Daugeliui lietuvių Užgavėnės asocijuojasi ne tik su ant laužo deginama More ir persirengėliais, bet ir su gausiu vaišių stalu, kurio pagrindinis akcentas – riebūs blynai, šiupinys, šaltiena, spurgos ir kiti kepiniai. Vieni geriausių Lietuvos šefų, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narių – Halina Višnevskaja ir Ruslanas Bolgovas Užgavėnių kulinarinėje šventėje pasiūlė naują požiūrį į tradicinius šios šventės patiekalus. Virtuvės profesionalai pristatė patiekalus, kuriuose vienu metu dera keli skirtingi komponentai: vištiena ir blynai, skonis ir sveikumas, tradicijos ir naujovės.
„Smagu, kad turime tokias šventes kaip Užgavėnės, kurios neleidžia pamiršti tradicijų, perduodamų iš kartos į kartą. Tradicijos ir naujovės – tai du dalykai, kurie nuolatos lydi mūsų įmones: turėdami patirtį ir puoselėdami tradicijas, tuo pačiu esame modernūs ir į Lietuvą atnešame naujausias maisto gaminimo madas, – sako Tautvydas Barštys. – Naujovių pasistengėme įnešti ir į tradicinius Užgavėnių patiekalus. Ne paslaptis, kad šiai šventei būdinga konfrontacija: Kanapinis ir Lašininis, miltiniai blynai ir mėsos patiekalai. O kodėl šių skirtingų dalykų nepabandžius suderinti?“.
Vieni tituluočiausių virtuvės šefų Lietuvoje priėmė mestą iššūkį ir pristatė kelis „šiuolaikiškus“ Užgavėnių patiekalus. Pagrindiniu jų ingredientu tapo visame pasaulyje 2015 metų produktu pripažinta vištiena: „Nėra kito tokio produkto kaip vištiena, iš kurio galima pagaminti tiek daug skirtingų patiekalų. Be to, šis produktas nėra labai brangus, o patiekalai pagaminami greitai“, – pagyrimų vištienai negailėjo R. Bolgovas. Patiekalų gaminimui panaudoti net kelių skirtingų rūšių miltai ar miltiniai mišiniai, kurie skubantiems kulinarams tikras išsigelbėjimas, nes iš jų kepinius galima paruošti ypač greitai, pakanka įpilti aliejaus ir vandens. „Daugeliui žmonių trūksta suvokimo, kad miltai nėra, tiesiog, miltai, o norint pagaminti skirtingus kepinius, reikia naudoti skirtingus miltus. Iš miltinio mišinio blynams galima greitai išsikepti lietinių arba mažų purių vanilinių blynelių, o štai norint pagaminti naminius makaronus reikia ir naudoti specializuotus miltus šiam produktui, kad makaronai neištęžtų ir nesuliptų“, – kulinariniais patarimais dalijosi R. Bolgovas. Šefai įsitikinę, pristatyti patiekalai ne tik puikiai tinka Užgavėnių temai, bet yra sveiki, gurmaniški ir priverčiantys nustebti.
Taigi, kokius patiekalus per Užgavėnes siūlo pasigaminti profesionalūs virtuvės šefai?
Karštas užkandis – šokolado skonio „Tagliatelle“ su kepta vištienos filė, pistacijų bei kietojo sūrio trupinukais, pagardinta saldžiarūgščiu padažu. Tai išskirtinė Užgavėnių patiekalo interpretacija, kurioje derinami du labai skirtingi, bet pasaulyje kaip vienas geriausių derinių pripažinti skoniai – šokoladas ir vištiena. Šiame patiekale įprastus blynus pakeičia neįprasti makaronai. Tai „Tagliatelle“, kuriuos šefai pataria gaminti savomis rankomis, nes tuomet galima įmaišyti įvairiausių priedų, kaip pavyzdžiui, kakavos, špinatų ar pan. Pagaminti šiuos makaronus labai paprasta – užtenka nusipirkti specializuotus miltus makaronams, iš kurių paruošti tešlą lengva , ji nelimpa prie rankų, išvirusių makaronų skonis ir spalva – puikūs, šie nesutęžta. Šefai taip pat pataria naudoti vištienos vidinę filė be sausgyslės galiuko, kadangi tokia mėsa yra minkšta ir tinkama užkandžiams.
Gaminimo trukmė – 40 min.
1. Karštas patiekalas – vištienos krūtinėlė „Supreme“ ir lietiniai „Cannelloni“ su baravykų įdaru, pagardinti vytinto kumpio dribsniais ir burokėlių pudra bei miško grybų olandišku padažu. „Supreme“ – tai vištienos krūtinėlė su sparnelio dalimi, kurie patiekiami su „Cannelloni“. Šis patiekalas itin mėgstamas Prancūzijoje. Nors Lietuvoje vištienos krūtinėlės su sparnelio dalimi nenusipirksi, patiekalo gamybai puikiai tinka paprasta vištienos krūtinėlė su odele. R. Bolgovas „Cannelloni“ pataria gaminti į pagalbą pasitelkiant stebuklingą „Kauno grūdų“ miltinį mišinį blynams. Garnyrui prie pagrindinio patiekalo puikiai tinka ir bulvių košė, ir ryžiai ar daržovės. Tačiau pasak R. Bolgovo, blynų garnyras tinkamiausias „Užgavėnių kitaip“ temai, nes tuomet į patiekalą įeina ir miltiniai gaminiai, ir mėsos produktai. Be to, jis nėra kaloringas, tad rekomenduojamas tiems, kurie palaiko Kanapinio pusę ir nori greičiau išvyti žiemą.
2. Karštas patiekalas – dviejų skonių Užgavėnių vištienos kepsneliai iš vištienos „Gulbelės“ ir filė su blyneliais bei baravykų musu. Vištienos „Gulbelės” – tai produktas, visame pasaulyje žinomas kaip „Pirzola”, itin populiarus Turkijoje. Jis ypatingas tuo, kad valgydamas nesusitepi rankų, nes vištieną paimi patogiai už kauliuko. H. Višnevskaja lietuviškųjų „Gulbelių” gamybai pataria naudoti vištienos šlauneles. Pasak šefės, šis patiekalas i tinkamas Užgavėnėms, nes „Gulbelės” patiekiamos su dviejų skirtingų rūšių blyneliais: bulviniais ir vištienos (jie šiek tiek primena kotletus), o ypatingo skonio patiekalui suteikia baravykų padažas.
Gaminimo trukmė – 30 min.
1. Desertas – kaštonų skonio pyragaitis su atlantinių pistacijų kempine, žalio obuolio morengais ir aukso dulkėmis. Kaip Užgavėnės be kepinių? Šefai siūlo jų nepamiršti, tik labiau improvizuoti. Pyragaičio biskvitui pagaminti taip pat patariama rinktis „Kauno grūdų“ miltinį mišinį keksui: „Tai labai patogus variantas tiems, kurie nori greitai paruošti originalų desertą. Tešlai paruošti tereikia į mišinį įpilti vandens ir aliejaus. Biskvitas iš tokio miltinio mišinio iškepa gražus, skanus ir aromatingas, nėra baimės, kad sukris“, – sako H. Višnevskaja. Pasirinkti deserto papuošimai – žali morengai, pistacijų kempinė tarsi primena artėjantį pavasarį ir suteikia desertui restoraninės prabangos. Virtuvės šefė pastebi, kad puikiai prie tokio saldaus patiekalo tiktų ir trintų braškių kremas, pagardintas lašeliu brendžio.
2. Nors kiekvienas patiekalo pavadinimas atrodo sudėtingas, H. Višnevskaja ramina: „Šių patiekalų gaminimas yra paprastas, o produktus galima rasti bet kurioje parduotuvėje. Tereikia lašelio fantazijos ir noro virtuvėje sukurti stebuklą. Nepamirškite, kad skaniausias maistas tas, kuris pagamintas savomis rankomis“.
Naujausi komentarai