Ką ateitis žada lietuviškoms varškės spurgoms?

Nors Lietuvoje vis labiau populiarėja amerikietiškos spurgos, gaminant tradicines lietuviškas varškės spurgas, stengiamasi išsaugoti tradicijas, o ir žmonėms dėl saugomų tradicijų ir natūralios sudėties jos labiau patinka. Taip LRT RADIJUI teigia lietuviškas spurgas kepančios pašnekovės. Amerikietiškas spurgas gaminančios bendrovės vadovas atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje kepamos amerikietiškos spurgos vis dėlto nėra visiškai tokios, kokias ragautumėte JAV.

Spurga – visame pasaulyje labai populiarus desertas, kurio rūšių ir paruošimo būdų nesuskaičiuosi ant rankos pirštų. Amerikoje populiarios žiedo formos spurgos, glazūruotos šokoladu. Savai kultūrai pritaikytos spurgos labai populiarios ir Čilėje, Australijoje. Su medumi ir kokoso drožlėmis šis desertas valgomas Pietų Afrikos Respublikoje. Lietuvoje nuo seno populiarios tradicinės apvalios varškės spurgos.

Viena iš kilmės teorijų sako, kad spurgas gaminti pradėjo olandai, atsikėlę į Šiaurės Ameriką. Per paskutinius metus Lietuvoje padaugėjo amerikietiškų spurginių, duris atvėrusių ne vien Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje. Smaližiams jos siūlo didžiulį skirtingų rūšių ir skonių pasirinkimą: su įdaru, glazūruotas šokoladu ar apibarstytas riešutais.

Tokias amerikietiškas spurgas gaminančios įmonės „Donut Lab“ direktorius Andrius Zaveckas sako, kad tradicinės amerikietiškos spurgos nuo kepamų tokio tipo spurgų Lietuvoje vis dėlto skiriasi. Mūsų šalyje jos gaminamos atsižvelgiant į sveikesnės mitybos principus. Čia, Lietuvoje, pamėgtų spurgų valgymo tradicija gerokai skiriasi nuo egzistuojančios JAV. Mums spurga vis dar ypatingas desertas, kurio nevalgome kasdien.

„Mes pusryčiams valgome košę ar kažką kita, o JAV visiškai normalu ryte pusryčiams suvalgyti šešias spurgas. Amerikoje tai tapo maisto atmaina, bet Lietuvoje to nėra. Tai vis dar yra desertas, užkandis, bet ne pagrindinis patiekalas“, – aiškina A. Zaveckas.

Tradicines lietuviškas spurgas kepančios spurginės vis dėlto amerikietiškų spurgų neišsigando. Kaune veikiančios spurginės direktorės pareigas laikinai einanti Milda Miklaševičienė sako, kad paslaptis slypi tradicijose.

„Viskas gaminama iš šviežių produktų, spurga neišpučiama papildais, naudojamos gyvos mielės. [...] Čia žmonės jau lankosi iš kartos į kartą. Ir močiutės, ir seneliai, ir jų vaikai, anūkai ateina. [...] Žinoma, atidaroma naujų vietų. Ir kitoje gatvės pusėje atidaryta nauja spurginė, bet tai jautėme tik kelis pirmus mėnesius. Kas yra valgę tas glazūruotas spurgas, sako, kad jos labiau primena pyragaitį. Klientai lieka ištikimi, ypač prieš Kalėdas“, – juokiasi M. Miklaševičienė.

Kad tradicinės varškės spurgos vis dar labai paklausios ir iš mados veikiausiai niekada neišeis, patvirtina ir Vilniuje įsikūrusios „Senolių kepyklėlės“ savininkė Alma Taraškienė. Jos gaminama tešla spurgoms – iš kartos į kartą perduodamas receptas, kurio kepyklėlės savininkė niekam, net savo dukrai, nepatiki.

A. Taraškienė tikina, kad nuomonė, jog spurga kaloringa ir skęsta aliejuje – klaidinga. Pašnekovė teigia, kad neverta apsigauti ir manyti, jog bandelė mažiau kaloringa ar sveikesnė už varškės spurgą.

„Žmonės sako, kad spurgoje daug kalorijų, ir renkasi bandelę. 60 proc. bandelės sudaro miltai, 40 proc. – sviestas. Spurga sveria apie 120 g. Joje – apie 90 g natūralios varškės. Visa kita – priedai“, – nurodo A. Taraškienė.

Pasak jos, gaminant tradicines lietuviškas spurgas siekiama išsaugoti senąsias tradicijas. „Noriu, kad [...] galėtume patys paragauti iš mokyklos laikų atsimenamą spurga ir kad mūsų vaikai apie varškės spurgą sužinoti ne iš pasakojimų, o pajustų jos skonį“, – tikisi A. Taraškienė.

Spurga keičiasi, įgauna naujų skonių, iš deserto virsta ir pagrindiniu patiekalu – ir Lietuvoje galima paragauti varškės spurgos su vištiena ar saulėje džiovintais pomidorais. Nors spurgų pasiūla skirtinga, mėginant įtikti kiekvieno skoniui, šio deserto esmė tokia pati – akimirka džiaugsmo smaližiams.


Šiame straipsnyje: spurgosvarškėvalgiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių