- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lig soties atsivalgius šviežių agurkų, laikas pagalvoti ir apie jų atsargas žiemai. Tegul keliauja šios daržovės į stiklainius pačiais įvairiausias būdais: konservuotos, marinuotos, raugtos, troškintos su kitomis daržovėmis. Svarbu atrasti savąjį receptą!
Korėjietiškos agurkų salotos
1 kg agurkų,
400 g morkų,
1 aitrusis pipiras,
1 česnako galvutė,
50 ml 9 proc. acto,
ryšelis petražolių,
1 šaukštelis maltų kalendrų,
1 šaukštelis kvapniųjų pipirų grūdelių,
50 g cukraus,
25 g druskos.
Į puodą sudėkite siauromis juostelėmis arba plonais griežinėliais supjaustytus agurkus, specialia tarka ilgais kirminėliais sutarkuotas morkas, sutrintus česnakus, susmulkintą aitrųjį pipirą, prieskonius, supilkite actą, cukrų ir druską. Viską kruopščiai išmaišykite ir palikite 3–5 val. pastovėti šiltoje patalpoje, kol išsiskirs sultys. Puodą užkaiskite ir 15–20 min. vis pamaišydami virkite ant lėtos ugnies. Karštas salotas sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.
Sultyse marinuoti agurkai
Nedideli agurkėliai,
juodųjų pipirų grūdeliai,
krienų lapai,
keli krapų skėčiai,
juodųjų serbentų ir vyšnių lapai,
gvazdikėliai.
Marinatas:
1 l skysčio – 1 šaukštas druskos
Marinatui naudojamos grynos ar su vandeniu skiestos sultys: rūgštesnių obuolių ar vynuogių – grynos ar skiestos vandeniu (1 l vandens ir 300 ml sulčių), svarainių – sumaišytos su vandeniu santykiu 1:1, raudonųjų serbentų – 600 ml vandens ir 400 ml sulčių.
Agurkams nupjaukite abu galiukus ir 5–6 val. mirkykite pasūdytame vandenyje, paskui kartu su žalumynais tankiai sudėkite į stiklainius. Į kiekvieną stiklainį įmeskite po 2 grūdelius pipirų ir gvazdikėlį. Agurkus 2 kartus užplikykite verdančiu vandeniu, kiekvieną kartą palaikykite po 5 min. ir nupilkite. Iš sulčių – grynų ar skiestų vandeniu ir druskos paruoškite marinatą. Karštą marinatą užpilkite ant agurkų ir stiklainius tuoj pat uždarykite. Iki stiklainiai atauš, laikykite šiltai apklotus.
Indiškas agurkų padažas – relišas
1 kg agurkų,
600 g svogūnų,
400 g paprikos,
1 aitrioji paprika,
100 ml 9 proc. acto,
2 šaukštai druskos,
80 g cukraus,
½ šaukštelio kario,
2 šaukšteliai neaštrių stalo garstyčių su grūdeliais.
Tai puikus būdas sunaudoti peraugusius ar nestandartinius agurkus. Agurkus sutarkuokite stambia tarka, išvalytas paprikas, aitriuosius pipirus bei svogūnus sumalkite mėsmale ar elektriniu smulkintuvu. Daržoves sudėkite į puodą, suberkite prieskonius ir virkite 15 min. ant lėtos ugnies nuolat pamaišydami. Pabaigoje supilkite actą, išmaišykite ir užvirus relišą supilkite į stiklainius, juos uždarykite. Padažas tinka prie mėsos ir žuvies patiekalų, skanu valgyti vieną kaip užkandą.
Agurkų ir pomidorų salotos
1 kg agurkų,
1 kg pomidorų,
500 g paprikų,
500 g svogūnų,
40 g krapų,
5 šaukšteliai druskos,
7 šaukšteliai cukraus,
šaukštelis saldžiosios paprikos,
½ šaukštelio aitriosios paprikos,
1 šaukštelis prieskoninių žolių mišinio,
1 šaukštas balzaminio acto,
2 šaukštai obuolių acto,
100 ml alyvų aliejaus.
Atrinkite dar kietus, ne visai prinokusius, mėsingus pomidorus – verdant jie nevirs koše. Pomidorus supjaustykite į 6–8 skilteles, agurkus – griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais, papriką – trumpomis, 1 cm pločio juostelėmis, krapus sukapokite. Daržoves suberkite į puodą, sudėkite visus likusius produktus ir prieskonius. Daržoves uždenkite lėkšte, paslėkite ir 2–3 val. laikykite šiltoje patalpoje, kad greičiau išsiskirtų sultys. Jei sulčių labai daug, dalį nupilkite. Puodą užkaiskite, supilkite aliejų ir pakaitinkite 5–7 min., bet neužvirkite. Salotas sudėkite į puslitrinius stiklainius, kuriuos pridenkite dangteliais ir sustatykite į puodą su įtiestu audiniu. Į puodą įpilkite vandens, kad semtų daugiau nei pusę stiklainio, ir kaitinkite 20 min., paskui stiklainius sandariai uždarykite.
Pikantiškos agurkų salotos
I variantas – su krapais ir petražolėmis
5 kg agurkų (labai tinka peraugę agurkai),
1 kg svogūnų,
ryšelis petražolių ir krapų mišinio,
1 stiklinė aliejaus,
1 stiklinė cukraus,
2/3 stiklinės 9 proc. acto,
5 šaukštai druskos,
1 šaukštelis kvapiųjų pipirų grūdelių.
II variantas – su cinamonu
2 kg agurkų,
3–4 svogūnai,
1 šaukštelis su kaupu cinamono,
žiupsnelis aitriųjų pipirų,
1 šaukštas druskos,
1,5 stiklinės 9 proc. acto,
1,5 stiklinės cukraus
Agurkus supjaustykite griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais. Ruošdami pagal antrą variantą nuo kotelių nuskabykite petražolių lapelius ir krapų šluoteles, žalumynus sukapokite. Puode esančias daržoves sumaišykite su likusiais produktais ir palikite apie 12 val. pastovėti. Salotas užkaitinkite, virkite apie 15 min., tada sudėkite į stiklainius ir uždarykite.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...