Kitoks švenčių valgiaraštis: ką pagaminti?

  • Teksto dydis:

Sekmadienį geriausi Lietuvos virtuvės šefai kartu su visuomeninio maitinimo įmonių partneriais pristatė artėjančioms didžiosioms metų šventėms skirto meniu pasiūlymus.

Restorane „Green Hall“ patyrę virtuvės meistrai, tarp kurių – ne kartą geriausiu Lietuvos virėju pripažintas Deivydas Praspaliauskas, aukso medalius prieš kiek daugiau nei mėnesį Erfurte, Vokietijoje, vykusioje pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics 2016“ iškovojusios Honorata Lyndo ir Aldona Gečienė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Darius Dabrovolskas, dalinosi patiekalų gamybos ir pateikimo subtilybėmis, stalo ir salės puošybos idėjomis, kvietė mėgautis išskirtiniais skoniais.

Svečių pasitikimui „Amerikos Ambasados“ virtuvės šefė Honorata Lyndo sūdytą parūkytą antienos krūtinėlę patiekė trimis būdais: su karamelintais kinkanais ir bruknėmis, datulių džemu ir ožkos sūrio kremu, persimonų-obuolių pagardu.

Šventinį pyragą su mandarinų cukatomis, imbieru ir kokosais, speltos miltų paplotėlius su kepintomis alyvuogėmis ir žolelėmis iškepė Aida Matulevičiūtė, dirbanti „HBH Vilnius“. Šefė taip pat pasiūlė obuolių ir mėtų punčą su cinamonu ir raudonais čili pipiriukais. Imbieriniais sausainiais vaišino technologė Olga Medveckaja. Virtuvės šefas Valius Čepanonis pasidalino konditerinėmis paslaptimis, kaip teisingai šventėms iškepti kaneles.

Šefas Deivydas Praspaliauskas renginio dalyvius vaišino moliūgų ir rūkyto ungurio sriuba su ožkos sūriu, skrudintomis moliūgų sėklomis ir saulėgrąžų daigais. Šventėms anties kepenėlių pašteto (pranc. Foie gras) ir meduolinio biskvito užkandį su apelsinų džemu pristatė technologas Vladas Judickis. Viešbučio „Corner“ virtuvės šefas Mindaugas Mizaras gamino Prancūzijoje populiarią vištieną „Supreme“ – vištienos krūtinėlę su sparnelio dalimi, užkandį gardindamas pankoliais, juoda ir raudona bolivine balanda, sojų oru. Patyrusi virtuvės meistrė Aldona Gečienė svečiams pasiūlė rudagalvės menkės patiekalą, skanintą žolelių plutele, švelnia bulvių česnakų piure, morkų čili kremu ir traškiomis daržovėmis.

Svečiams buvo tiekiami keraminėje kepsninėje, rūkykloje ir krosnyje „Big Green Egg“ virtuvės šefo Lauryno Bužinsko paruošti lengvai apskrudinti, minkšti, sultingi brandintos jautienos „Tomahawk“ didkepsniai su griliuotu pastarnoku, grybais ir žolelių padažu. Susirinkusieji susipažino su kepsninių galimybėmis, buvo kviečiami švenčių sezone ruošti gardžią žuvį, troškinius, naminę duoną, pyragą, užkepėlę ir net ledus.

Eklerą su „Delight“ grietinėlės sūriu, geltonųjų slyvų kremu, „Panna cotta“ putėsiais ir šiltomis kriaušių-persimonų salotomis paruošė Darius Dabrovolskas, sveikatingumo ir poilsio komplekso „Vytautas Mineral SPA“ virtuvės šefas. Tarp gausiai tiekiamų vaišių į vėlyvuosius pusryčius susirinkusius svečius su švenčių metu aktualiomis verslo etiketo taisyklėmis supažindino ir stalo serviravimo patarimais dalinosi tarptautinio protokolo ir etiketo konsultantė Adriana Rastauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valgytoja

valgytoja portretas
Nu nežinau, bet man tie meistrų patiekalai neatrodo skaniai ir iš viso aš nemėgstu tokio paterliojimo ir didelėje lėkštėje kelių kąsnelių, ale patiekalas vadinasi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių