- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Organizacija „Gyvi gali“ ir projektas „Nori gali“ padės jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.
Šakninės daržovės yra nuostabus vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Jos labai tinka ir virtuvės eksperimentams: iš jų galima pagaminti skanių, net labai gurmaniškų patiekalų! Šiam patiekalui tinka daugelis šakninių daržovių: morkos, pastarnokai, ropės, kaliaropės, griežčiai, topinambai ir pan. Šiam patiekalui svarbiausia įvairovė! Daržoves rekomenduojama kepti su žievelėmis, nes taip jose išlieka daugiau naudingų medžiagų.
Daržoves siūloma valgyti su tradiciniu humusu. Daržovių ir humuso skoniai puikiai dera ir papildo vieni kitus.
Jums reikės (rinkitės norimas šaknines daržoves):
4 vidutinio dydžio morkų,
2 pastarnokų,
1 griežčio,
1 citrinos,
1 skiltelės česnako,
kelių čiobrelio šakelių,
alyvuogių aliejaus (tinkamo kepimui).
Humusui:
1 skardinės avinžirnių,
1/3 citrinos,
1 skiltelės česnako,
1 valg. šaukšto tahini,
1 valg. šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti:
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Morkų nepjaustome dalimis, įpjauname mažus griovelius. Griežtį, pastarnokus perpjauname pusiau, tai pat įpjauname mažus griovelius. Ant daržovių užspaudžiame pusę citrinos, kitą pusę padaliname gabaliukais ir įdedame kepti kartu su daržovėmis. Užpilame alyvuogių aliejaus, kad jis tolygiau pasiskirstytų ant daržovių. Uždedame kelias šakeles čiobrelio ir dedame kepti daržoves maždaug 40 minučių arba kol taps minkštos.
Humuso ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...