Išradingi receptai su silke Kūčių stalui Pereiti į pagrindinį turinį

Išradingi receptai su silke Kūčių stalui

2013-04-25 15:08
Išradingi receptai su silke Kūčių stalui
Išradingi receptai su silke Kūčių stalui / Shutterstock nuotr.

Kūčių stalas, nukrautas pasninko valgiais, šiandien tiesiog neįsivaizduojamas be silkės. Ir ko jau ko, bet silkių ruošimo Kūčių stalui paslapčių kiekviena šeima turi apsčiai.

Visgi silkių puikavimasis ant stalo toli gražu nėra lietuvių tradicija – ji mūsų krašte prigijo ne taip seniai. Adventas mūsų protėviams buvo natūralus gyvenimo laikotarpis, skirtas pabadauti ir išsivalyti organizmą, dar iki krikščionybės atėjimo. O tikros lietuviškos Kūčios buvo šeimos šventė, kuomet atnašaujama dievams, vaišinamasi paprasčiausiais patiekalais iš grūdų, daržovių, vaisių, riešutų, sėklų. Žuvį ir silkę ant stalo dėdavo tik žydišką krikščionybę išpažįstantys į Lietuvą atvykę dvasininkai ir vienuoliai, kurie čia šią tradiciją ir įdiegė. Šiandien ją mielai puoselėja tiek krikščionys, tiek netikėjimą deklaruojantys žmonės, Kūčias laikantys tiesiog šeimos švente. Silkės Kūčių stalui ruošiamos įvairiausiai – nuo paprasčiausių su svogūnais ar kepintomis morkomis, grybais iki mišrainių su kaparėliais, apelsinais ar karameliniu padažu. portalas savo skaitytojams siūlo išbandyti keturis nesudėtingus patiekalus, kurie tinka ir tradicijų sekėjams, besilaikantiems pasninko, ir norintiems paįvairinti šeimos vakarienės valgiaraštį.

Žuvis ir silkė – vaisingumo simboliai. Jos primena apaštalus, kurie buvo žvejai, o taip pat ir Dievo stebuklą prie Samareto ežero, kai minios žmonių buvo pamaitintos keletu žuvų ir septyniais kepalėliais duonos.
Riešutai simbolizuoja tvirtumą, sotumą, meilę.

Žirniai simbolizuoja pirmųjų žmonių Adomo ir Ievos išvarymą iš Rojaus. Tai kartu ir žmonių ašarų simbolis. Jų reikia valgyti, kad ateinančiais metais būtų mažiau liūdesio ir ašarų.

Obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, pirmųjų žmonių Adomo ir Ievos išvarymą iš Rojaus. Kūčių vakare mamai ir tėčiui dera suvalgyti padalintą į dvi dalis obuolį, kad šeimoje būtų visad darna.

Duona ir pyragas – stiprybės, proto, ištikimybės, skalsos, kūrybinių galių simbolis.

Spanguolės simbolizuoja gyvybę, jos saugo nuo ligų ir priešų.

Silkė su burokėliais ir pistacijomis

Reikės

2 virtų burokėlių;
4 silkių filė;
1 svogūno;
0,5 a.š spanguolių;
keleto kalendrų (ar petražolių) lapelių;
4 v.š. alyvuogių aliejaus;
1 v.š. acto (baltojo mangų skonio balzaminio, aviečių ar sidro);
1 cm imbiero gumbelio;
1 a.š. cukraus (geriausia rudojo);
druskos, pipirų;
4 v.š. pistacijų.

Sumaišykite padažą iš aliejaus, acto, sutarkuoto imbiero, cukraus, druskos ir pipirų. Virtus burokėlius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais. Taip pat supjaustykite silkes. Labai smulkiai supjaustykite svogūną ir kalendrų (ar petražolių) lapelius. Viską gerai sumaišykite. Įmaišykite spanguoles. Užpilkite padažą ir išmaišykite. Pakrudinkite pistacijas, pasmulkinkite ir apibarstykite prieš patiekdami salotas.
Silkė su džiovintais vaisiais ir riešutais

Reikės

4 silkių filė;
200 g džiovintų slyvų;
150 gramų džiovintų obuolių;
100 g graikinių riešutų;
2 marinuotų agurkų;
1 svogūno;
3 v.š. aliejaus;
malto cinamono;
2 v.š. citrinų sulčių;
aliejaus kepimui.

Džiovintus obuolius užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 1 val. Silkių filė supjaustykite pailgais gabaliukais. Supjaustytą svogūną pakepinkite keptuvėje ant aliejaus. Suskaldykite graikinius riešutus. Išilgai supjaustykite agurkus. Sumaišykite padažą iš aliejaus, citrinų sulčių ir cinamono. Viską gražiai paserviruokite lėkštėje, apšlakstykite padažu ir patiekite su vaisių duona.

Dietinė silkė

Reikės
400 g silkių filė;
2 pomidorų;
2 marinuotų agurkų;
1 svogūno;
2 virtų morkų;
0,5 raudonosios paprikos;
saujos spanguolių;
alyvuogių aliejaus;
citrinų sulčių.

Silkę, pomidorus, agurkus, morkas, papriką supjaustykite mažais gabalėliais. Griežinėliais supjaustykite nuluptą svogūną. Berkite spanguoles. Viską gerai išmaišykite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir/ar citrinų sultimis bei patiekite.

Gaivios salotos

4 silkių filė;
1 stiklinė konservuotų žirnelių;
1 virtos morkos;
8 vyšninių pomidorų;
gražgarsčių;
raudonėlių;
2 v.š. balzaminio acto;
3 v.š. alyvuogių aliejaus;
1 a.š. garstyčių.

Silkę supjaustykite gabalėliais, morką – stambiais griežinėliais, pomidorus – ketvirčiais. Paruoškite padažą iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir garstyčių. Lėkštėje išdėliokite gražgarstes, dėkite silkių gabalėlius, morkas, pomidorus, žirnelius, berkite raudonėlių ir apšlakstykite padažu.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų