Kaitrios dienos meniu (praktiški patarimai)

Pasak medikų, į juos per karščius labai dažnai kreipiamasi dėl sutrikusio virškinimo. Specialistai pataria, kokius maisto produktus rinktis ir kaip juos laikyti, kai už lango svilina kaitra.

Mažiau maisto, daugiau skysčių

Kai karšta, valgyti reikėtų mažiau, o skysčių vartoti daugiau. Pasak dietologų, temperatūrai pakylant dešimt laipsnių suvartojamų kalorijų skaičių reikia sumažinti 5-10 proc. tai reiškia ne tik mažiau valgyti, bet ir vartoti mažesnio kaloringumo produktus, pavyzdžiui, šaltas sriubas.

Geriausiai per kaitrą atgaivins paprastas vanduo. Beje, itin šaltas jis tik dar labiau didins troškulį, todėl skysčius geriau vartokite drungnus. Nepadės tokiu atveju ir saldūs limonadai ar gazuoti gėrimai. Vietoje riebios mėsos geriau rinkitės paukštieną. Valgykite daug termiškai neapdorotų daržovių ir vaisių. Ledus, kuriuose daug kalorijų, geriau keiskite vaisių plakiniais.

Šaldytuvo vasaros taisyklės

Vasarą karšta ne tik mums, bet ir produktams, nors jie ir guli šaldytuve. Tam, kad per karščius nesutiktų virškinimas, paisykite kelių produktų laikymo taisyklių:

Daržovių salotas šaldytuve galima laikyti 48 val. (teoriškai). Iš tikrųjų per tą laiką daržovės suteš ir taps neskanios. Todėl salotų gaminkite tiek, kad jas suvalgytume iš karto.

Jeigu salotose yra kiaušinio, mėsos, jūros gėrybių, jų tinkamumo vartoti laikas sumažėja iki 24 val.

Pieno produktus šaldytuve galima laikyti tiek, kiek nurodyta ant jų pakuotės. Tačiau jei pieną ar kefyrą per karščius pamiršote padėti į šaldytuvą ir jis kambario temperatūroje prastovėjo keletą valandų, vartoti jo nebegalima.

Mėsą ir žuvį šaldytuve galite laikyti 12 val., tačiau ji tampa nuodu vos 4 valandas pastovėjusi kambario temperatūroje.

Verta žinoti

Vasarą per karščius rekomenduojama valgyti produktų, kurių sudėtyje yra daug vandens:

Agurkuose – 96 proc.

Salierų – 94 proc.

Pomidoruose – 93 proc.

Špinatuose – 92 proc.

Melionuose – 91 proc.

Braškėse – 90 proc.

Papajose – 89 proc.

Greipfrutuose – 88 proc.

Apelsinuose – 86 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

Daugiau straipsnių