I. Stanienė: ne visi saldumynai – nuodėmingi

Visada buvusi išranki maistui, šiandien kaunietė Ieva Stanienė kuria tinklaraštį "Dar kąsnelį". Jame maisto gamybos entuziastė dalijasi netikėtus skonius sujungiančių patiekalų receptais. Itin mėgstanti saldumynus Ieva tikina: "Mitas, kad visi saldumynai yra nuodėmingi. Svarbiausia – saikas ir ingredientai."

Vilioja gardžios alternatyvos

I.Stanienė nuo vaikystės mėgo leisti laiką virtuvėje. Būdama maža stebėdavo, kaip gamina mama ir močiutė, vėliau ir pati prie jų prisijungė. O ėmusi savarankiškai gaminti, nekantraudavo pasididžiuoti savo gardžiais patiekalais. Iš pradžių socialiniuose tinkluose dalydavosi tortų nuotraukomis.

"Mėgstu ne tik gaminti, bet ir fotografuoti, – atskleidžia dar vieną aistrą pašnekovė. – Kuo toliau, tuo labiau daugėjo receptų. Nė nepajutau, kaip gyvenimas ėmė suktis apie maisto gamybą, receptų kūrimą. O prieš metus, per pirmąjį karantiną, susikūriau tinklalapį. Man tai be galo patinka!"

Atsakomybė sekėjams įpareigojo labiau pasigilinti ir į fotografijos meną. "Anksčiau, nežinodama tam tikrų niuansų, pagamintą patiekalą tiesiog nufotografuodavau. Vėliau supratau, kaip turi kristi šviesa, kad patiekalas gražiai atrodytų", – dalijasi atradimais tinklaraštininkė.

I.Stanienės siūlomi receptai – nuo pusryčių iki vakarienės. Vis dėlto maloniausia jai gaminti saldumynus. Vis dėlto, ar valgydami juos neprasilenkiame su siekiu gyventi sveikiau?

"Desertai gali būti riebūs ir sotūs, tačiau galima atrasti ir nenuodėmingų jų alternatyvų, – tikina saldėsių mėgėja. – Dažnai vietoje įprastų pieno produktų naudoju kokosų pieną, cukrų keičiu nedideliu kiekiu sirupo. Vieną kartą norisi pasigaminti saldų tiramisu, kitą – lengvą jogurtinį ar kokosų pieno pagrindo tortuką. Svarbus saikas – visą tortą, kad ir liesesnį, vienu prisėdimu suvalgyti tikrai nebūtų gera mintis."

Tinklaraštininkei patinka naudoti populiarių ingredientų alternatyvas. Kadangi I.Stanienės dukra netoleruoja kiaušinių, gamindama juos neretai keičia kitais produktais.

Netgi parduotuvėje pirktus vanilinius ledus galima pagardinti apšlaksčius alyvuogių aliejumi. Galbūt skamba keistai, bet tai – puikus derinys.

Beieškant neatrastų skonių

Ieva gamina ne vien pagal laiko patikrintus receptus – ją vilioja naujovės. Skaitytojus praėjusią vasarą itin sudomino neįprastas I.Stanienės receptas – ledai su bazilikais ir alyvuogių aliejumi.

"Ledų su bazilikais buvau ragavusi vienoje kavinėje. Labai patiko. Iš pradžių su vyru nusipirkdavome paprastų vanilinių ar jogurtinių ledų be priedų ir vasarą juos skanindavome šviežiais, gerai susmulkintais bazilikų lapeliais. Kartą planavau gaminti desertą su alyvuogių aliejumi. Prisiminiau ledus su bazilikais ir į galvą šovė mintis: juk alyvuogių aliejus ir bazilikai puikiai derėtų! – pasakoja I.Stanienė. – Eksperimentas pavyko. Netgi parduotuvėje pirktus vanilinius ledus galima pagardinti apšlaksčius alyvuogių aliejumi. Galbūt skamba keistai, bet tai – puikus derinys."

Vis dėlto pašnekovė pripažįsta, kad pasitaiko ir nepavykusių virtuvės eksperimentų. "Jei bandai kurti receptą ir dėlioti ingredientų proporcijas, gali ir nepavykti. Kartais gaminu, kol pavyksta. O kartais tiesiog padedu receptą į šoną ir bandau kažką kito", – atskleidžia Ieva.

Didžiausiu savo pasiekimu virtuvėje I.Stanienė laiko prancūzišką tortą. Tai išties sudėtingos technologijos desertas. "Seniai norėjau išmokti gaminti tortus, todėl užsirašiau į kursus. Tik vėliau išsiaiškinau, kad jie skirti prancūziškiems tortams. Šie kepiniai – labai sudėtingi, nes daugiasluoksniai. Kiekvienas sluoksnis šaldomas atskirai, tik tinkamai sušaldžius juos galima pertepti, – pasakoja tinklaraštininkė, vėliau dar ir sužinojusi, kad kursai buvo parodomieji. – Viską atkartoti savo virtuvėje buvo nemenkas iššūkis. Per vieną dieną prancūziško torto netgi nepagaminsi, reikia mažiausiai trijų. Tad, kai pagaliau šis desertas pavyko, labai savimi didžiavausi."

Artimas itališkas požiūris

I.Stanienė pastebi, kad per karantiną žmonės ėmė noriau ir daugiau gaminti, domisi maisto tinklaraščiais, išbando įvairius receptus. Ievos tinklaraščio skaitytojams labiausiai patinka jos desertai.

Ieva džiaugiasi tvirtu ryšiu su savo tinklaraščio skaitytojais. "Vieni man asmeniškai parašo, norėdami pasitarti, kiti pasidalija savo patiekalų fotografijomis. Grįžtamasis ryšys man labai svarbus", – tikina pašnekovė.

Iki pandemijos ji mėgo keliauti ir ragauti tradicinius užsienio šalių valgius. "Turiu kryptį, kuri mane itin traukia, – Italija. Tai gero skonio šalis, man labai artimas italų požiūris į maistą, – pasakoja Ieva, ir namuose dažnai gaminanti itališkų patiekalų. – Italams svarbiausia, kad produktai būtų švieži ir derėtų tarpusavyje. Ir aš stengiuosi tuo vadovautis gamindama."

I.Stanienę įkvepia ir kituose tinklaraščiuose ar tiesiog internete matyti maisto vaizdai. "Kartais ieškau netgi ne recepto, bet patiekalo fotografijos, – pripažįsta ji. – Būna ir taip, kad namuose turiu kokį nors produktą ir imu galvoti, ką gi su juo pagaminus. Tarkime, šaldytuve turiu morkų, o noriu deserto. Taip ir prasideda variantų paieška", – šypsosi saldumynų mėgėja.

Atvira širdimi – paskui svajones

Tarptautinio verslo studijas baigusi ir personalo valdymo srityje dirbusi I.Stanienė šiandien yra pasinėrusi į tinklaraščio rašymą. O gal ilgainiui tinklaraštis ir maisto fotografija taps pagrindine jos veikla?

"Nors mėgstu gaminti, visą dieną praleisti virtuvėje negalėčiau. Man norisi įvairovės, bendravimo. Todėl veikla, kuria užsiimu dabar, – tinklaraščio rašymas, naujų skonių ieškojimas ir maisto fotografija yra kaip tik tai, ko reikia, – mintimis dalijasi Ieva. – Jau daugiau kaip metus mano gyvenimas sukasi apie maisto gamybą. Su šia sritimi susiję nemažai mano svajonių. Noriu ne tik kurti receptus, dalytis jais, bet ir gilinti maisto fotografijos žinias, siekti profesionalumo."

Ilgą laiką ieškojusi širdžiai mielos veiklos, I.Stanienė jautė, kad ji turi būti susijusi su maistu. "Dabar atradusi tai, kas tikrai artima, neskaičiuoju valandų. Žinoma, patiriu iššūkių, ne visada viskas pavyksta taip, kaip norisi. Tačiau esu įsitikinusi, kad reikia klausyti širdies, ir jeigu ji kviečia eiti tam tikru keliu, bent jau pabandyti", – drąsina ir kitus eiti paskui savo svajonę.

Bazilikų ir alyvuogių aliejaus ledai

3 kiaušinių tryniai,

200 ml riebios grietinėlės (35–36 proc. riebumo),

200 ml liesos grietinėlės (10–12 proc. riebumo),

200 ml pieno (3,5 proc. riebumo),

150 g cukraus,

15 g šviežių bazilikų lapelių,

100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus ir papildomai pagardinti,

1 šaukštelis vanilės pastos arba ekstrakto,

žiupsnelis druskos.

Abiejų rūšių grietinėlę ir pieną sumaišykite su 100 g cukraus, vanilės pasta ir druska. Sudėkite bazilikų lapelius. Viską kaitinkite, kol suputos, mišinys pasidarys karštas, bet neužvirs. Vis pamaišykite, kad neapsitrauktų plėvele. Perkoškite ir atidėkite bazilikus. Tuo metu trynius plaktuvu plakite su 50 g cukraus, kol cukrus ištirps ir tryniai pabals. Intensyviai maišydami, silpna srovele supilkite karštą pieno ir grietinėlės mišinį. Sumeskite atidėtus bazilikus atgal į kremą. Kremą šildykite ant nedidelės kaitros, nuolat maišydami visose puodo pusėse (ir šonuose, ir viduryje). Kaitinkite, kol pradės tirštėti. Kai pastebėsite, kad maišant kremas sukasi ne taip stipriai, kaip pradžioje, pakabinus šaukštu masė ne bėga, o lėčiau varva, perbraukus per šaukštą pirštu trumpam lieka takelis, virti nustokite. Vėl nukoškite bazilikus. Bazilikus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Aliejų perkoškite, supilkite į kremą ir gerai įmaišykite. Kremo paviršių apdenkite maistine plėvele ir masę atvėsinkite šaldytuve. Kuo masė bus vėsesnė, tuo geriau. Supilkite masę į ledų gaminimo aparatą ir sukite apie 30–40 min. Perdėkite į indą su dangčiu ir palaikykite šaldiklyje bent keletą valandų arba kol ledai taps pakankamai tiršti. Jei ledų gaminimo aparato neturite, atvėsintą ledų masę iš karto dėkite į šaldiklį ir kas valandą perplakite bent 2 kartus. Patiekite apipylę alyvuogių aliejumi ir jo negailėkite. Jis čia nuostabiai tinka!

Varškiniai vafliai

3 kiaušiniai,

2 šaukštai cukraus,

0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus,

200 g miltų,

250 g birios liesos varškės,

250 ml pieno,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

80 g sviesto,

žiupsnelis druskos.

Sviestą išlydykite ir palikite šiek tiek atvėsti. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Trynius išplakite su cukrumi iki baltumo. Sudėkite vanilės ekstraktą ar vanilinį cukrų. Įplakite pusę pieno, tuomet varškę, likusį pieną ir, galiausiai, sviestą. Įsijokite su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir paplakite trumpai, tik kol tešla taps vientisa. Atskirai išplakite baltymus su žiupsneliu druskos, kol jie taps stabilūs, apvertus indą liks vietoje. Atsargiai įmaišykite baltymus į tešlą, maišant iš apačios į viršų. Nepermaišykite, tešla turi būti puri. Kepkite įkaitintoje belgiškų vaflių keptuvėje. Jei jos neturite, galite naudoti ir čirvinių blynų keptuvę. Iškeptus vaflius iškart dėkite ant grotelių (pavyzdžiui, atvertoje orkaitėje) ir jokiu būdu ne vieną ant kito, kitaip jie praras traškumą. Nepagailėkite priedų! Labai skanu valgyti su braškėmis, avietėmis, vaniliniais ledais ir šlakeliu agavų sirupo.

Kokosinė avinžirnių ir batatų kario sriuba

1 svogūnas,

1 skiltelė česnako,

1 saliero stiebas,

2 cm tarkuotos imbiero šaknies,

2 skardinės konservuotų avinžirnių (apie 650 g),

1/2 didelio batato,

200 ml tiršto kokosų pieno,

400 ml daržovių sultinio,

1/3 citrinos sulčių,

1/3 žaliosios citrinos sulčių,

prieskonių pagal skonį (kario, ciberžolės, citrinžolės, saldžiosios paprikos, jei norite aštriau – papriką keiskite Kajeno paprika),

žiupsnelis druskos,

saujelė šviežių petražolių.

Smulkiai supjaustykite svogūną ir trumpai apkepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Suberkite supjaustytą saliero stiebą. Apkepkite. Sudėkite susmulkintą česnako skiltelę, tarkuotą imbierą ir prieskonius: karį, ciberžolę, citrinžolę ir saldžiąją arba Kajeno papriką. Kepkite iki minutės. Supilkite sultinį. Sudėkite smulkiais kubeliais supjaustytą batatą. Supilkite kokosų pieną, citrinų ir žaliųjų citrinų sultis. Trumpai apvirkite, kad batato kubeliai nesukristų, išlaikytų formą. Suberkite perkoštus avinžirnius (perplauti nereikia). Įberkite druskos. Užvirkite ir išjunkite. Bulvių grūstuvu šiek tiek patrinkite, kad sriuba taptų tirštesnė. Suberkite supjaustytas petražoles.

Orkaitėje kepti žuvies kukuliukai

Žuvies kukuliukams:

500 g baltos žuvies faršo,

1 šaukštas ispaninio šalavijo sėklų + 6 v.š. vandens,

3 cm tarkuotos imbiero šaknies,

prieskonių pagal skonį (druskos, juodųjų pipirų, ciberžolės, žuvies prieskonių),

1 skiltelė česnako,

1 labai mažas svogūnas,

1/3 smulkiai sutarkuotos ir nuspaustos mažos cukinijos (50 g nuspaustų tarkių),

1,5 šaukšto tapijokos (galima keisti kukurūzų ar bulvių krakmolu),

šiek tiek liesos grietinėlės,

50 g traškių džiūvėsėlių arba smulkios polentos,

šlakelis aliejaus.

Jogurtiniam padažui:

4 šaukštai tiršto graikiško jogurto,

1 šaukštas vandens,

1 šaukštas citrinų sulčių,

1 šaukštas šviežių susmulkintų petražolių,

šlakelis agavų sirupo.

*Jei norite aštriau, vietoje jogurtinio padažo tinka saldus aitriųjų paprikų padažas.

Ispaninio šalavijo sėklas sumaišykite su vandeniu ir palikite 5–10 min. išbrinkti. Smulkiai supjaustykite svogūną. Žuvies faršą sumaišykite su šalavijo sėklomis ir svogūnu. Įspauskite česnako skiltelę, įtarkuokite imbierą, sudėkite cukiniją. Įberkite druskos, prieskonių ir viską gerai išmaišykite. Sudėkite krakmolą ir įpilkite šlakelį grietinėlės. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir patepkite šlakeliu aliejaus. Kabinkite paruoštą masę, formuokite mažus kukuliukus, apvoliokite džiūvėsėliuose arba polentoje ir kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min. (praėjus pusei laiko – apverskite). Jogurtiniam padažui sumaišykite visus ingredientus. Kukuliukus patiekite su ciberžole pagardintais virtais ryžiais, jogurtiniu arba saldžiu aitriųjų paprikų padažu ir gaiviomis salotomis. Pavyzdžiui, puikiai tinka salotos iš gražgarsčių, ridikėlių, agurkų, citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Tarp kitko ...prie maisto plaukai turėtų būti bent surišti, dar geriau apjuosti skarele, o ne kratomi....

Prajuokino

Prajuokino portretas
"...Vietoje pieno ji keicia kokoso pienu, vietoje cukraus ji naudoja sirupa..." ir kuo gereanis vienas nuo kito????? ji nors kiek masto ka ji sako???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių