Išbandykite dabar: trijų naminių padažų receptai, kurie išgelbės bet kokią kulinarinę nesėkmę

  • Teksto dydis:

Su tinkamu padažu salotos, žuvis, kepsniai, mėsainiai ir net paprasčiausios bulvės gali įgyti visai kitą skonį. O vasara yra puikus metas išplėsti savo padažų repertuarą ir atrasti, kas labiausiai dera prie šviežių ir sveikų produktų.

„Pardavimų duomenys rodo, kad šios vasaros iškylų gamtoje palydovai yra pomidorų, majonezo ar saldžiarūgščiai padažai su įvairiais pipirais. Pastebime, kad dažnai į pirkėjų krepšelius iškart keliauja ne vienas, o keli skirtingi padažai. Taigi, galima daryti išvadą, kad žmonės nevengia maišyti skirtingų padažų ir taip išgauti naujų skonių“, – pastebi prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Lietuviško prekybos tinklo duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį klientai įsigijo šeštadaliu daugiau padažų negu tuo pačiu laikotarpiu pernai. Didelę paklausą išlaiko universalusis sojų padažas ir sūrio užtepėlės, kurios puikiai tinka įvairiems užkandžiams gaminti. O pats populiariausias pirkėjų pasirinkimas šiemet yra pomidorų padažas.

„Apskritai, skoniniai pomidorų padažai yra kategorijos lyderiai ir pagal pardavimus visai nedaug lenkia majonezo padažus. Trečiąją vietą pagal populiarumą mūsų parduotuvėse užima aštrūs pipirų, česnakų, saldžiarūgščiai padažai ir adžikos“, – vardija E. Dapkienė. Šiemet „Maximos“ prekybos tinkle iš viso buvo parduota apie 1,35 mln. pakuočių padažų, priklausančių šioms trims populiariausioms grupėms.

Didžiausias paklausos šuolis pirmą šių metų pusmetį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai fiksuotas salotų padažų pardavimuose, kurie buvo 37 proc. didesni. „Maximos“ klientai beveik trečdaliu daugiau nupirko kepsniams gardinti skirtų BBQ, glazūros, kario ir kitų padažų. Padažų traškučiams pardavimai prekybos tinkle šiemet augo daugiau negu ketvirtadaliu.

Iš viso lietuviško prekybos tinklo klientai šiemet įsigijo beveik 2,2 mln. padažams priskiriamų maisto prekių. „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė mano, kad augantis padažų populiarumas rodo pirkėjų norą eksperimentuoti ir žaisti skirtingais skoniais. Kartu ji sako, kad renkantis ir gaminant padažus svarbu atsižvelgti į jų maistinę vertę, nes padažai yra mūsų mitybos dalis – jie irgi gali būti sveiki bei turtingi vertingų medžiagų.

Maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti trijų naminių padažų receptus, kurie puikiai tinka būtent vasaros stalui – įvairiems užkandžiams, salotoms, daržovėms ir mėsainiams.

Aštrus karai padažas

Reikės:

2/3 stiklinės majonezo,

2 šaukštų Sriracha aitriųjų paprikų padažo,

1 šaukšto citrinų sulčių,

1 šaukšto sezamų aliejaus.

Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišykite. Šį aštrų padažą geriausiai žino karštų sušių mėgėjai, nes jis dažnai siūlomas greta. Tačiau karai padažas taip pat puikiai dera su mėsos patiekalais, skrudintomis bulvytėmis, Budos dubenėliais ir net su kepta lašiša ar kita žuvimi.

„Padažo aštrumą lemia Sriracha, tad visada paprasta jo sumažinti arba pridėti“, – pataria B. Baratinskaitė.

Mėsainių padažas su slaptu ingredientu

„Dalis nuolatinių lankytojų į populiarius mėsainių restoranus ateina tik dėl išskirtinio skonių derinio, kurį sukuria itin kokybiškos mėsos maltinis ir gardus padažas. O kodėl nepabandžius unikalų padažą susikurti namuose? Galbūt jis taps jūsų parašu?“, – teigia B. Baratinskaitė.

Reikės:

pusės stiklinės majonezo,

dviejų šaukštų raugintų arba marinuotų agurkų tyrės,

pusantro šaukšto garstyčių,

pusės šaukšto BBQ padažo,

pusantro šaukšto obuolių sidro acto,

pusės šaukštelio česnakų miltelių,

pusės šaukštelio svogūnų miltelių,

pusės šaukštelio paprikos miltelių,

žiupsnelio druskos.

Būtent agurkų tyrę maisto gamybos ekspertė vadina slaptuoju šio padažo ingredientu. Tyrę galima pasigaminti tiesiog sutarkavus trumpai raugintą arba marinuotą agurką ir kiek nusunkus skystį.

Tam reikės:

2 stiklinių susmulkintų agurkų,

pusės stiklinės susmulkintų svogūnų,

pusės stiklinės acto,

ketvirčio stiklinės cukraus,

1 šaukštelio kukurūzų miltų, sumaišytų su 1 šaukšteliu vandens,

žiupsnelio krapų, garstyčių ir kalendrų sėklų. 

Sumaišykite susmulkintą agurką ir svogūną su šaukšteliu druskos ir suverskite į koštuvą, padėtą virš dubens. Leiskite apie 3 valandas išsiskirti ir nuvarvėti sultims. Tada skystį iš dubens išpilkite, o agurko ir svogūno mišinį suvyniokite į audinį ir nuspauskite.

Į mažą puodą pilkite acto, cukraus, dar šiek tiek druskos ir pakaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Tada sumažinkite kaitrą ir pavirkite dar 3–4 minutes. Į puodą suverskite agurkų ir svogūnų masę, maišydami pakaitinkite apie 2 minutes. Sudėkite kukurūzų miltų tyrelę ir maišykite apie 1 minutę. Nuimkite puodą nuo viryklės ir visą turinį perdėkite į dubenį, įberkite prieskonių. Neuždenkite. Leiskite visiškai atvėsti – bent pusantros valandos. Anot B. Baratinskaitės, šį slaptąjį padažo ingredientą geriausia pasigaminti vakare ir mėgautis kitą dieną.

Kai turite paruoštą agurkų tyrę, sumaišykite ją su majonezu, garstyčiomis, BBQ padažu, obuolių sidro actu, prieskonių milteliais ir druska. Tada padažą bent valandą palaikykite šaldytuve.

Jeigu planuojate šiuo padažu gardinti ne mėsainius, o salotas, pasigaminkite jį skystesnį – įpilkite šiek tiek pieno arba ryžių acto.

Veganiškas tūkstančio salų padažas

Reikės:

pusės stiklinės veganiško majonezo,

šaukšto kečupo,

pusės marinuoto arba rauginto agurko (supjaustyto),

1 šaukšto Dižono garstyčių,

šlakelio citrinos sulčių,

šaukštelio klevų sirupo arba skysto medaus,

po žiupsnelį druskos,

rūkytos paprikos miltelių,

svogūnų miltelių,

česnakų miltelių.

Viską sudėkite, suberkite į indą ir gerai išmaišykite. Prieš patiekdami, padažą galite pusvalandį palaikyti šaldytuve.

„Šį padažą galite tepti vietoj sviesto, kai darote sumuštinius. Jis puikiai dera su skrudintomis bulvytėmis, keptomis daržovėmis ir salotomis“, – teigia B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių