Paieškų užkandžių įvairovei netrūksta. Grilio susibūrimams vis dažniau renkamasi kepti krevetes, sūrį, čioriso dešreles, paninius ir kitus tradiciniams šašlykams alternatyvius patiekalus. „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo atrasti naujų grilio įkvėptų užkandžių.
Krevetės ant iešmelių
800 g šaldytų baltakojų krevečių ant iešmelių,
1 citrinos žievelė ir sultys,
3 česnako skiltelės,
¼ puodelio alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelis druskos,
¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
1 saujelė petražolių,
druskos pagal skonį,
marinuotų geltonųjų kopūstų arba „Coleslow“ kopūstų salotų garnyrui.
Dideliame dubenyje sumaišykite citrinos sultis, smulkintus česnakus, alyvuogių aliejų, druską, juoduosius pipirus. Patepkite šiuo mišiniu krevetes, uždenkite ir palaikykite šaldytuve 15 minučių. Jei norite sutaupyti laiko, galite rinktis ir iš anksto marinuotas krevetes, pavyzdžiui, pasirūpinę 2 vnt. pakelių (po 300 g) atšildytų nevirtų krevečių su žolelėmis ir sviestu. Įkaitinkite grilį arba grilio keptuvę iki vidutinės ar aukštos temperatūros. Gausiai patepkite groteles aliejumi. Išimkite krevetes iš šaldytuvo. Dėkite krevečių iešmelius ant grilio arba į grilio keptuvę virš tiesioginės kaitros. Kepkite krevetės apie 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Nuimkite nuo ugnies. Patiekdami pabarstykite, jei norisi, druska, patiekite su smulkintomis petražolėmis ir garnyru – salotomis – šalia.
Vištienos sparneliai su „basmati“ ryžiais
800 g viščiukų broilerių sparnelių petelių,
4 šaukšteliai sojų padažo,
2 šaukšteliai medaus,
1 šaukštas smulkiai tarkuoto šviežio imbiero,
2 skiltelės česnako, susmulkintos,
1 žaliosios citrinos sultys ir žievelė,
1 saujelė kalendrų lapelių,
juodųjų pipirų pagal skonį,
sezamų sėklų,
sezamų aliejaus,
500 g „basmati“ ryžių,
„Coleslow“ kopūstų salotų arba kiniškų morkų ir agurkų salotų garnyrui.
Pirmiausia pamarinuokite sparnelius. Marinatui naudokite sojų padažą, medų, šviežią imbierą, česnaką ir žaliąją citriną. Marinatu išteptus sparnelius uždenkite ir laikykite šaldytuve 2–3 valandas. Plaukite ryžius po tekančiu vandeniu apie 2–3 minutes, kad pašalintumėte krakmolą. Tada virkite apie 10 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir palikite uždengtus virtuviniu rankšluosčiu. Prieš patiekdami apšlakstykite keliais lašais sezamų aliejaus. Išimkite sparnelius iš marinato, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir kepkite ant grilio apie 20 minučių. Sudėkite sparnelius į lėkštę, pabarstykite sezamų sėklomis, papuoškite šviežių kalendrų lapeliais. Patiekite iš karto kartu su pasirinktomis salotomis garnyrui.
Teksaso stiliaus grilio mėsainiai
4 šviežių jautienos maltinių mėsainiai „Well Done“,
2 šaukštai Vorčesterio padažo,
1 šaukštas mėsos prieskonių mišinio,
4 griežinėliai čederio,
1 aitriosioji paprika, plonai supapjaustyta,
4 „Klaipėdos duonos“ mėsainių bandelės,
2 šaukštai minkšto sviesto,
kopūstų salotų „Coleslaw“ garnyrui.
Patiekti:
rupiai grūdėtų garstyčių,
lapinių salotų,
pomidorų griežinėlių,
raudonųjų svogūnų griežinėlių
Įkaitinkite grilį iki vidutinės ar aukštos, apie 175–200 °C, temperatūros. Maltinius iš abiejų pusių apšlakstykite Vorčesterio padažu ir pabarstykite pasirinktu mėsos prieskonių mišiniu. Palikite 15 minučių. Dėkite maltinius ant grilio ir kepkite, uždengę dangčiu, apie 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Ant kiekvieno maltinio uždėkite po sūrio griežinėlį ir dar šiek tiek pakepkite, kol sūris pradės tirpti. Nuėmę nuo grilio, ant kiekvieno maltinio uždėkite keletą aitriųjų paprikų griežinėlių ir palikite 5 minutes. Bandeles perpjaukite perpus, patepkite minkštu sviestu ir lengvai apskrudinkite ant grilio. Sudėkite mėsainius: ant apatinės bandelės pusės užtepkite garstyčių, uždėkite salotos lapą, maltinį su sūriu ir aitriosiomis paprikomis, pomidoro ir svogūno griežinėlių, uždenkite viršutine bandelės puse. Šalia mėsainių patiekite kopūstų salotų „Coleslaw“, kurios yra neatsiejama grilio patiekalų dalis.
Grilyje keptas kiaulienos kumpis
1 kg kiaulienos kumpio.
Marinatui:
4 konservuotos Chalapos aitriosios paprikos;
2 šaukštai žaliosios citrinos sulčių;
1 šaukštas medaus;
3 susmulkintos česnako skiltelės;
1/4 puodelio supjaustyto svogūno;
druskos, aliejaus, pipirų ir mėgstamų žalumynų.
Sudėkite mėsą į dubenį ir ją pamarinuokite: visus marinato ingredientus sumalkite maisto trintuvėje, kol gausite vientisą masę. Gautą marinato mišinį užpilkite ant mėsos, gerai išmaišykite, tuomet sudėkite mėsą į maišelį ir padėkite į šaldytuvą marinuotis iki 2 valandų. Prieš kepdami, mėsą nusausinkite. Įkaitinkite grilių iki vidutinės kaitros ir dėkite marinuotą kiaulieną kepti. Grilių pridenkite ir kepkite apie 30 minučių, bet ne ilgiau kaip 45 minutes. Iškepusią mėsą trumpai palaikykite suvyniotą į foliją, kad pailsėtų, tada supjaustykite ir patiekite su šviežiomis salotomis.
Kiaulienos kumpio šašlykų iešmeliai su daržovėmis
Šašlykams:
1 kg kiaulienos kumpio;
2 paprikos;
2 svogūnai;
1 cukinija.
Marinatui:
2 svogūnai;
pipirų;
druskos;
šlakelio acto;
sojos padažo.
Kiaulienos kumpį supjaustykite pageidautino dydžio gabaliukais ir viename inde sumaišykite mėsą su jos marinatui reikalingais ingredientais. Leiskite kiaulienai pasimarinuoti bent 20 minučių. Kol mėsa marinuojasi, supjaustykite svogūnus, paprikas ir cukiniją. Tada daržoves kartu su mėsa suverkite ant iešmų ir įkaitinę šašlykinę ar grilių kepkite šašlykus. Kartas nuo karto pavartykite iešmus iki kol mėsa bus iškepusi iš visų pusių.
Naujausi komentarai