Ką ateitis žada lietuviškoms varškės spurgoms?

Nors Lietuvoje vis labiau populiarėja amerikietiškos spurgos, gaminant tradicines lietuviškas varškės spurgas, stengiamasi išsaugoti tradicijas, o ir žmonėms dėl saugomų tradicijų ir natūralios sudėties jos labiau patinka. Taip LRT RADIJUI teigia lietuviškas spurgas kepančios pašnekovės. Amerikietiškas spurgas gaminančios bendrovės vadovas atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje kepamos amerikietiškos spurgos vis dėlto nėra visiškai tokios, kokias ragautumėte JAV.

Spurga – visame pasaulyje labai populiarus desertas, kurio rūšių ir paruošimo būdų nesuskaičiuosi ant rankos pirštų. Amerikoje populiarios žiedo formos spurgos, glazūruotos šokoladu. Savai kultūrai pritaikytos spurgos labai populiarios ir Čilėje, Australijoje. Su medumi ir kokoso drožlėmis šis desertas valgomas Pietų Afrikos Respublikoje. Lietuvoje nuo seno populiarios tradicinės apvalios varškės spurgos.

Viena iš kilmės teorijų sako, kad spurgas gaminti pradėjo olandai, atsikėlę į Šiaurės Ameriką. Per paskutinius metus Lietuvoje padaugėjo amerikietiškų spurginių, duris atvėrusių ne vien Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje. Smaližiams jos siūlo didžiulį skirtingų rūšių ir skonių pasirinkimą: su įdaru, glazūruotas šokoladu ar apibarstytas riešutais.

Tokias amerikietiškas spurgas gaminančios įmonės „Donut Lab“ direktorius Andrius Zaveckas sako, kad tradicinės amerikietiškos spurgos nuo kepamų tokio tipo spurgų Lietuvoje vis dėlto skiriasi. Mūsų šalyje jos gaminamos atsižvelgiant į sveikesnės mitybos principus. Čia, Lietuvoje, pamėgtų spurgų valgymo tradicija gerokai skiriasi nuo egzistuojančios JAV. Mums spurga vis dar ypatingas desertas, kurio nevalgome kasdien.

„Mes pusryčiams valgome košę ar kažką kita, o JAV visiškai normalu ryte pusryčiams suvalgyti šešias spurgas. Amerikoje tai tapo maisto atmaina, bet Lietuvoje to nėra. Tai vis dar yra desertas, užkandis, bet ne pagrindinis patiekalas“, – aiškina A. Zaveckas.

Tradicines lietuviškas spurgas kepančios spurginės vis dėlto amerikietiškų spurgų neišsigando. Kaune veikiančios spurginės direktorės pareigas laikinai einanti Milda Miklaševičienė sako, kad paslaptis slypi tradicijose.

„Viskas gaminama iš šviežių produktų, spurga neišpučiama papildais, naudojamos gyvos mielės. [...] Čia žmonės jau lankosi iš kartos į kartą. Ir močiutės, ir seneliai, ir jų vaikai, anūkai ateina. [...] Žinoma, atidaroma naujų vietų. Ir kitoje gatvės pusėje atidaryta nauja spurginė, bet tai jautėme tik kelis pirmus mėnesius. Kas yra valgę tas glazūruotas spurgas, sako, kad jos labiau primena pyragaitį. Klientai lieka ištikimi, ypač prieš Kalėdas“, – juokiasi M. Miklaševičienė.

Kad tradicinės varškės spurgos vis dar labai paklausios ir iš mados veikiausiai niekada neišeis, patvirtina ir Vilniuje įsikūrusios „Senolių kepyklėlės“ savininkė Alma Taraškienė. Jos gaminama tešla spurgoms – iš kartos į kartą perduodamas receptas, kurio kepyklėlės savininkė niekam, net savo dukrai, nepatiki.

A. Taraškienė tikina, kad nuomonė, jog spurga kaloringa ir skęsta aliejuje – klaidinga. Pašnekovė teigia, kad neverta apsigauti ir manyti, jog bandelė mažiau kaloringa ar sveikesnė už varškės spurgą.

„Žmonės sako, kad spurgoje daug kalorijų, ir renkasi bandelę. 60 proc. bandelės sudaro miltai, 40 proc. – sviestas. Spurga sveria apie 120 g. Joje – apie 90 g natūralios varškės. Visa kita – priedai“, – nurodo A. Taraškienė.

Pasak jos, gaminant tradicines lietuviškas spurgas siekiama išsaugoti senąsias tradicijas. „Noriu, kad [...] galėtume patys paragauti iš mokyklos laikų atsimenamą spurga ir kad mūsų vaikai apie varškės spurgą sužinoti ne iš pasakojimų, o pajustų jos skonį“, – tikisi A. Taraškienė.

Spurga keičiasi, įgauna naujų skonių, iš deserto virsta ir pagrindiniu patiekalu – ir Lietuvoje galima paragauti varškės spurgos su vištiena ar saulėje džiovintais pomidorais. Nors spurgų pasiūla skirtinga, mėginant įtikti kiekvieno skoniui, šio deserto esmė tokia pati – akimirka džiaugsmo smaližiams.


Šiame straipsnyje: spurgosvarškėvalgiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių