- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Organizacija „Gyvi gali“ ir projektas „Nori gali“ padės jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.
Šakninės daržovės yra nuostabus vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Jos labai tinka ir virtuvės eksperimentams: iš jų galima pagaminti skanių, net labai gurmaniškų patiekalų! Šiam patiekalui tinka daugelis šakninių daržovių: morkos, pastarnokai, ropės, kaliaropės, griežčiai, topinambai ir pan. Šiam patiekalui svarbiausia įvairovė! Daržoves rekomenduojama kepti su žievelėmis, nes taip jose išlieka daugiau naudingų medžiagų.
Daržoves siūloma valgyti su tradiciniu humusu. Daržovių ir humuso skoniai puikiai dera ir papildo vieni kitus.
Jums reikės (rinkitės norimas šaknines daržoves):
4 vidutinio dydžio morkų,
2 pastarnokų,
1 griežčio,
1 citrinos,
1 skiltelės česnako,
kelių čiobrelio šakelių,
alyvuogių aliejaus (tinkamo kepimui).
Humusui:
1 skardinės avinžirnių,
1/3 citrinos,
1 skiltelės česnako,
1 valg. šaukšto tahini,
1 valg. šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti:
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Morkų nepjaustome dalimis, įpjauname mažus griovelius. Griežtį, pastarnokus perpjauname pusiau, tai pat įpjauname mažus griovelius. Ant daržovių užspaudžiame pusę citrinos, kitą pusę padaliname gabaliukais ir įdedame kepti kartu su daržovėmis. Užpilame alyvuogių aliejaus, kad jis tolygiau pasiskirstytų ant daržovių. Uždedame kelias šakeles čiobrelio ir dedame kepti daržoves maždaug 40 minučių arba kol taps minkštos.
Humuso ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nemirštanti klasika: trys patiekalai iš šviežių bulvių pusryčiams, pietums ir vakarienei
Nesvarbu, kaitina karštis ar pila lietus – patiekalai iš bulvių yra neatsiejami nuo lietuvių stalo. Paprastai bulves lietuviai valgo pietums ar vakarienei, tačiau, pavyzdžiui, Ispanijoje šios daržovės mėgstamos net ir pusryči...
-
Šeši patarimai, kaip pasigaminti burnoje tirpstantį mėsainį
Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje, svarbu ne tik kokybiški ingredientai, bet ir keli triukai, kuriais šiam, iš pažiūros paprastam patiekalui, suteiksite naujų spalv...
-
Kai maisto gamyba teikia malonumą tiek sau, tiek kitiems1
Šefas Edvinas Černiauskas jau šešerius metus tiek sau, tiek kitiems gamina augalinį maistą ir moko to visus norinčius, dalijasi savo žiniomis mokymuose ir feisbuko paskyroje „Saldi druska“. Vyro teigimu, įvairiausių rece...
-
Grilis – ne tik mėsai: kaip teisingai skrudinti daržoves, vaisius, tofu ir augalinius paplotėlius?1
Lietuvių skonio receptoriams puikiai pažįstama visa gausybė ant grilio ruoštų mėsos patiekalų, tačiau populiarėjant augalinei mitybai, sparčiu tempu kinta ir tėvynainių požiūris į grilio valgių asortimentą. Nenustebkite iš jų l...
-
Ką skanaus iškepti vaikams?
Tinklaraščio „Svečiuose pas Godą“ autorės Gerdos Morozovienės šeimoje kepimas ant kepsninės – mėgstama veikla, į kurią noriai įsitraukia visi nariai. Tačiau vaikus norisi nustebinti ne tik gardžiais, bet ir sveikatai...
-
Vitaminų šaltinis – agrastai: naudokite juos ne tik uogienėms1
Šviežio derliaus agrastai – jau pasirodė parduotuvių lentynose. Šios gėrybės – nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu kiek primirštos. O veltui. Šios sodo gėrybės ne tik skanios, bet ir ypatingai v...
-
Joninių vaišės – proga pasireikšti fantazijai1
Joninės neatskiriamos nuo būrio draugų, smagaus laiko gamtoje ir, žinoma, skanaus maisto, dažniausiai ruošiamo virš laužo žarijų ar grilyje. Dalijamės patarimais, kaip ir ką pasigaminti gamtoje, kad maistas būtų gardus, o patenkinti l...
-
Valgykite žalią, kepkite ar troškinkite – tik prisiminkite vieną taisyklę apie jautieną5
Pasaulyje yra ne viena šalis, kuri didžiuojasi savo jautienos ir iš jos pagamintų patiekalų kokybe. Pavyzdžiui, Teksaso valstijoje esantis Herefordo miestas net vadinamas pasaulio jautienos sostine ir juokaujama, kad čia gyvena daugiau jau...
-
Penki itališki receptai, kurie įkvėps dažniau ir įvairiau virtuvėje naudoti citrinas1
Citrinmedžiai klesti šiltame, sausame Viduržemio jūros klimate, todėl citrinos šių regionų kulinarijoje užima ypatingą vietą. Didele meile citrinoms pasižymi italai – jas galima atrasti pačiuose netikėčiausiuose maisto ir gėri...
-
Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi2
Žinoma, visų pirma skubėsime braškių atsivalgyti – kai tik į valias bus savų, lietuviškų. Paskui jau suksime galvą, ką skanaus iš jų pagaminti, kokių atsargų paruošti žiemai. Braškių mėnuo ne tik ragina i...