- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tikriausiai nėra tokio stalo, ant kurio per didžiausias metų šventes nebūtų patiekta silkė – vienas iš tradicinių šventinių patiekalų.
Statistika rodo, kad gruodžio mėnesį skirtingų silkės gaminių šalyje parduodama beveik dukart daugiau nei kitais mėnesiais. Patiekalų su silke gaminama pačių įvairiausių: nuo tradicinių mišrainių iki įmantrių užkandėlių.
Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad pernai gruodį Lietuvoje buvo parduota beveik 500 tonų silkės gaminių ir patiekalų, kurių sudėtyje yra silkės. Palyginimui, kitais mėnesiais silkės vidutiniškai parduodama apie 230 tonų, išskyrus pernykštį kovą, kai dėl balandžio pradžioje švęstų Velykų silkių pardavimai šoktelėjo iki beveik 314 tonų per mėnesį.
Panaši tendencija išlieka ir šį gruodį. Maža to, tikėtina, kad šį mėnesį silkių lietuviai suvalgys dar daugiau, mat jų gaminių pasiūla smarkiai plečiasi.
„Silkė – ypač populiarus patiekalas lietuviškame meniu, gyventojų mėgstamas įvairiomis formomis: tai ne tik patiekiamos aliejuje, sūdytos, rūkytos ar marinuotos, bet ir įvairios silkių mišrainės, pavyzdžiui, su burokėliais ar keptomis daržovėmis, salotos, drebučiai, šaltiena ir kita“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Savo ruožtu gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi dažno dar neragautos keptos silkės gurmanišku receptu, puikiai tinkančiu paįvairinti šventinį stalą ir tapti pagrindiniu jo akcentu. Taip pat A. Poleninas siūlo idėją, kaip paįvairinti tradicinės silkės su morkomis ir svogūnais receptą.
Kaparėliais įdaryta kepta silkė
Reikės:
4 šviežių silkių;
sviesto;
pusės stiklinės džiūvėsėlių;
šaukštelio garstyčių miltelių;
citrinos;
šaukšto kaparėlių;
svogūno;
mėgstamų šviežių prieskoninių žolelių;
prieskonių – druskos, pipirų.
Paruošimas. Gaminant šį patiekalą, visų pirma paruoškite silkes – bent trims valandoms užmerkite jas šaltame vandenyje, kad sumažėtų sūrumo. Per tą laiką galite pasigaminti įdarą – sumaišykite džiūvėsėlius, garstyčių miltelius, smulkintas prieskonines žoleles, pavyzdžiui, petražoles, citrinos žievelę ir pusės citrinos sultis. Svieste pakepinkite druska ir pipirais pabarstytą svogūną, gautą masę supilkite į inde užmaišytą mišinį ir viską sumaišykite. Tuomet nuplaukite silkes ir išimkite kaulus, žuvis prikimškite pagamintu įdaru ir apriškite maistiniu siūlu, kad įdaras neištekėtų. Suguldę silkes ant skardos, uždėkite po gabalėlį sviesto, ir kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių.
Silkė su keptomis daržovėmis
Reikės:
Silkės;
4 salierų stiebų;
1 vid. dydžio morkos;
1 didelio lietuviško svogūno;
3-4 vid. dydžio lietuviškų bulvių;
prieskonių – druskos, pipirų.
Paruošimas. Susmulkinkite salierų stiebus ir morką griežinėliais. Su mėgstamais prieskoniais pakepinkite svogūnus. Orkaitėje arba keptuvėje iškepkite stambiai pjaustytas bulves, pagardintas druska ir pipirais. Sumaišę bulves ir pakepintas daržoves viską papuoškite silke. Ragaukite, kol bulvės dar šiltos!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...