinamos uogos tampa karališkomis. Taigi – prie darbo. Užvirkite vandenį, įmeskite vyšnių lapus ir palaikykite, kol dar kartą užvirs. Išjunkite kaitrą ir palaikykite lapus karštame vandenyje 15 min. Nukarpykite agrastų uodegėles, kiekvieną uogą pradurkite dantų krapštuku. Išimkite vyšnių lapus ir atidėkite, o į skystį supilkite cukrų. Užkaiskite ir virkite pamaišydami, kol visiškai ištirps cukrus. Kad uogos nesusproginėtų, sirupą ant jų pilkite dalimis – po mažą puodelį, kol supilsite visą skystį. Užpiltas uogas palikite pastovėti 7 val. Tada užvirkite ant lėtos ugnies, labai atsargiai pamaišydami pavirkite 5 min. ir vėl palikite pastovėti 7 val. Po to vėl užvirkite ir pavirkite 5 min., tada vėl palikite 7 val. Tada jau sumeskite vyšnių lapus ir vėl, užvirinę ant lėtos ugnies, pavirkite 5 min. Dabar jau galite išpilstyti į iškaitintus stiklainius.

Erškėtuogių uogienė

2 kg erškėtuogių,

1 kg cukraus,

1 stiklinė vandens.

Uogas nuplaukite, pašalinkite kotelius, perpjaukite pusiau ir išgramdykite plaukuotas sėkleles. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą, suberkite į jį paruoštas uogas ir virkite 5 min. Po to pastatykite vėsiai. Kitą dieną uogas išgriebkite, dėkite į paruoštus stiklainius. Sirupą užvirkite ir užpilkite ant uogų. Uždenkite stiklainius metaliniais dangteliais ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūroje 15 min. Po to užsukite.

Agurkų džemas

1 kg agurkų,

500 g cukraus,

4 šaukštai medaus,

2 citrinos,

6–7 mėtų lapeliai,

½ šaukšto tarkuoto imbiero.

Nulupkite agurkus, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas. Daržovių skustuku supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Sukrėskite į puodą ir užplikite cukrumi. Sudėkite medų, tarkuotą imbierą, įtarkuokite citrinų žieveles. Suberkite smulkiai supjaustytus mėtų lapelius. Palikite kelias valandas pastovėti. Užkaiskite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišydami užvirkite. Užvirus sumažinkite katrą ir pamaišydami virkite apie pusvalandį. Karštą išpilstykite į iškaitintus stiklainius, užsukite.

Cukinijų uogienė su citrinomis

1 kg cukinijų,

2 citrinos,

700 g cukraus.

Cukinijas supjaustykite gabaliukais, užpilkite 200 g cukraus s irpalaikykite vėsioje vietoje, kol išsiskirs sultys. Užvirkite ant silpnos ugnies ir pavirkite 4–5 min. Po to nukelkite nuo kaitros  ir palaikykite 10–12 val. vėsioje vietoje. Sultis nupilkite, o cukinijas, subėrę likusį cukrų, vėl užvirkite ant silpnos kaitros ir pavirkite, kol cukrus ištirps. Nukėlę palaikykite vėsioje vietoje 3 val. Supilkite citrinų sultis ir vėl užvirkite ant nedidelės kaitros. Atsargiai pamaišydami virkite, kol cukinijų gabalėliai pasidarys skaidrūs. Karštą uogienę sukrėskite į iškaitintus stiklainius ir užsukite.

Šaltalankių uogienė

1 kg šaltalankių,

1,5 kg cukraus.

Uogas perrinkite, nuplaukite ir nusausinkite. Sumaišykite su cukrumi ir maždaug 12 val. laikykite vėsioje vietoje. Nupilkite susidariusį skystį ir kaitinkite sumažinę kaitrą, kol cukrus visiškai ištirps. Karštą sirupą užpilkite ant uogų ir virkite, kol jie pasidarys skaidrūs. Uogienę išpilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių