- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai namai pakvimpa viliojančiu imbiero aromatu, apima pakili Kalėdų nuotaika. Tad kol neįsibėgėjo Kalėdų karštinė, raskite laiko su vaikais išsikepti imbierinių sausainių. Juolab imbieras – labai naudingas savo savybėmis.
Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors pradėtas vartoti pietryčių Azijoje, dėl savo teikiamų naudų, išskirtinio skonio paplito daugelyje šalių. Tai ir maisto prieskonis, suteikiantis pikantiškesnio skonio įvairiems patiekalams, ir pagalbinė priemonė peršalus ar pykinant.
Imbiere yra kalcio, geležies, kalio, C, B1, B6, kitų B grupės vitaminų. Nuo seno jų šaknys buvo dažniau vartojamas ne kaip maisto pagardas, o kaip savijautos gerinimo priemonė. Dėl šaknyje esančių bioaktyvių medžiagų, įvairių fenolių, antioksidantų ir antiuždegiminių medžiagų, imbieras padeda esant pilvo, menstruacijų skausmams. Taip pat tai puiki priemonė, jei žmogų vargina pykinimas, todėl tinka nėščiosioms, žmonėms, varginamiems jūros ligos, ar tiems, kuriems taikoma chemoterapija. Dėl savo savybių, padedančių nuo uždegimų, imbieras tinkamas ir peršalus.
„Imbierą galima vartoti tiek profilaktiškai, tiek pajutus peršalimo simptomų. Aitresnis imbiero skonis skatina virškinimo sulčių išskyrimą ir gali padėti žmonėms turintiems virškinimo sutrikimų. Beje, rėmens kamuojami žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad didesnis imbiero kiekis gali šiek tiek paaštrinti negalavimo simptomus. Nepaisant visų imbiero teikiamų naudų, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra vaistas, o tik papildoma pagalbinė priemonė“, – pastebi sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė.
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė ragina imbierinių sausainių kepimą paversti laisvos popietės pramoga. Ji pataria šių sausainių iškart išsikepti daugiau.
Pasigaminti imbierinių sausainių tikrai nesunku, tačiau pasiruošimas gali šiek tiek užtrukti, nes tešlą reikia per naktį palaikyti šaldytuve.
„Gražiai supakuoti tokie sausainiai bus puiki dovana Kalėdoms jums svarbiems žmonėms: savo rankomis kurti gardūs siurprizai visada pradžiugina, tad skirkite laiko tokiems maloniems darbams, – kviečia L. Barčaitė. – Pasigaminti imbierinių sausainių tikrai nesunku, tačiau pasiruošimas gali šiek tiek užtrukti, nes tešlą reikia per naktį palaikyti šaldytuve: tada ji tampa tvirtesnė, o kepami sausainiai išlaiko formą. Jei skubėdami šaldymo etapą nuspręstumėte praleisti, tikėtina, kad sausainių forma nuviltų – kepdami jie išskystų. Iškepusius juos galima dekoruoti įvairių spalvų glajais, pabarstukais ar kitais dekoracijoms tinkamais priedais – tuo itin mėgsta užsiimti mažieji šeimos nariai.“
Imbieriniai sausainiai
250 g rudojo cukraus,
75 ml sirupo,
75 ml vandens,
150 g sviesto,
1 šaukštas malto cinamono,
1 šaukštas malto imbiero,
1 šaukštas maltų kvapniųjų gvazdikėlių,
360 g kvietinių miltų ir dar šiek tiek sausainiams formuoti
1 šaukštelis kepimo miltelių.
Puode sumaišykite rudąjį cukrų, sirupą ir vandenį, mišinį užvirinkite. Įdėkite sviestą, jį ištirpinkite. Suberkite prieskonius. Palikite masę atvėsti, jos nemaišydami. Įmaišykite kepimo miltelius ir miltus. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir šaldytuve per naktį. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Išminkykite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, kol ji nelips prie pirštų. Iškepkite bandomąjį sausainį, kad įvertintumėte, ar tešla gera: jei sausainis išsipučia, įmaišykite į tešlą dar šiek tiek miltų. Plonai iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite sausainius. Sudėkite juos ant riebalais išteptos skardos arba ant kepimo popieriaus. Kepkite sausainius orkaitės viduriniame lygyje 175 °C temperatūroje 6–8 minutes. Palikite sausainius atvėsti skardoje. Laikykite inde kambario temperatūroje arba šaldiklyje. Dekoruokite – baltu glajumi ant meduolio nupieškite ištirpusį sniego senio kūną. Kol glajus nespėjo iki galo sudžiūti uždėkite zefyrą (jei reikia, perpjaukite per pusę). Kitos spalvos glajumi nupieškite sniego seniui veidą, rankas ir sagas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vasaros topas – kepsniai ant žarijų1
Kiauliena, kaip ir vištiena, – mėgstamiausios lietuvių mėsos rūšys, o, atėjus kepsnių sezonui, gardžius kiaulienos nugarinės kepsnelius pasiruoš ir išsikeps net virtuvės naujokai. ...
-
Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai1
Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po at...
-
Kepsnių sezonas: 5 žingsniai iki tobulo marinato2
Druska ir pipirai – šiuos du pagrindinius prieskonius galima rasti kone kiekvienuose namuose, o ir jie beveik visada atsiduria kepamai mėsai naudojamame marinate. Tačiau maisto ekspertai pastebi, kad yra gausybė būdų, kaip paįvairinti mėsos...
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai15
Visame pasaulyje stebima tendencija, kad vis daugiau žmonių domisi sveika ir tvaria mityba, rūpinasi aplinkosauga, ieško alternatyvų mėsai, todėl auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Tokie maisto gaminiai yra puikus baltymų bei skai...
-
Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas1
Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje po atviru dangumi kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų de...
-
E. Monkevič: virtuvėje man reikia patirti atradimo džiaugsmą6
Yra žmonių, kurie gebėjimą gaminti paveldėjo. Viena tokių – maisto tinklaraštininkė, kelių knygų apie maisto gamybą ir gausybės receptų autorė Elžbieta Monkevič, kurios giminėje gamino visi – tiek vyrai, tiek moterys. Dabar g...
-
Daugiavaikė mama šeimos gyvenimą papildo spalvomis3
Živilė Stumbrienė – trijų vaikų mama, kuriai patinka būti fėja virtuvėje ir burti maisto produktais, ieškoti naujų skonių. Ne mažiau jai svarbios ir spalvos, nes spalva, kaip ir kvapas ar skonis, yra viena svarbiausių maisto produktų ...
-
Salierų stiebai – pietų stalui1
Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąra&...
-
Ajurvedos specialistė: valgymas turėtų būti tarsi ritualas (receptai)16
Kaunietė Asta Gruodė gyvena vadovaudamasi ajurvedos filosofija, praktikuoja ajurvedinę mitybą ir jau šešerius metus moko maitintis ir gaminti pagal ajurvedą kitus. Šis holistinis mokslas padeda jai atrasti balansą gyvenime. Tai žini...
-
M. Janavičius įrodė: gaminti maistą – puikus vyriškas hobis (receptai)4
„Vieno vyro hobis gali būti žvejyba ar medžioklė, kito – krapštytis prie automobilio, o vienas iš mano hobių yra gaminti maistą“, – sako maisto tinklaraštininkas Marius Janavičius. Jam patinka gaminti ir apie...