Išeitis skubantiems: makaronai – ne tik greitiems, bet ir maistingiems pietums

  • Teksto dydis:

Dažnai į darbo ir namų ruošos rutiną įsisukę žmonės savo sveikatą palieka trečioje vietoje, tad ir jų dienotvarkėje lieka vis mažiau laiko tiek poilsiui, tiek visaverčiams pietums. Visgi svarbu nepamiršti, kad kasdieniai mitybos įpročiai anksčiau ar vėliau atsiliepia žmogaus sveikatai, asmuo gali prarasti energiją.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai primena, kad greitą gyvenimo ritmą suderinti su sveika mityba gali būti paprasčiau, negu atrodo iš pirmo žvilgsnio – dažnai skubantiems užtenka į dienos pietų meniu įtraukti viso grūdo makaronus.

Maistingi pietūs skubantiems

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad tautiečiai vis aktyviau domisi visaverte ir sveika mityba. Tačiau taip pat didžioji dalis pirkėjų aktyviai ieško ne tik maistingomis medžiagomis praturtintų, bet ir laiko nepareikalaujančių receptų pietums idėjų.

„Atidžiai stebėdami nuolat besikeičiančias pirkėjų krepšelių tendencijas šiandien galime patvirtinti, kad makaronai iki šiol užima itin svarbią vietą maisto planavime. Dėl to siekiame pirkėjams pasiūlyti ne tik kuo platesnį makaronų asortimentą, bet ir skirti didelį prioritetą produkcijos kokybei. Tai ypatingai liečia bakalėjos skyrius, kur kiekvienas pirkėjas gali atrasti jo poreikius atitinkančius makaronus – nuo tradicinių ar viso grūdo, iki skirtų gliuteno ar kviečių netoleruojantiems pirkėjams“, – sako E. Dapkienė.

Tuo tarpu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog makaronai yra puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Anot jos, apsipirkimo metu pirkėjui atsakingai išsirinkus produktą, šiuo atveju – makaronus, galima sėkmingai išsaugoti energijos pojūtį net ir darbingiausios bei sunkiausios savaitės metu.

„Svarbu pabrėžti, kad bent pusė per dieną suvalgomų grūdinių produktų turėtų būti pilnagrūdžiai. Tokie makaronai turi itin daug žmogaus organizmui vertingų medžiagų, kurios padeda pagerinti virškinimą ar sureguliuoti medžiagų apykaitą. Be to, viso grūdo arba kietagrūdžiai kviečių makaronai daug ilgesniam laikui užtikrina mūsų sotumo jausmą, tad pavalgius dar ilgą laiką nesinorės užkandžiauti papildomais šokoladiniais batonėliais ar malšinti alkį dar vienu kavos puodeliu“, – dalijasi pastebėjimais B. Baratinskaitė.

Ta proga, pritrūkusiems įkvėpimo virtuvėje, maisto gamybos ekspertė dalijasi keliomis receptų su makaronais idėjomis, kurios nudžiugins ne tik gomurį, bet ir organizmą.

Tegyvuoja daržovės

Reikės:

50 g mėgstamų makaronų,

100 g brokolio,

1 raudonosios paprikos,

1 nedidelės cukinijos,

1 svogūno,

10 vyšninių pomidorų,

200 ml daržovių sultinio,

50 g grietinėlės,

1 česnako skiltelės,

šlakelio citrinos sulčių,

šiek tiek druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.

Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus taip, kaip nurodyta ant jų pakuotės. Likus porai minučių iki virimo pabaigos, sudėkite į puodą pjaustytą brokolį. Išvirus viską nukoškite bei nupilkite šaltu vandeniu – tai padės išsaugoti ryškią brokolio spalvą. Vėliau keptuvėje įkaitinkite aliejų, porą minučių pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką, šalia suberkite smulkintą cukiniją ir papriką. Kepkite, kol daržovės suminkštės – tada į keptuvę supilkite sultinį ir grietinėlę. Šiems užvirus, sudėkite į keptuvę paruoštus makaronus, brokolį bei per pusę supjaustytus vyšninius pomidorus. Viską apšlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir gerai išmaišykite.

„Nors daržovės yra neatsiejama dalis nuo sveikos mitybos, visgi jos per retai atsiranda mūsų pietų lėkštėse. Iš tikrųjų vertėtų nepamiršti, kad jos yra vitaminų ir svarbiausių mineralinių medžiagų šaltinis. Dėl to daržovės puikiai dera su makaronais – šis duetas padės išsaugoti energiją tiek dirbantiems aktyvų protinį darbą, tiek daug judantiems“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Šaldytuve liko vakarienės likučių – išnaudokite makaronams

Reikės:

50 g pilno grūdo makaronų,

pusantro puodelio virtos arba keptos vištienos,

50 g šaldytų žirnelių,

2 saliero stiebų,

1 raudonojo svogūno,

1 česnako skiltelės,

saujos tarkuoto parmezano,

šlakelio citrinos sulčių,

šaukštelio „Dijon“ garstyčių,

2 šaukštelių majonezo arba graikiško jogurto,

taip pat pagal poreikį – druskos ir pipirų.

Šaldytuve radus galima išnaudoti ir smulkintus svogūno laiškus bei saulėje džiovintus pomidorus.

Makaronus išvirkite pagal instrukciją ant pakuotės. Tuo tarpu įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintus svogūną bei salierą. Jiems suminkštėjus, į keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą vištieną, vėliau – tarkuotą parmezano sūrį ir viską gerai išmaišykite. Jeigu turite, kartu keptuvėje galite pakepinti ir svogūnų laiškus su saulėje džiovintais pomidorais. Taip pat atskirai indelyje sumaišykite garstyčias su majonezu arba graikišku jogurtu, viską pagardinkite citrinos sultimis bei druska ir pipirais. Vėliau išvirusius makaronus kartu su padažu supilkite į keptuvę bei viską gerai išmaišykite.

„Receptai su makaronais yra žavūs tuo, kad juos begaminant kiekvienas gali drąsiai eksperimentuoti ir pasijusti tikru virtuvės šefu. Makaronai yra puikūs pagalbininkai norint ne tik surasti sveiką recepto pietums alternatyvą, bet ir sunaudoti nuo vakarienės šaldytuve stovinčius maisto likučius – o tai gali kiekvieną iš mūsų paskatinti išbandyti naujus derinius, tausoti maistą, sutaupyti bei atrasti naujų skonių“, – B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MOPSAS

MOPSAS portretas
Nu ir litanija ,per tiek laiko geriau cepelinus isvirsiu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių