- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
-
Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė
Kiekvienuose namuose blynai kvepia vis kitaip: blynams naudojami įprasti ir viso grūdo kvietiniai ar grikinių, avižiniai, ryžių ir net žirnių miltai, tešla ruošiama iš bulvių tarkių, įmaišoma varškės, obuolių, daržovių, ruošiamas mėsos įdaras – skonių įvairovė priklauso tik nuo išmonės ir drąsos eksperimentuoti.
Morkų blynai su žemės riešutų sviestu
150 g speltos miltų,
1 kiaušinis,
3 vidutinio dydžio morkos,
2–3 šaukštai cukraus,
125 ml pieno,
2 šaukštai riešutų sviesto,
2 šaukšteliai kepimo miltelių,
po žiupsnelį cinamono, kardamono, druskos,
sviesto ar kokosų aliejaus kepti.
Padažas
2 šaukštai žemės riešutų sviesto,
2 šaukšteliai klevų sirupo,
4–6 šaukšteliai pieno,
¼ šaukštelio vanilės ekstrakto.
Morkas smulkiai sutarkuokite. Miltus sumaišykite su prieskoniais ir kepimo milteliais; kiaušinį išplakite su cukrumi, riešutų sviestu ir pienu. Į miltus įmaišykite kiaušinių masę ir morkas. Iškepkite blynelius ir pateikite su padažu ar klevų sirupu, pabarstykite kapotais riešutais, kokosų drožlėmis. Padažui tereikia elektriniu plaktuvu gerai išplakti pateiktus produktus.
Bulvių blynai su šonine, špinatais ir sūriu
5 bulvės,
50 g rūkytos šoninės,
50–70 g tarkuoto kietojo sūrio,
2 kiaušiniai,
1 svogūnas,
100 g jaunų špinatų,
150 g miltų,
2 skiltelės česnako,
druskos, pipirų,
sviesto ir aliejaus blynams kepti.
Šoninę, špinatus, svogūną ir česnakus susmulkinkite, bulves sutarkuokite. Šoninę paskrudinkite ir išimkite iš keptuvės, ataušinkite, išsiskyrusius riebalus išpilkite. Įkaitintame svieste pakepinkite svogūnus, kai jie suminkštės, suberkite špinatus, česnakus, 2–3 min. troškinkite ir ataušinkite. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių tarkius, kiaušinius, 2 šaukštus miltų, špinatus, šoninę, sūrį, pagardinkite prieskoniais, Iš tešlos padarykite aštuonis blynus, prieš kepdami abi jų puses pabarstykite likusiais miltais. Kepimui santykiu 1:2 sumaišykite sviestą ir aliejų. Pateikite su grietine, pabarstykite svogūnų laiškais.
Blynų, įdarytų grybais ir kumpiu, apkepas
Tešla
400 ml pieno,
4 kiaušiniai,
700 g miltų,
lašelis aliejaus blynams kepti.
Įdaras
200 g kumpinės dešros,
500 g pievagrybių,
25 g sviesto,
2 šaukštai kapotų šviežių petražolių, bazilikų,
2 svogūnai.
Padažas
150 g parmezano,
25 g sviesto,
250 ml pieno,
300 ml sultinio,
1 šaukštas miltų,
2 šaukštai kapotų šviežių petražolių, bazilikų.
Iš pateiktų produktų paruoškite tešlą lietiniams, palaikykite apie 15 min., kad miltai išbrinktų, permaišykite ir iškepkite plonus blynelius. Įdarui įkaitintame svieste pakepinkite susmulkintus svogūnus, jiems suminkštėjus suberkite plonai supjaustytus pievagrybius, 3 min. troškinkite, tada suberkite žalumynus, pagardinkite prieskoniais ir po 2 min. nukelkite nuo ugnies, ataušinkite. Padažui svieste pakepinkite miltus. Nuolat maišant, kad miltai nesušoktų į gumuliukus, supilkite pieną ir sultinį – turi išeiti vienalytė masė, pavirkite 2–3 min., tada suberkite 2/3 sūrio, žalumynus, pagardinkite prieskoniais.
Ant kiekvieno lietinio prie krašto dėkite ploną griežinėlį dešros, 2–3 šaukštus grybų įdaro, apšlakstykite trupučiu padažu ir susukite voleliu. Volelius perpjaukite į tris dalis ir sustatykite į sviestu išteptą kepimo indą. Blynus užpilkite likusiu padažu, pabarstykite sūriu ir kepkite 180 °C orkaitėje, iki apkepas gražiai parus.
Apkepo galite ir nekepti: blynų volelius susukite į spirales, persmeikite pagaliukais ir apkepkite riebaluose. Padažą patiekite atskirai.
Grikių miltų blynai su burokėliais
1 vidutinio dydžio burokėlis,
250 g grikių miltų,
200 g kvietinių miltų,
1 kiaušinis,
500–700 ml mineralinio vandens,
1–2 šaukštai cukraus,
žiupsnelis cinamono,
lašelis aliejaus kepti.
Šokolado kremas
300 g juodojo šokolado,
300 g 30 proc. grietinėlės.
Burokėlį išvirkite ir smulkiai sutarkuokite, sumaišykite su miltais, kiaušiniu, įberkite cukraus, cinamono, pamažu maišydami pilkite mineralinį vandenį – turi išeiti lietinių tešla. Iškepkite plonus blynelius ir įdarykite juos šokoladiniu kremu. Jam vandens garų vonelėje ištirpinkite sutrupintą šokoladą ir sumaišykite su išplakta grietinėle.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...
-
Velykų stalui – idėjos iš Italijos1
Jau visai čia pat – gražiausia pavasario šventė šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje. ...
-
Tarptautinė vaflių diena: trys receptų idėjos, kurios įkvėps naujus atradimus virtuvėje
Šiandien, kovo 25-ąją, minima Tarptautinė vaflių diena, kurios metu skirtingose pasaulio vietose gyvenantys žmonės yra raginami iš virtuvės spintelių išsitraukti savo keptuves. Šiam patiekalui ši diena paskirta ne vel...